Finanssiteknologian parissa toimiviin yrityksiin on sijoitettu miljardilla eurolla. Vaikka sijoitukset ovat pieniä pääomistuksiin verrattuna, odotukset ovat kovat.
Syksyllä 2017 alkaneella jaksolla Sampo sijoitti noin vuoden sisällä neljään fintech-yhtiöön. Tähän ryhmään lukeutuu myös Asiakastieto, johon Sampo sijoitti paria vuotta aiemmin. Sijoitusten nykyarvo on miljardi euroa. Sammon pääomistuksiin verrattuna fintech-sijoitukset ovat pieniä. Pelkästään Ifin markkina-arvo on yli 16-kertainen.
Analyytikon kommentti:
OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari pitää Sammon fintech-sijoituksia mielenkiintoisina mutta suhteuttaa ne konsernin kokoon.
– Siellä on uusia peliliikkeitä, esimerkiksi Saxo Bank, mutta Sammon mittakaavassa ne ovat kuitenkin pieniä. Aika dramaattisia asioita pitäisi tapahtua, että joku niistä nousisi kovin merkittäväksi koko yhtiön kannalta. Kyllä Sampo kiteytyy siihen, miten If, Mandatum ja Nordea pärjäävät, Saari sanoo.
– Meillä on omistajilta mandaatti sijoittaa pohjoismaiseen finanssialaan. Nämä ovat sijoituksia toimialaan ja kulttuuriympäristöön, jonka tunnemme, Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh sanoo.
Saxo Bankiin Sampo sijoitti kiinalaisen Geelyn kanssa. Geely omistaa softafirmasta 51,0 ja Sampo 19,9 prosenttia. Kaupankäyntialustoja tekevällä Saxolla on 1 500 työntekijää ja pari sataa tuhatta asiakasta. Se on tehnyt julkisen ostotarjouksen Binck Bankista, joka on hollantilainen listayhtiö.
– Jos nämä fuusioituvat, Saxosta tulee todella vahva Euroopassa.
Mandatum tuo Saxon kaupankäyntialustan Suomeenkin. Geelyn myötä Saxolla on mahdollisuus laajentua Kiinaan.
– Yhtiö on panostusvaiheessa. Vähänkin pidemmällä tähtäyksellä odotukset ovat todella kovat, koska toiminta on voimakkaasti skaalautuvaa.
Tanskassa Sampo osallistui amerikkalaisen pääomasijoittajan tekemään ostotarjoukseen listatusta Netsistä. Yhtiö tekee kortti- ja digitaalisen maksamisen infraa ja on laajentumassa yritysostoin Puolaan ja saksankieliselle alueelle.
Myös Nordaxiin Sampo lähti yhdessä pääomasijoittajan kanssa. Enemmistön kulutusluottofirmasta omistaa Nordic Capital, Sampo 36 prosenttia. Ruotsalaisesta pörssiyhtiö Intrumista Sampo omistaa reilut viisi prosenttia. Digitaalisia yritys- ja kuluttajatietopalveluja tuottavasta Asiakastiedosta Sammon osuus on yli 12 prosenttia. Asiakastieto on yhdistynyt ruotsalaisen UC:n kanssa.
– Nyt meillä ei ole tarkoitus etsiä uusia sijoituksia Sampo-emoon, vaan toivomme, että nämä sijoitukset kehittyvät ja voisimme tehdä niihin lisäsijoituksia.
Sammolla on mittakaavaetu
Kari Stadighinmukaan Sammolle kelpaa Nordealta vain yhtä hyvät tai paremmat avainluvut kuin muilla pohjoismaisilla pankeilla. – Ei ole mitään syytä, miksei Nordean tarjonta lähivuosina erotu kilpailijoista edukseen. Finanssialalla mittakaavaedulla on merkitystä, Sammon konsernijohtaja sanoo.