Kääntynyt korkokäyrä on ollut luotettava taantuman ennusmerkki, mutta suoraan sen ilmaantumisen jälkeen talous ei ole useinkaan rojahtanut aallonpohjalle. Osakemarkkinoilla voikin olla edessä vielä pitkä loppukirin vaihe.
Yhdysvaltain kymmenen vuoden korko painui viime viikolla (viikko 33) kahden vuoden koron alapuolelle ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2007. Tämä vahvisti markkinoiden huolta taantumasta ja amerikkalaiset osakeindeksit laskivat tuntuvasti, S&P 500 -indeksi painui 2,93 prosenttia, teknologiapainotteinen Nasdaq 3,02 prosenttia ja pienten yhtiöiden Russell 2000 2,85 prosenttia.
Korkokäyrän tasoittuminen on jo aiemmin ennakoinut epävarmuutta myös osakemarkkinoille ja tätä epävarmuutta on vielä lisännyt geopoliittinen jännitys Korean niemimaalla sekä Yhdysvaltain ja Kiinan välinen kauppasota.
Korkokäyrän inversio tarkoittaa tilannetta, jossa pitkän koron käyrä painuu lyhyen, tavallisimmin kahden vuoden koron alapuolelle, jolloin näiden erotusta kuvaava käyrä painuu negatiiviseksi. Tätä pidetään yhtenä taantumasta varoittavana merkkinä.
Yhdysvaltain kymmenen vuoden korko oli 14. elokuuta 1,619 prosenttia ja kahden vuoden korko 1,628 prosenttia. Tämän jälkeen kummassakin korossa on elämistä siten, että nämä vaihtelevat välillä toinen toisensa yläpuolella. Graafi kymmenen vuoden ja kahden vuoden korkokäyrien erotuksesta on nähtävissä esimerkiksi The Federal Reserve Bank of St. Louisin nettisivulla.
Valitsemalla graafin yläpuolelta aikaväliksi ”max”, mukana on myös taantumat vuosilta 1980, 1981-1982, 1990-1991, 2001 ja 2007-2009. Taantumien alkamis- ja päättymisajat on nähtävissä liikuttelemalla kursoria graafin päällä.
Kymmenen vuoden tai 30 vuoden korko tulkitsee markkinoiden odotuksia talouskasvun hidastumisesta, joten pitkä korko on laskenut. Lyhyempi kahden vuoden korko ei ole laskenut yhtä nopeasti, sillä se heijastelee odotuksia Fedin ohjauskorosta, joka on yhä yli 2,0 prosenttia.
Ei 100-prosenttisesti varmaa
Vaikka invertoitunutta korkokäyrää pidetään luotettavana taantuman indikaattorina, se ei aina edellä talouden supistumista, ja aikaväli korkokäyrän kääntymisestä negatiiviseksi sitä seuraavaan taantumaan vaihtelee. Credit Suissen mukaan 1990-luvulta lähtien keskimääräinen aika korkokäyrän inversiosta taantumaan on ollut 22 kuukautta.
Ollakseen luotettava taantuman ennakoija, korkokäyrä ei voi vain vaihdella nollan molemmin puolin, vaan sen on pysyttävä invertoituneena (eli negatiivisena) jonkin ajan.
Markkinoilla epäillään, ettei Fed reagoi korkokäyrän inversioon riittävän ponnekkaasti, vaan laskee ohjauskorkoaan liian hitaasti.
Fedin Jerome Powell on lausunut, että Fed on valmis laskemaan korkoa tarpeen mukaan ottaen huomioon huolet globaalin talouskasvun hidastumisesta, kauppasodasta sekä alhaisesta inflaatiosta.
Huiput edessä?
Kuten talouden liikkeet korkokäyrän inversiosta taantumaan ovat vaihdelleet, myös osakemarkkinoiden huipun saavuttaminen on vaihdellut. Joskus S&P 500 -indeksi on saavuttanut huippunsa 2-3 kuukautta inversion jälkeen, mutta tämä voi viedä vuoden, pari.
Tarkasteltaessa kymmentä inversiota vuoden 1956 jälkeen, S&P 500 -indeksi saavutti huippunsa noin kolmen kuukauden kuluessa kuusi kertaa vuosina 1956, 1959, 1965, 1973, 1980 ja 2000.
Neljän inversion jälkeen vuosina 1967, 1978, 1989 ja 2005 S&P 500:lla kesti 11-22 kuukautta saavuttaa huippunsa.
Joidenkin näkemysten mukaan korkokäyrän inversio on keskipitkällä aikavälillä hyvä ostosignaali, jos osakkeiden kurssit ovat painuneet ja markkinoilla on epävarmuutta taantumasta. Optimistisen arviot Yhdysvaltain osakemarkkinoiden kehityksestä vuodelle 2020 odottavat S&P500 -indeksille tavoitetta 3 350 pistettä, kun nykytaso on 2 875 pistettä. Nousuvaraa olisi näin odotettavissa 16,5 prosenttia.
Markkinoiden synkkyyden keskellä on hyvä tulkita näkemysten molempia puolia.
S&P 500 -indeksi on noussut keskimäärin 21 prosenttia kahden vuoden kuluessa korkokäyrän inversiosta taantuman alkuun. Edelleen kahden tuoreimman syklin aikana, jotka ovat lähimpänä nykyhetken taloustilannetta, S&P 500 -indeksi nousi keskimäärin 34 prosenttia ennen huippuaan ja taantuma alkoi noin 25 kuukautta korkokäyrän inversion jälkeen.
Edellisen kerran Yhdysvaltain korkokäyrä invertoitui nykyisen tavoin joulukuussa 2005, kaksi vuotta ennen kuin talous painui taantumaan.
Yardeni Researchin perustaja ja strategi Ed Yardeni näkee nykyisen taloustilanteen vielä positiivisena ja jarruttelee pahimpia taantumapelkoja. Hänen mukaansa liiallinen varovaisuus voi samalla jättää viimeisen nousun käyttämättä ja markkinoiden viime viikkojen voimakas volatiliteetti on ylireagointia.
Vaikka Yardeni arvioi Yhdysvaltain ja Kiinan välisen kauppasodan sopimuksen häämöttävän vasta yli vuoden päässä, hän ei näe tämän aiheuttavan dramaattista vaikutusta talouteen tai osakemarkkinoihin, koska Fedin odotetaan jatkavan koronlaskujaan ja täten elvyttävän talouskasvua. Yardeni arvioikin talouskasvun jatkuvan, mikä vaikuttaa positiivisesti yhtiöiden tuloksiin.