Yhdysvaltain tuontitullit tulivat voimaan, mutta onko niillä toivottuja vaikutuksia?
Vielä noin kuukausi sitten asiantuntijat pitivät yhdysvaltalaisia pienyhtiöitä eurooppalaisten osakkeiden ohella sen hetken kiinnostavimpina sijoituskohteina. Nyt moni asia on muuttunut, ja monella pienyhtiölläkin on tukalat paikat.
Ne pienyhtiöt, joilla on tuontia ulkomailta, joutuvat päättämään, nostavatko hintoja vai ottavatko vastaan tuontitullien tuomat taloudelliset iskut.
− Monille pienyrityksille tämä on kuin tuplaisku kasvoihin. Toimittajat nostavat hintojaan, ja asiakkaat ovat varovaisempia, sanoo pienyrityksiin erikoistunut ekonomisti Aaron Terrazas CBS:lle.
Presidentti Donald Trumpin ajatuksena on, että kovat tullit saavat sekä yhdysvaltalaiset että ulkomaiset yritykset siirtämään tuotantoaan Yhdysvaltoihin. Tämä vie kuitenkin aikaa jopa suurilta yrityksiltä, joilla on kirstun pohjalla ylimääräistä.
− Ehkä ajan myötä rakennamme toimittajaverkoston, mutta se vie aikaa. Sillä välin on kuitenkin siirtymäkausi, joka on erittäin vaarallinen pienyrityksille, Terrazas arvioi.
”Totaalisen typerää”
Tuontitulleilla Trump haluaa päästä eroon kauppataseen alijäämästä jokaisen Yhdysvaltain kauppakumppanin kanssa. Monet ekonomistit ovat kuitenkin sitä mieltä, että se on huono mittari arvioida kauppakumppanuuden laatua. Trumpin mielestä alijäämä on osoitus siitä, että kauppakumppanit huijaavat Yhdysvaltoja. Ekonomistien mielestä tämä on virheellinen ajattelutapa, sillä kahdenvälisen kauppataseen alijäämät johtuvat monista muista syistä kuin epäreiluista käytännöistä.
− Se on totaalisen typerää. Ei ole muuta tapaa ilmaista asia, siinä ei ole järkeä, ekonomisti Dani Rodrik Harvardin yliopistosta kommentoi Trumpin fiksaatiota kahdenvälisen kaupan alijäämään New York Timesille.
Useiden ekonomistien mukaan kauppataseen alijäämä ei johdu siitä, että tavaraa tuodaan Yhdysvaltoihin muualta. Heidän mukaansa alijäämä johtuu pääosin Yhdysvaltain hallituksen kulutuksesta ja investointivirroista.
He arvioivat, että jos Trumpin tullit todella vähentävät kokonaiskauppavajetta, se johtuu todennäköisemmin siitä, että ne romahduttavat Yhdysvaltain talouden tai karkottavat sijoittajia maasta, koska usko Yhdysvaltain dollariin ja markkinoihin romahtaa.
− Maan kauppavajeen ja sen talouden menestyksen välillä ei ole kerta kaikkiaan mitään yhteyttä, sanoo Rodrik.