Sampo Groupin hallituksen puheenjohtaja <b>Björn Wahlroos</b> tiivistää tämän hetken markkinatilanteen kolmeen seikkaan: matala korkotaso, yritysten korkea budjettiylijäämä sekä pandemian aiheuttama – tai nopeuttama – muutos kuluttajakäyttäytymisessä, mikä hyödyttää erityisesti teknologia-alaa.
Sampo Group reagoi osaltaan poikkeukselliseen, Covid-19 myllertämään markkinaan tekemällä joukon liikkeitä. Näkyvimpänä on yritysosto Britannian markkinoilta. Sampo osti vuoden 2020 loppupuolella Hastings-yhtiöt. Kaupan avulla Sampo pääsee uudelle markkina-alueelle ja ryhtyy rakentamaan entistä parempaa vahinkovakuutuksen tarjontaa.
Myös konsernijohtaja Torbjörn Magnusson on tyytyväinen tilanteessa, jossa Sampo etenee vahvoin askelin puhtaaksi vakuutusyhtiöksi tytäryhtiöidensä If:n, Topdanmarkin ja Hastingsin omistajana.
– Investoimme tytäryhtiöihimme ja kehitämme niitä ilman rajoitteita, hän sanoo.
Magnusson on iloinen myös Nordean viimevuosien menestyksestä ja näkee yrityksen olevan oikealla polulla kohti vuoden 2022 tavoitteiden saavuttamista. Pankin hyvästä tulevaisuusnäkymästä huolimatta Magnusson on tyytyväinen myös konsernin päätökseen luopua Nordeasta.
Euroopan yli pyyhkinyt regulaatioiden aalto tuo Wahlroosin mukaan muutoksia pankkitoiminnan luonteeseen. Osaltaan juuri siksi Sampo-konsernin on juuri nyt otollista pienentää ”pankkiriippuvaisuuttaan”:
– Vaikka vahvasti uskomme siihen, että pankkitoiminta ja pankkien arvostustaso tulevat nykyisestään jonkin verran vielä nousemaan, emme usko, että pääsemme sillä alalla sellaisiin pääoman tuottolukuihin, joita olemme sijoittajillemme luvanneet, Wahlroos sanoo Sampo Groupin järjestämässä Webcastissa osakkeenomistajilleen yhtiökokouspäivänään toukokuussa.
– Tästä syystä olemme ilmoittaneet, että tulemme keskipitkän aikavälin aikana enemmän tai vähemmän irtaantumaan pankkialasta ja siihen tekemistämme sijoituksista.
Hyvä aika luopua Nordea-omistuksesta
Sampo-konserni tulee luopumaan kokonaan Nordea-sijoituksestaan todennäköisesti jo seuraavan puolentoista vuoden kuluessa.
– Pääomamarkkinoilla pelotteleva mörkö eli inflaatio on lähes yksiselitteisen myönteinen tekijä pankkitoiminnalle. Yhtäältä se nostaa vakuusarvoja ja toisaalta inflaatio-odotukset ja inflaatio tuottaa hiljalleen myönteisen positiivisen tuottokäyrän, kertoo Wahlroos.
Kun korot kääntyvät negatiivisista positiivisiksi, pankkitoiminnan talletuskate tulee merkittävästi paranemaan. Siksi Wahlroos näkee pian olevan hyvä hetki luopua investoinnista.
– Keskipitkän aikavälin näkymät pankkitoimialalla Euroopassa ja varsinkin Pohjois-Euroopassa ovat hyviä, ja sijoittajat hinnoittelevat myös Nordean aivantoiselle tasolle kuin vain noin puoli vuotta sitten, hän sanoo.
Inderesin pääanalyytikkoSauli Vilén vahvistaa, että Nordean myyntipäätös on otettu hyvin vastaan. Sammon kurssikehitys ei ole ollut isossa kuvassa hyvä johtuen osaltaan pankkisektorin epäsuosiosta. Myynnin myötä Sammosta tulee Vilénin mukaan erittäin hyvä ja laadukas vakuutusyhtiö sekä sijoitustarinaltaan selkeästi johdettava.
– Sammosta tulee myös pienempi, sillä se jakaa ison osan Nordeasta saatavasta rahasta osinkoina omistajilleen, Vilén kertoo.
Nordean asemaan kaupalla ei hänen mukaansa tule olemaan suoraa operatiivista vaikutusta. Nordean uusi omistus tulee todennäköisesti olemaan aiempaa hajautuneempi.
Wahlroos on tyytyväinen Sampo-konsernin tulevaisuuden näkymiin
Vuosi 2021 on alkanut varsin hyvin, minkä puolesta puhuu konsernin Q1-raportti. Konserni suhtautuu hyvin luottavaisesti tämän hetkiseen markkinatilanteeseen niin omien liiketoiminta-alueidensa kohdalla kuin yleensä sijoitusmarkkinoihin.
– On helppo allekirjoittaa osavuosikatsauksen tulevaisuuden näkymät. Ne eivät suuresti Sammon kohdalla koskaan poikkea edellisestä. Se on meidän tapamme kertoa siitä, että pyrimme tuottamaan erittäin vakaata ja hyvää tuottoa rahoillenne, hän sanoo ja suuntaa katseensa tulevaan:
– Olemme tavallaan lyöneet kiinni jo keskeisimmät tekijät sille, mitä tulemme lähitulevaisuudessa tekemään. Strategia on jo paikallaan. Panostamme vakuutukseen ja vahinkovakuutukseen Pohjois-Euroopassa ja Britanniassa.
– Katsomme hyvin luottavaisesti tulevaisuuteen ja toivomme että vuodesta 2021 tulee jälleen yksi mahtava vuosi konsernin historiassa.
Suomalaisen sijoittajan kannalta kiinnostavana Vilén näkee sen, että Wahlroosin valtakausi Sammossa on tulossa päätökseen. Kuten Wahlroos itsekin on sanonut, hän luopuu hallituksen puheenjohtajuudestaan muutaman vuoden kuluessa.
– Sampo on käytännössä Wahlroosin luomus. Kun hän siirtyy takavasemmalle, tulee Sammossa myös vallanvaihdos eteen. On kiinnostavaa nähdä, ketkä uudessa Sammossa tulevat heiluttamaan tahtipuikkoa, kun suurin omistaja Solidiumkin jäi pois hallituksesta, Vilén pohtii.