Yhdysvaltain presidentinvaalien loppuhuipennus on nyt nähty. Pian selviää, kuinka isoja muutoksia Trump 2.0 tarkoittaa Euroopan ja Suomen taloudelle.
Yhdysvaltain vaalisyksy on huipentunut Donald Trumpin voittoon. Voitto tarkoittaa Euroopan ja Suomen kannalta todennäköisesti suurempia muutoksia kuin Kamala Harrisin valinta olisi aiheuttanut.
– Tulos merkitsee korkeampia tulleja, pienempää maahanmuuttoa ja matalampia veroja. Vaikutukset ovat suunnaltaan aluksi kasvua hidastavia ja inflaatiota nostavia, koska tullien nosto tapahtuu todennäköisesti nopeammin. Julkinen vaje kasvanee. Verokevennykset tukevat kasvua myöhemmin mutta vain hieman, sanoo OP Ryhmän pääekonomisti Reijo Heiskanen kommentoi tiedotteessa.
Hänen mukaansa Euroopan ja Suomen talouteen kohdistuvat mahdolliset vaikutukset eivät kuitenkaan aiheuta lähivuosina suuria muutoksia.
– Suomen ja muun maailman näkökulmasta tullien korotus on negatiivista. Jos ne toteutetaan, voivat seuraukset heikentää maailmankauppaa. Laajamittainen Eurooppaan kohdistuva tullien nosto ei kuitenkaan ole välttämättä todennäköistä, joten lopputulos on kiinni siitä, millaisia diilejä tehdään.
Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki uskoo, että sekä maailman että Yhdysvaltain talous kestää seuraavien neljän vuoden heilunnan. Hän huomauttaa, että kaikkia Trumpin vaalipuheissaan esiin nostamia muutoksia ei välttämättä toteuteta. Korkeiden tuontitullien väläyttelykin voi olla enemmän neuvotteluihin valmistautumista.
− ”Diili” ei välttämättä olisi kuitenkaan Euroopalle suotuisa. Varsinkin nykyisessä geopoliittisessa ympäristössä liittolaismaiden tulisi ennen kaikkea tiivistää taloudellista yhteistyötä eikä luoda uusia jakolinjoja. Olennaista on kuitenkin muistaa, että vaalitulosta kunnioitetaan ja sen kanssa eletään. Paljon on pelissä ja riskit ovat siten suuret, joten Euroopassakin kannattaa toivoa parasta, mutta pelätä pahinta myös toimenpiteiden tasolla. Parhaimmillaan tilanne haastaa Eurooppaa ja myös Suomea vahvistamaan oman taloutensa kasvuelementtejä, Kotamäki sanoo.
”Riskit ovat suuret, joten Euroopassakin kannattaa toivoa parasta, mutta pelätä pahinta.”
− Tullit Kiinalle sekä geopoliittisista syistä että oman teollisuuden tukemiseksi ovat yksi asia, mutta taloudellisten liittolaismaiden, kuten EU:n, ampuminen jalkaan vaikuttaa älyttömältä. EU:n olisi pakko vastata Trumpin toimiin vastatulleilla, mikä lopulta aiheuttaisi tappioita molemmille osapuolille. Myös yhdysvaltalaiset kuluttajat kärsisivät tällaisen inflatorisen politiikan seurauksista.
Trumpin valinta on herättänyt myös huolta siitä, mitä tapahtuu esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnalle tai geopoliittiselle tilanteelle, jos Trump esimerkiksi vetää Yhdysvaltain tuen pois Ukrainalta.
Pörssissä pöhinää
Trumpin voitto on vaikuttanut Yhdysvaltain pörssiin ja dollariin positiivisesti. S&P 500 -futuurit ovat tehneet uuden ennätyksen, samoin bitcoin. Asiantuntijoiden mukaan nousukäyrä johtuu kuitenkin myös selkeästä vaalituloksesta – ei vain siitä, kuka voitti.
− Markkinat ehdottomasti janoavat varmuutta, kommentoi Plato Global Alpha -rahaston salkunhoitaja David Allen Reutersille.
− Uskon, että Trump 2.0 on erilainen kuin Trump 1.0. Odotan hänen ajavan läpi paljon nopeita ja merkittäviä lakimuutoksia ensimmäisten sadan päivän aikana, joten pitäkää hatuistanne kiinni.
Moni näkee Trumpin ongelmanratkaisijana, vaikka liittovaltion talous on voinut vahvasti jo pitkään.
− Yhdysvaltain taloudella on mennyt kaikilla mittareilla todella hyvin Joe Bidenin presidenttikaudella, mutta jostain syystä tämä viesti ei ole läpäissyt yhteiskuntaa. Trump nähdään talousmiehenä, vaikka hänellä ei vaikuta olevan selkeää ideologista pohjaa, mikä tekee myös hänen talouspolitiikastaan poukkoilevaa, Kotamäki sanoo.
Suomalaisyhtiöille vaalitulos heijastuu enimmäkseen kielteisenä, OP:n pääanalyytikko Antti Saari arvioi. – Yhdysvalloissa toimivat metalliyhtiöt Outokumpu ja SSAB voivat hyötyä Yhdysvalloissa kohoavasta teräksen hinnasta, mikäli Trump toteuttaa tulliuhkauksensa. Muuten suomalaisten yhtiöiden näkökulmasta Trumpin kaavailemat tuontitullit heikentäisivät niiden kannattavuutta. Hänen kielteinen suhteutumisensa vihreään siirtymään sekä ilmassa leijuva mahdollinen kauppasota Kiinan kanssa toisivat myös kielteisiä vaikutuksia.