Kansainvälisen kaupan hyytyminen, kotimaan taantuma ja pankkisektorilla menossa oleva pyykinpesu ovat painaneet saksalaisyhtiöiden kursseja tänä vuonna. Suomalaiset sijoittajat iskivät kiinni halventuneisiin osakkeisiin kesällä.
Saksalaiset osakkeet kiinnostivat suomalaissijoittajia heinäkuussa ja maa nousi kolmanneksi suosituimmaksi sijoituskohteeksi Dansken kaupankäyntitilastoissa heinäkuussa. Edellä olivat vain Suomi ja Yhdysvallat. Perinteisesti top-3 sijoituskohde Ruotsi jäi keskikesällä Saksan perään.
– Saksan vetovoimaa kuvaa myös se, että suomalaisasiakkaiden osakevaihdosta 60 prosenttia oli ostoja. Ostetuin osake oli pankki Deutsche Bank, joka on menettänyt vuodessa lähes 40 prosenttia arvostaan ja kertonut laajoista tehostamisohjelmista. Suomalaiset ottavat nyt riskiä Saksassa, Danske Bankin senioristrategiTuukka Kemppainen arvioi.
Frankfurtin pörssiin listattujen suurimpien osakkeiden arvokehitystä mittaava Dax-indeksi on painunut vuodessa noin kuusi prosenttia.
Kemppaisen mukaan siirtymä Saksaan voi olla pysyvä, sillä ruotsalaisten osakkeiden osuus suomalaissijoittajien salkuissa näyttää olleen laskussa jo pidemmän aikaa.
– Saksa on osakemarkkinana houkutteleva, jos eri markkinoita vertailee vaikka perinteisellä arvostusmittarilla, p/e-luvuilla. Saksa on halvempi kuin Eurooppa keskimäärin, ja selkeästi koko maailma edullisempi. Yhdysvalloissa arvostus on isoista maantieteellisistä markkinoista kallein. Saksan teollisuuden näkymät ovat heikentyneet jo pitkän aikaa, ja talouskasvu on lähellä nollaa. Mahdollisesti suomalaiset ounastelevat jo käännettä parempaan?
Toisaalta suomalaissijoittajat kävivät edelleen aktiivisesti Wall Streetillä, sillä Yhdysvallat keräsi Danskella toiseksi eniten osakevaihtoa heinäkuussa. Siellä oltiin kuitenkin enemmän myyntilaidalla, sillä vaihdosta 60 prosenttia oli myyntejä. Suomalaiset lisäsivät omistuksiaan teknologiajäteissä, sillä ostetuimpien kärjestä löytyvät Apple ja Facebook.
Helsingin osuus laskussa
Suomalaisten halu sijoittaa ulkomaisiin osakkeisiin on kasvanut jo pidempään. Heinäkuussa kotimaisten listayhtiöiden osuus osakekaupasta oli reilut 80 prosenttia, kun aiempien vuosien heinäkuussa osuus on ollut vajaat 90 prosenttia. Osuus oli kuitenkin reilusti suurempi kuin kuluvan vuoden kesäkuussa, jolloin 75 prosenttia kaupoista kohdistui Suomeen.
Suomalaisissa osakkeissa vaihtokärki on pysynyt samana viime kuukausina. Eniten vaihtoa kertyi Nordealle, jota sijoittajat myivät eniten.
– Nordeasta on puhuttu viime vuosina uutena kansanosakkeena, sillä se on kerännyt suuren joukon piensijoittajia omistajiinsa. Nyt näyttää siltä, että suunta voi olla kääntymässä, Kemppainen ennakoi.