Media ja sijoittajat seuraavat kiivaasti Helsingin pörssin osavuosikatsauksia. Tänä vuonna huomio kiinnittyy eri asioihin kuin yleensä.
– Ensimmäisellä vuosineljänneksellä on odotettavissa hyvää tuloskehitystä, mutta vaaranpaikka on tulevaisuuden näkymissä, Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju ennakoi kuluvan tuloskauden raportointia.
Yritysten tulevaisuudennäkymät ovat haasteelliset, mutta se ei johdu yksin Venäjän aloittamasta Ukrainan sodasta vaan jo viime vuonna alkaneesta inflaatiokehityksestä. Tammikuussa inflaatio oli jo yli neljä prosenttia, ja sota on vain voimistanut sitä.
Syitä on useita.
– Kohoavat kustannukset, materiaalien saatavuus, alihankkijoiden ja toimitusketjujen häiriöt sekä koronapandemian jäljiltä haavoittuvassa tilanteessa jo valmiiksi ollut logistiikkaketju. Myös vuosikausia jatkuneilla keskuspankkien toimilla ja länsimaisten valtioiden velkaelvytyksellä on suuri rooli.
– Tulemme varmasti näkemään ohjeistuksissa sekä paineita yhtiöiden kannattavuuksiin inflaatiokehityksen osalta että epävarmuutta liiketoiminnan kehitykseen myynnin ja toimituskyvyn näkökulmista.
Pankkisektori hyötyy, jos korkokehitys ei riistäydy hallinnasta
Tulosraportointi ei ole ehkä koskaan tuntunut näin vanhentuneelta kuin nyt. Kolme kuukautta taaksepäin katsovien liikevaihtojen ja -voittojen sijaan katseet kohdistuvat yhtiöiden tulevaisuudennäkymiin. Sodan vaikutukset liiketoimintaan alkoivat vasta ensimmäisen kvartaalin jälkipuoliskolla.
– Tulevaisuudennäkymät, joita yhtiöt tilinpäätöstiedotteissaan tammi-helmikuussa antoivat, on vedetty Venäjän hyökkäyssodan ja edelleen kiihtyneen inflaation vuoksi vessanpöntöstä alas, Oksaharju sanoo.
Näkymät ovat lähes kaikilla yhtiöillä tällä hetkellä epävarmoja, mutta poikkeuskin löytyy. Rahoitussektori ei hyödy niinkään Ukrainan sodasta vaan inflaatiosta ja korkokehityksestä. 12 kuukauden Euribor on vuosien tauon jälkeen plussan puolella.
– Erityisesti pankkisektori lähtökohtaisesti hyötyy siitä, kun viitekorkojen nousu on hallittua eikä korkokehitys riistäydy käsistä. Hallitsematon koronnousu aiheuttaisi luottotappioriskin merkittävää kasvua.
Yllätyksiä on turha odottaa
Pakotteet vaikuttavat laajasti Helsingin pörssin yhtiöiden toimintaan, sillä merkittävällä osalla yhtiöistä on jonkinlaisia kytköksiä naapurimaa Venäjään.
Esimerkiksi Aspon, Nokian Renkaiden, Fortumin, Nurminen Logisticsin ja Finnairin osavuosikatsauksia Oksaharju odottaa mielenkiinnolla, sillä ne ovat liiketoiminnaltaan suoraan Venäjä-sidonnaisia yhtiöitä.
Miten yhtiöiden kassat kestävät tässä tilanteessa?
– Helsingin pörssin yhtiöt ovat keskimäärin erittäin hyvässä kunnossa. Sekä kassa että omavaraisuus ovat hyvällä tasolla, jos suurta kuvaa katsotaan. En näe minkäänlaista akuuttia kassakriisiä Helsingin pörssin yhtiöille.
Yllätyksiä Oksaharju ei tälle tuloskaudelle odota, sillä talouden ja yhtiöiden kasvunäkymät ovat sodan ja sitä seuranneiden pakotteiden vuoksi merkittävästi heikentyneet. Myös inflaatio syö kannattavuusnäkymiä.
– Mutta se, kuinka paljon, on keskeinen ajuri tuloskauden pörssikehitykselle.
Lue lisää:
Sijoittamisen poliittinen riski toteutui