Tuoreimmat tilastot viittaavat jenkkitalouden jarruttaneen vahvasti loppukesällä. Tänään uuden pörssikuun käynnistänyt Wall Street kurvasikin saman tien tiukkaan alamäkeen.
Yhdysvaltain teollisuustuotanto supistui elokuussa ensimmäistä kertaa sitten elokuun 2016. ISM-tutkimuslaitoksen keräämä teollisuustuotannon indeksi laski lukemaan 49,1 heinäkuun 51,2:sta. Alle 50 pisteen lukema kuvaa tuotannon supistumista.
Ekonomistit olivat uutistoimisto Reutersin kyselyssä ennakoineet indeksin laskevan, mutta ainoastaan 51,0:an. Indeksi on laskenut nyt yhtäjaksoisesti viisi kuukautta putkeen. Yhtä matalaa indeksilukemaa kuin elokuussa joutuu hakemaan aina tammikuulta 2016 saakka.
ISM-indeksiä seurataan markkinoilla tarkasti, sillä se on erinomainen talouden kehitystä luotaava mittari.
Indeksin eniten eteenpäin katsova alaindeksi eli uusien tilausten määrä oli romahtanut elokuussa lukemaan 47,2 edelliskuun 50,8:sta. Elokuun lukema oli alin sitten kesäkuun 2012.
Myös tehdasteollisuuden työpaikkojen määrää seuraava alaindeksi oli taittunut terävään laskuun ollen 47,4, kun vielä heinäkuussa lukema oli 51,7. Elokuun taso oli alin sitten maaliskuun 2016. Rekrytointien hidastuminen ei liene yllätys, sillä heinäkuun tilastot ovat kertoneet työviikon lyhentyneen Yhdysvalloissa pienimmilleen sitten marraskuun 2011 ja tehtaiden vähentäneen reilusti ylityön teettämistä.
Tutkimuslaitoksen mukaan ”yritysten luottamus on vähentynyt huomattavasti” ja ”ulkomaankaupan ongelmat ovat edelleen suurin huolenaihe, mikä heijastui uusien vientitilausten alaindeksin voimakkaassa supistumisessa”.
Yhdysvaltain ja Kiinan vuoden kestänyt kauppasota on murentanut amerikkalaisyhtiöiden luottamusta tulevaisuuteen. Se taas on leikannut investointeja, jotka supistuivat toisella neljänneksellä ensimmäistä kertaa yli kolmeen vuoteen. Kun vielä varastot ovat täysiä, teollisuuden tuotanto on sakannut jo puolen vuoden ajan.
Yksityisen sektorin asuntorakentamisen ulkopuoliset rakennusinvestoinnit, kuten yritysten panostukset tuotanto- tai sähkölaitoksiin, olivat painuneet heinäkuussa 0,8 prosenttia ja olivat alimmillaan seitsemään kuukauteen. Kaikkiaan asuntorakentamisen ulkopuolinen rakentaminen oli vajonnut toisella neljänneksellä nopeinta tahtia kolmeen vuoteen, mikä osaltaan verotti yritysten investointeja alkuvuonna.
Jää ritisee muuallakin
Tiistain muu tilastoanti kertoo Yhdysvaltain talouden toistenkin osa-alueiden heikkenemisestä. Rakentaminen oli kasvanut heinäkuussa vain 0,1 prosenttia, kun odotuksissa oli 0,3 prosentin kasvu. Rakennusinvestoinnit olivat kutistuneet 2,7 prosenttia vuodentakaisesta.
Julkisen sektorin hankkeiden määrä ja rahoitus olivat kasvaneet hieman kesäkuusta, jolloin ne vähenivät selvästi.
Kuitenkin yksityisen puolen asuntoinvestoinnit olivat kohonneet, kun amerikkalaisten suosimien yhden perheen omakotitalojen rakentaminen oli noussut 1,4 prosenttia kesäkuusta. Myös asuntojen remontointiin käytetyt varat olivat kohonneet, mikä viittaisi kotitalouksien kulutuksen jatkuneen keskikesällä.
Asuntorakentamista kuitenkin vähensivät pula työvoimasta ja sopivasta tonttimaasta. Asuntojen rakentaminen on vähentynyt kuusi vuosineljännestä eli puolitoista vuotta putkeen, mikä on pisin asuntomarkkinoilla koettu supistumisen jakso sitten finanssikriisin pahimpien vuosien. Tilannetta ei auttanut edes se, että asuntolainojen korot olivat laskeneet kesällä huomattavasti vuodentakaiseen verrattuna tai että odotukset korkojen laskun jatkumisesta olivat kasvussa.
Syyskuu käyntiin tymäkällä laskulla
Surkeat tilastot jyrkensivät valmiiksi alamäessä olleiden indeksien laskua Wall Streetillä, missä syyskuun kaupankäynti pyörähti käyntiin tänään maanantain Labor day -vapaapäivän jälkeen.
Myyntipainetta lisäsivät vielä viikonvaihteessa voimaan astuneet tullimaksujen korotukset sekä Kiinalta että Yhdysvalloilta. Tällä kerralla tullikorotusten uumoillaan pääsevän jo läpi kuluttajahintoihin, vaikka Valkoinen talo perääntyi ensimmäisestä uhkauksestaan ja kevensi osaa tulleja sekä lykkäsi niistä osaa joulukuulle.
Suomen kello 20.30 tienoilla teollisuusosakkeiden Dow Jones -indeksi oli 1,5 prosentin eli 382 pisteen laskussa. Laaja Standard & Poor’s 500 oli nuokahtanut prosentin ja teknologiapainotteinen Nasdaq 1,4 prosenttia.
Kullan hinta oli kimmahtanut illan aikana selvään nousuun ja oli 1,7 prosentin plussilla kallistunut jo 1555,60 dollariin unssilta. Samaan aikaan öljyn hinta oli taipunut 2,6 prosenttia ja tynnyrillisestä WTI-laatua maksettiin 53,67 dollaria.
Hermostuminen ja riskin karttelu näkyi myös korkomarkkinoilla, missä Yhdysvaltain kymmenen vuoden valtionlainan tuottokorko oli painunut 1,441 prosenttiin eli matalimmilleen sitten heinäkuun 2016. 30-vuotisen lainan korko oli myös laskenut 1,925 prosenttiin.
– Jos joku vielä mietti, vaikuttaako kauppasota teollisuuteen vai ei, tämän päivän ISM-indeksi antoi siihen selvän vastauksen. Logiikkahan menee niin, että jos varastot täyttyvät nopeammin kuin uusia tilauksia virtaa sisään, silloin ollaan liemessä, BMO Capital Marketsin korkotutkimuksen johtaja Ian Lyngen kommentoi tuoreeltaan tilastojulkistusta.