Elinkeinoelämän luottamus talouden kehitykseen on paranemaan päin. Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n julkaisemat maaliskuun luottamusindikaattorin tulokset osoittavat erityisesti teollisuusyritysten näkymien parantuneen. Koronatilanne sen sijaan heikentää erityisesti palvelualojen näkemystä.
– Koronatilanne heijastuu viime kevään tapaan enemmän palvelualoille ja kauppaan, joissa myyntiodotukset ovat kääntyneet uudelleen laskuun. Kokonaisuutena elinkeinoelämän luottamus kuitenkin nousi maaliskuussa, sillä teollisuuden lisäksi nyt myös rakentaminen palautuu, sanoo EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen.
Teollisuusyritysten luottamusindikaattorin kausitasoitettu saldoluku kohosi helmikuusta viidellä, miinus kahdesta plus kolmeen. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on +1.
Rakennusyritystenkin luottamus koheni maaliskuussa, mutta pysyy edelleen pakkasen puolella. Indikaattorin saldoluku oli -16 pistettä, joka on seitsemän pistettä enemmän kuin helmikuussa. Indikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on -7, joten luottamus pysyi yhä selvästi keskiarvon alapuolella.
Palveluyritysten luottamuksessa koronaepidemian vaikutukset tuntuvat voimakkaimmin. Indikaattorin saldolukema on -7 pistettä, joka on kolme pistettä vähemmän kuin helmikuussa ja selvästi alle pitkän aikavälin keskiarvon, joka on +12.
Vähittäiskaupan luottamus pysyi ennallaan maaliskuussa. Luottamusindikaattorin uusin pisteluku oli -1, joka on sama kuin helmikuun lukema. Luottamusindikaattorin pitkän aikavälin keskiarvo on myös -1.
EK:n Sami Pakarinen näkee indikaattorin tuloksissa ongelmista huolimatta myös myönteisiä signaaleja.
– Kausivaihtelusta johtuen epidemiatilanne voi helpottaa nopeastikin, kuten nähtiin tapahtuvan myös viime keväänä. Nyt apuna ovat vielä rokotteet, joiden saatavuuskin paranee huhtikuussa merkittävästi. Siksi olisi hyvin tärkeää luoda ennakoitavuutta tuleville kuukausille kertomalla esimerkiksi, missä vaiheessa ja millä kriteereillä rajoituksia tullaan purkamaan, Pakarinen sanoo.
Lue EK:n raportti tästä