Kuluva tuloskausi on tarjoillut Helsingin pörssissä pääsääntöisesti odotuksen mukaisia ja jonkin verran odotukset ylittäneitä raportointeja. Toisaalta joukossa on myös yksittäisiä yhtiöitä, joiden tulos oli analyytikoille pettymys. Tulevaisuudennäkymät ovat hyvin vaikeaselkoisia.
Kuluttajapuolella Kesko onnistui etenkin rakentamisen ja talotekniikan puolella ja antoi huhtikuun lopussa positiivisen tulosvaroituksen. Verkkokauppa.com, Tokmanni ja Rapala sen sijaan antoivat negatiiviset tulosvaroitukset, eivätkä niiden tulokset yltäneet odotuksiin.
Kertooko tämä kotoilutrendin päättymisestä?
– Laajempaa analyysia on vielä vaikeaa tässä vaiheessa tehdä, mutta tuo on looginen ajatusmalli. Näyttää siltä, että korona-aikana nähty tavaran laaja-alaisesti valtavan hyvä kysyntä olisi ainakin osin rauhoittumassa ja kuluttajat olisivat allokoimassa varojaan enemmän palveluihin ja inflaatiosta syntyvän iskun kompensointiin, Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen sanoo.
Koko toimialaa kattavia tulkintoja Viljakainen ei tässä vaiheessa kuitenkaan tekisi.
– Yhtiökohtaiset erot tuntuvat olevan isoja tällä hetkellä. Samoissa ajureissa kiinni olevilla yhtiöilläkin voi mennä nyt hyvin eri tavalla, mikä vaikeuttaa kokonaiskuvan tulkintaa.
Metsäyhtiöt raportoivat hyviä tuloksia, ja niiden näkymätkin ovat tälle vuodelle kohtalaisen hyviä.
– Metsäsektorillakin kysymys on, johtuuko erinomainen tuloskunto ensisijaisesti hyvästä kysynnästä vai globaalien toimitusketjujen tarjontahäiriöistä. Ensimmäinen ajuri on lähtökohtaisesti pysyvämpi kuin toinen, Viljakainen pohtii.
Miten markkinat sietävät inflaatiota ja kiristyvää rahapolitiikkaa?
Antti Viljakainen on pitkään hiljaa, kun häneltä kysyy, miten tiivistäisi tunnelmat ja näkymät suomalaisten pörssiyhtiöiden osavuosikatsausten pohjalta.
– Hyvät mutta epävarmat, hän lopulta sanoo.
Markkinalla on lukuisia riskitekijöitä tällä hetkellä, ja se näkyy myös osakekursseissa, vaikka yhtiöt eivät pääsääntöisesti vielä näe riskien konkretisoituvan.
– Positiivisen kurssireaktion ansaitseminen tällä tuloskaudella on vaatinut vahvat Q1-numerot sekä valoisien näkymien maalailun
Loppuvuoden näkymät ovat vielä pitkälti sumun peitossa, sillä markkinalla on nyt liuta muuttujia, jotka aiheuttavat epävarmuutta kustannuksiin, kysyntään ja toimituksiin.
– Vielä on varsin epäselvää, miten sekä kulutuskysyntä että investointikysyntä sietävät inflaatiota ja kiristyvää rahapolitiikkaa. Toimitusketjujen häiriöt ja komponenttipula, jotka ovat sotkeneet alkuvuotta, jatkuvat todennäköisesti vielä loppuvuodenkin.
– Laaja-alaisesti pörssiyhtiöt eivät vielä näe merkkejä siitä, että kysyntä olisi pettämässä loppuvuodeltakaan, vaikka makrotalouden indikaatiot niitä riskejä pinnalle nostavat.