Republikaanien Donald Trump voitti Yhdysvaltain presidentinvaalit. Hän on uhkaillut Kiinaa 60 prosentin ja muita maita 10—20 prosentin tullimaksuilla.
– Jos tullimaksuja tulee, olemme paremmassa tilanteessa kuin kiinalaiset, mutta huonommassa tilanteessa kuin yhdysvaltalaiset tuottajat. EU kuitenkin varmasti vastaisi tulleihin, Danske Bankin tutkimusjohtaja, ekonomisti Heidi Schauman analysoi.
Kun Schauman kuvailee yleistä talouden näkymää, hän näkee siinä paljon hyvää. Suurimmat taloutta viime vuosina kurittaneet ongelmat, kuten korkeat korot ja inflaatio sekä ostovoiman heikentyminen, ovat takanapäin.
Huolet liittyvät talouden heikkoon kasvuun. Schauman kertoo, että Yhdysvaltojen talous on yllättänyt viime aikoina positiivisesti, mutta Euroopassa etenkin Saksalla menee huonosti. Saksa on Suomen suurimpia kauppakumppaneita niin viennissä kuin tuonnissa, ja maan talousongelmat heijastuvat Suomeen.
– Saksassa on hallituskriisi, jonka taustalla on valtavia rakenteellisia ongelmia esimerkiksi autoteollisuudessa, kemianteollisuudessa ja energiasektorilla, Schauman kuvailee.
Mutta ei Suomenkaan taloudella hyvin suju. Suomen bruttokansantuotteen kasvu (–0,2 %) on tänä vuonna koko maailman 10. huonoimmalla sijalla Irlannin kanssa, kertoo Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n tilasto. Esimerkiksi Yhdysvalloissa (2,8), Tanskassa (1,9), Norjassa (1,5), Ruotsissa (0,9) ja jopa Saksassa (0,0) talous kasvaa Suomea nopeammin. IMF:n tilastot eivät sisällä tietoja aivan kaikista maista.
Onko kauppasota mahdollinen?
Schauman painottaa, että vielä emme tiedä, minkälaista politiikkaa republikaanit tulevat Yhdysvalloissa harjoittamaan. Veronkevennyksiä tulee varmasti, mutta tulleista ei ole varmuutta.
Schauman ei usko, että tullimaksut tyrehdyttäisivät kaupan Euroopan ja Yhdysvaltain välillä. Syynä on se, että Yhdysvalloissa on miltei täysi työllisyys eikä tuotantoa pystytä kasvattamaan suurta määrää. Lisäksi Euroopassa on tuotantoa, jota Yhdysvalloissa ei ole.
– Euroopassa tehdään enimmäkseen hyvin vaativaa tuotantoa, eikä tuotteille välttämättä ole olemassa toista toimittajaa. Eli vaikka tuotteiden päälle laitetaan 20 prosentin tulli, amerikkalaisten pitää silti ostaa niitä.
Schauman kertoo, että jos Yhdysvallat asettaisi tuotteille tullimaksuja ja EU vastatulleja, tämä nostaisi globaalisti hintoja ja kiihdyttäisi inflaatiota.
Minkälainen vaikutus tulleilla olisi suomalaisyrityksiin?
Schauman ajattelee, että jos Yhdysvallat asettaisi tullimaksuja EU:lle, vaikutukset suomalaisyrityksille vaihtelisivat suuresti. Ensimmäinen syy on se, että Suomesta viedään Yhdysvaltoihin tavaroiden lisäksi myös palveluita ja tullimaksut eivät koskisi palveluvientiä.
Toinen syy on se, että jos Yhdysvallat asettaisi tullimaksuja, Yhdysvaltain dollari vahvistuisi suhteessa euroon. Valuuttakurssi pehmentäisi vaikutusta Euroopassa.
Lisäksi Schauman kertoo, että osa suomalaisyrityksistä on jo varautunut mahdollisiin tullimaksuihin ja sopinut niistä erikseen yhdysvaltaisen vastapuolen kanssa.
– Tästähän on tehty todella paljon laskelmia ja kaikki maailman think tankit ovat yrittäneet arvioida, mikä tullimaksujen vaikutus voisi olla Eurooppaan. Laskelmat, joita minä olen nähnyt, ovat tulleet siihen lopputulokseen, että lopullinen vaikutus ei olisi niin iso.
Schauman kuitenkin toteaa, että vaikutukset yksittäisiin tavaroita myyviin yrityksiin saattaisivat olla isot. Hän painottaa, että pitkällä aikavälillä kaupan rajoitteilla on negatiivinen vaikutus kasvuun.
Milloin Suomen talous saadaan kasvuun?
Globaalissa teollisuudessa on eletty pitkään taantumaa, koska iso osa maailman ihmisistä on ollut hyvin varovaisia kuluttamaan rahaa korkean inflaation takia.
– Suomessa tuotetaan todella vähän kulutustavaraa, mutta ketju on pitkä ja loppujen lopuksi kaikki kiteytyy kysyntään. Se on ollut heikkoa Suomessa, Euroopassa ja globaalistikin – ainoastaan amerikkalaiset ovat olleet innokkaita tavaran kuluttajia.
Danske Bank ennustaa Suomen taloudelle ensi vuodelle 1,8 prosentin kasvua. Schauman uskoo, että matalammat korot ja kotitalouksien parempi ostovoima kiihdyttävät kotimaista kulutusta ensi vuonna. Korkojen lasku näkyy Suomessa nopeasti muuhun Eurooppaan verrattuna.
– Kun inflaatio on väistynyt ja korot tulevat alas, siitä tulee meille suuri myönteinen shokki talouteen, joka alkaa näkyä pikkuhiljaa lähikuukausina. Schauman kertoo, että työmarkkinat reagoivat puolen vuoden tai vuoden viiveellä suhdanteen kääntymiseen. Kun korot laskevat ja kysyntä sekä kulutus nousevat, myös työpaikkoja alkaa syntyä.
Juttu on julkaistu ensimmäisenä Helsingin Sataman Kaija-lehdessä.