Caverionin yhtiökokouksessa keskusteltiin hallituksen vastuuvapaudesta, lisäpalkkioista ja kokoonpanon muuttamisesta.
Talotekniikkayhtiö Caverionin hallituksen toiminta ja kokoonpano herättivät omistajissa keskustelua maanantaina 27. maaliskuuta pidetyssä yhtiökokouksessa.
Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen, Espoon-Kauniaisten Osakesäästäjien puheenjohtaja Jussi Koskinen ehdotti kokouksessa, että hallitukselle ei myönnettäisi vastuuvapautta. Kokouksen puheenjohtajana toiminut asianajaja kuitenkin katsoi, että enemmistö omistajista oli vastuuvapauden kannalla, eikä Koskinenkaan vaatinut asiasta äänestystä.
Kysymys vastuuvapaudesta liittyi Caverionista tulleiden ostotarjousten myötä heränneisiin kysymyksiin siitä, ajaako yhtiön hallitus kaikkien osakkeenomistajien etua kuten pitäisi.
− Perustelin ehdotusta sillä, että hallitus oli alun perin suositellut osakkeenomistajille hyväksyttäväksi liian matalaa hintaa eikä kysynyt kilpailevia tarjouksia, Koskinen kertoo.
Myös Caverionin hallituksen palkitseminen jakoi omistajien mielipiteitä. Hallitus ehdotti yhtiökokouksessa lisäpalkkioita niille, jotka kuuluvat hallituksen tilapäiseen ostotarjousvaliokuntaan. Työeläkeyhtiöiden edustajat vastustivat lisäpalkkioita, ja eräs yksityissijoittaja vaati asiasta äänestystä.
Äänestys kuitenkin puolsi lisäpalkkioita, joten ostotarjousvaliokunnan puheenjohtajalle Mats Paulssonille maksetaan kertakorvauksena 80 000 euroa ja Joachim Hallengrenille sekä Thomas Hinnerskoville kummallekin 23 000 euroa.
− Lopputulos oli selvä, koska pääomasijoittajat ja ulkomaiset sijoittajat eivät vastustaneet hallituksen ehdotusta, Koskinen kertoo.
Tarjouskilpailun toisen osapuolen Tritonin edustaja Mikael Aro puolestaan ehdotti yhtiökokouksessa, että Caverionin hallituksen jäsenmäärää laskettaisiin yhdellä. Kun tämä ei mennyt läpi, Aro ehdotti, että Markus Ehrnrooth jäisi hallituksesta pois sidonnaisuuksiensa vuoksi ja hänen tilalleen nousisi toimitusjohtaja Jacob Götzsche. Tämäkään ehdotus ei mennyt läpi.
Markus Ehrnrooth kuuluu kahden Bain-konsortion jäsenen lähipiiriin. Bain Capital puolestaan on osa Caverionista ostotarjouksen tehnyttä North Holdings 3 -sijoittajaryhmää.
Ongelmana hallituksen toiminta, ei omistajaehdokas
Osakesäästäjien Koskinen toimitti jo helmikuun lopussa Caverionin hallitukselle kirjeen, jossa kyseenalaisti hallituksen toiminnan. Hän kertoo, että kirjeeseen reagoitiin.
− Sain hallituksen puheenjohtajalta yleisluontoisen vastauksen, jossa hän kertoi, että asia on huomioitu. Myös Caverionin talousjohtaja on ollut minuun yhteydessä ja taustoittanut asiaa.
Yhtiökokouksessakin kilpailutilannetta ja tarjousten arviointia käsiteltiin, ja hallituksen edustajat pyrkivät avaamaan omaa näkemystään Koskiselle lisää myös henkilökohtaisesti.
Hän kertoo, ettei pidä ongelmana sitä, että Bain ostaisi Caverionin. Ongelmana on, ettei hallitus yrittänyt saada kilpailevia tarjouksia vaan suositteli osakkeiden myyntiä liian alhaiseen hintaan.
− Triton myi Caverionin ruotsalaisen verrokkiyhtiön Bravidan Bainille vuonna 2012, ja Bain on kehittänyt Bravidaa eteenpäin. Bain ja Triton tuntevat hyvin toimialan ja ymmärtävät hyvin, mitä ovat ostamassa, jolloin riskimarginaali on kenties pienempi, Koskinen sanoo.