Metsätilat ovat suojanneet sijoittajia inflaatiolta erinomaisesti, käy ilmi vuosikymmeniä kattaneesta selvityksestä. Inflaatiokorjattu vuosituotto oli keskimäärin 2,7 prosenttia.
Lähes 30 vuotta kattanut selvitys kertoo metsäkiinteistöjen olleen erinomainen inflaatiosuoja. Metsämaan hinta on noussut nimellisesti yhteensä 215 prosenttia vuodesta 1995 vuoteen 2022, keskimäärin siis 4,3 prosenttia vuodessa.
Selvityksen tehnyt metsätietopäällikkö Eero Viitanen Suomen Sijoitusmetsiltä kertoo, että hintakehitys kasvoi vakaasti vuoteen 2019 asti, mutta kiihtyi sen jälkeen selvästi. 27 vuoden tarkastelujaksolle mahtui vain kuusi vuotta, joina metsämaan hinnat jäivät inflaatiosta jälkeen.
Kun inflaation vaikutus poistetaan, metsäkiinteistöjen hehtaarihinnat ovat nousseet reaalisesti 160 prosenttia, mikä vastaa 2,7 prosentin keskimääräistä vuosikasvua.
Tämän vuoden ensimmäisellä kvartaalilla metsätiloja tuli myyntiin enemmän kuin vuosina 2021 tai 2022, mutta vähemmän kuin vuonna 2020. Viitasen mukaan metsäkiinteistömarkkinat eivät ole kokeneet samanlaista shokkia kuin asuntomarkkinat.
− Metsäkiinteistömarkkina on päässyt paljon helpommalla. Alkukesä on metsämarkkinoilla perinteisesti vilkasta aikaa. Nyt olemme mielenkiintoisessa tilanteessa odottamassa, miten kauppa alkaa käymään ja millä hinnalla.
Puutavarassa eroja
Selvityksessä seurattiin metsäkiinteistöjen hinnan lisäksi myös puun hintakehitystä. Kantohinnat vaihtelivat vuosittain metsäkiinteistöjen hintoja enemmän. Kokonaisuudessaan kantohintojen kehitys kuitenkin pysytteli melko tasaisesti kuluttajahintaindeksin tahdissa.
Tarkastelujaksolla kantohinnat nousivat 68 prosenttia, keskimäärin siis 1,9 prosenttia vuodessa. Inflaatiokorjattuna hintataso nousi 12 prosenttia eli 0,3 prosenttia vuodessa.
− Inflaation kiihdyttyä vuoden 2022 kantohintojen kehitys oli jo 2,4 prosenttia negatiivista, Viitanen sanoo.
Puutavarassa on eroja, sillä tukkipuu peittosi selvityksessä kuitupuun.
− Tukkipuun hintakehitys oli selvästi parempaa. Tukin hinta nousi nimellisesti 87 prosenttia eli 2,3 prosenttia vuodessa. Tukin hintakehitys oli koko jaksolla myös reaalisesti positiivista, kun taas yhdistetty mänty-, kuusi- ja koivukuitupuun hintakehitys oli inflaatiota nopeampaa vain viimeisen kymmenen vuoden aikana.