Kun osakemarkkinoiden näkymät synkistyvät, varainhoitajat tarjoavat lääkkeeksi teemarahastoja.
Muistatko vielä 1990-luvun loppuvuodet? Silloin puhuttiin uudesta taloudesta ja siitä, miten talouden rakenteet muuttuvat teknologian ansiosta. Optimismi oli huipussaan ja osakekurssit nousivat selvästi nopeammin kuin yritysten tulokset. Samantapaista aikaa on markkinoilla eletty viime vuodet.
Tänä syksynä optimismi on vaihtunut varovaisuudeksi. On todennäköistä, että osakemarkkinoiden keskimääräinen tuotto jää lähivuosina kauas edellisten vuosien huippulukemista. Näkymä on pannut vauhtia varainhoitajien tuotekehitystiimeihin. Kun keskimääräinen tuotto-odotus hiipuu, sijoittajille myydään pitkää sijoitusaikaa ja valtavirrasta poikkeavia ratkaisuja.
Trendien haistelua
Ei ole ihme, että megatrendejä ja niillä ratsastavia teemarahastoja nostetaan esille yhä innokkaammin. Teemarahastot sijoittavat varansa yhtiöihin, joiden uskotaan hyötyvän, kun maailmantalous hakee uutta asentoa. Tuotto voi olla ruhtinaallinen, jos valitsee oikean trendin ja jos malttaa odottaa kauan. Siis kaksi kertaa jos.
Oppirahoja ovat maksaneet kaikki ne, jotka teknotrendi tempaisi mukaansa vuosituhannen vaihteessa. Teknologia on kyllä muuttanut maailmaa ja vaurastuttanut sijoittajia, mutta muutos vei parikymmentä vuotta pidempään kuin 1990-luvun lopulla arveltiin.
Teknologian mahti ei ole haihtunut:
– Teknologian kehitys on megatrendeistä tärkein, koska se vaikuttaa muihin trendeihin. Lisäksi se on avainasemassa, kun etsitään ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin, sanoo yhdysvaltalaisen varainhoitojätti BlackRockin temaattisten rahastojen johtava strategi Rob Powell, joka kävi lokakuun lopulla Helsingissä edistämässä työnantajansa rahastojen suosiota Suomessa.
Teemaan indeksin kautta
BlackRock pitää vahvoina trendeinä myös ilmastonmuutosta ja raaka-aineiden niukkuutta, kaupungistumista, väestön ikääntymistä, maailmantalouden painopisteen muutosta sekä teknologian kehitystä. Niihin perustuvia indeksejä BlackRockilla on melkein täysi tusina.
Powell muistuttaa pitkäaikaista sijoittajaa avarakatseisuudesta. Sijoitusten keskittäminen yksinomaan Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan olisi hänestä paha virhe, koska muu maailma kasvaa paljon nopeammin. Kiina ampaisee talouden supervallaksi, jonka arvioidaan ohittavan Yhdysvallat patenttihakemusten lukumäärässä ensi vuonna.
Sijoitusten keskittäminen Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan olisi paha virhe, koska muu maailma kasvaa paljon nopeammin.
Niin kuin arvata saattaa, BlackRockin teemarahastojen pelikenttänä on koko maailma. Varainhoitajan uutuuksiin kuuluu Stoxx Global Digital Security -indeksiä seuraava pörssinoteerattu rahasto eli ETF. Siihen kelpaavat yhtiöt saavat vähintään puolet tienesteistään liiketoiminnasta, joka liittyy arkaluontoisen tiedon säilyttämiseen, käsittelyyn tai välittämiseen. Rahasto jakaa varansa tasaosuuksiin kaikkiin salkkuyhtiöihinsä, joita on vähintään 80. Syyskuun lopussa sijoituskohteita oli 84. Rahaston painopiste oli vahvasti Yhdysvalloissa, jonne oli sijoitettu varoista 45 prosenttia.
Teema-ETF:ät haastavat aktiivisesti hoidetut vastineensa hinnalla. Esimerkiksi digitaaliseen turvallisuuteen keskittyvän ETF:n vuotuinen hallinnointipalkkio on 0,40 prosenttia. Se saattaa kuulostaa paljolta ”tavallisiin” ETF:iin verrattuna, mutta palkkio on huomattavasti pienempi kuin useimpien aktiivisesti hoidettujen teemarahastojen palkkiot. Kahden prosentin vuotuiset palkkiot eivät ole niissä poikkeuksellisia. BlackRockin kymmeneen ETF-teemarahastoon oli syyskuun lopussa sijoitettu yhteensä 4,4 miljardia dollaria.