Inflaation kiihtyessä paine vuokrankorotuksiin on kova. Tässä markkinatilanteessa vuokran korottaminen on riskipeliä.
Useilla alueilla vuokra-asunnoista on nyt ylitarjontaa vuokralaisten määrään nähden. Matalan korkotason aikana on rakennettu paljon uutta asuntokantaa, jolle on aikaisemmin ollut kysyntää.
Koronapandemian myötä etenkin suurissa kaupungeissa on ollut vapaana paljon pieniä asuntoja, kun esimerkiksi opiskelijat eivät ole tarvinneet asuntoa itselleen.
Enää ei olekaan itsestään selvää, että uusi vuokralainen löytyy heti, kun edellinen lähtee.
Painetta jopa vuokran alentamiseen
Monet vuokrasopimukset ja vuokrahinnat on sidottu kuluttajahintaindeksiin. Se nousi toukokuussa 7,0 prosenttiin.
– Se mahdollistaisi aika voimakkaankin noston vuokriin. Vuokrissa on nyt paljon nousupainetta, kun asuntosijoittajan kustannukset nousevat. Jos vuokra pysyy ennallaan, nettotuotto pienenee koko ajan, Investors Housen kiinteistövarallisuudenhoidosta vastaava johtaja Antti Lahtinen sanoo.
Asuntoja on toisaalta tarjolla niin paljon, että vuokralaisella on nyt aikaisempaa enemmän varaa valita. Korkeita vuokrankorotuksia voi olla vaikea hyväksyä. Etenkin asunnon ollessa tyhjillään paine vuokran alentamiseen voi olla kova.
– Ensimmäistä kertaa jopa vuosikymmeniin tilanne on ollut sellainen, että uusien vuokrasopimusten vuokrat ovat olleet paikoitellen laskussa.
Kustannusten nousu ja vuokralaisten puute voivat aiheuttaa päänvaivaa asuntosijoittajalle.
– Nämä ovat vähän ristiriitaisia juttuja ja aiheuttavat polarisaatiota eri alueiden välillä. Tällä hetkellä vuokrien nostaminen on vähän riskipeliä vuokranantajan näkökulmasta.
Lisäetuja vuokralaisille?
Miten omat vuokratuotot pystyy varmistamaan kovan kilpailun keskellä? Lahtisen mukaan kaikista tärkeintä on pitää vuokralainen tyytyväisenä ja pitää huolta olemassa olevasta vuokrasuhteesta.
Vuokranantaja voi myös joutua markkinoimaan omaa asuntoaan uudella tavalla ja etsimään kilpailuetuja, joiden vuoksi tarjolla oleva asunto tuntuu muita vaihtoehtoja houkuttelevammalta.
– Vaikeissa tilanteissa vuokranantaja voi antaa esimerkiksi ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi tai luvata, ettei seuraavaan kahteen vuoteen nosta vuokraa. Vuokraan voi myös sisällyttää lisäpalveluna vaikka vesi-, sähkö- tai laajakaistamaksun, jotka usein kuuluvat vuokralaisen maksettaviksi.