Hevoseen saa upotettua paljon rahaa, mutta ravihevonen voi parhaimmillaan tuoda sitä tukkukaupalla takaisin. Pelkkää tuottoa tavoittelevan sijoittajan kohde se ei ole.
Ravihevosten kimppaomistukset ovat yleistyneet viime vuosina. Vielä 1980-luvulla hevosen yhteisomistajina saattoi olla muutama kaveri, mutta nykyään on useita kimppoja, joissa omistajat eivät tunne toisiaan. Omistajienkin määrä vaihtelee kourallisesta useisiin satoihin. Kolmatta kertaa järjestettävän Raviliigan hevosilla omistajia voi olla jopa tuhat. Vuosina 2017–
2020 Raviliigassa toisistaan mittaa ottavat jääkiekon Liiga-joukkueita edustavat hevoset, joiden omistajaosuudet ovat olleet myynnissä kaikille halukkaille.
Vermon raviradan kilpailupäällikkö Miika Lähdeniemen mukaan Raviliiga on helppo tapa aloittaa ravihevosiin sijoittaminen ja omistajuuteen perehtyminen. Raviliigassa osuus hevosesta maksaa sata euroa eikä muita kustannuksia tule.
Hyvä suku nostaa hintaa
Ravihevosten kimppaosuudet myydään yleensä, kun hevonen on vielä puolitoistavuotias varsa. Tällöin on mahdotonta saada näyttöä sen kyvyistä radalla, mutta jotakin viitteitä tulevaisuudesta antaa hyvä sukutaulu.
– Hyvä emälinja eli se, että emällä on vahvaa jälkeläisnäyttöä, luo odotuksia. Jos emä ja sen aikaisemmat varsat ovat juosseet hyvin ja tienanneet radoilla, voi luottaa siihen, että tämäkin varsa juoksee, sanoo kokenut ravivalmentaja, -ohjastaja ja useiden ravikimppojen vetäjä Tapio Perttunen.
Hyvä emälinja myös nostaa hevosen hintaa. Varsa voi maksaa muutamasta tuhannesta eurosta kymmeniintuhansiin. Hevoseen sijoitettava summa riippuu sekä varsan hinnasta että sijoittajien määrästä.
– Monet voivat ostaa yksin tai pienelläkin porukalla kalliita, huippusukuisia varsoja, Perttunen sanoo.
Myös kulujen määrä vaihtelee kimppa- ja hevoskohtaisesti. Tervekin hevonen on huippu-urheilija, joka tarvitsee valmennusta ja hoitoa – ja se maksaa. Raviliigan kimppaomistuksessa kukin omistaja tekee kertasijoituksen eikä muita kuluja tule, mutta monissa muissa kimpoissa kulutkin jaetaan tasan: jos omistajia on kymmenen, kukin maksaa kymmenen prosenttia täysihoidosta sekä muista kuluista.
Kultakimpaleita löytää harvoin
Täysihoidon hinta vaihtelee, mutta Lähdeniemen mukaan hevosen keskimääräiset kustannukset ilman yllättäviä kuluja ovat noin 15 000 euroa. Silloin hevosen tulisi tienata vähintään sen verran vuodessa elättääkseen itsensä. Useimmat ravihevoset kuitenkin aloittavat uransa vasta kolmevuotiaina, joten jos kauppa tehdään puolitoistavuotiaasta varsasta, ensimmäisinä vuosina syntyy vain kuluja.
– Toisaalta tulot voivat olla myöhempinä vuosina suuriakin. Raviliiga HIFK:n omistama Mascate Match on tästä hyvä esimerkki. Se on tähän mennessä voittanut urallaan 430 000 euroa, joten se on kyllä tienannut omistajiensa osuudet moninkertaisesti takaisin, Lähdeniemi huomauttaa.
Myös Perttusen tallista löytyy vastaava esimerkki. Kimppaomistuksessa oleva Bosses Lady maksoi huutokaupassa noin 7 000 euroa, ja se on juossut tähän päivään mennessä yli 200 000 euroa. Sekä Perttunen että Lähdeniemi kuitenkin myöntävät, että tällaiset hevoset ovat harvinaisia.
–Kun käydään raveissa, siinä on mukavuuttakin mukana. Porukkaomistus mahdollistaa kulujen jakamisen mutta myös elämykset. Se antaa monelle enemmän kuin ottaa, Perttunen sanoo.
Samalla linjalla on Lähdeniemi, joka on kokenut hevoskimppojen vetäjä:
– Ei tästä pelkäksi sijoitustoiminnaksi ole, hän naurahtaa.
Halpakin hevonen voi olla kallis
Useimmiten ravihevosten ura kestää vain muutamia vuosia, keskimäärin ehkä viisi. Kun hevonen ei enää juokse, ravikimppa yleensä päättyy. Joku omistajista voi lunastaa muut ulos, tai hevonen voidaan ostaa esimerkiksi siitoskäyttöön. Osa omistajista haluaa kuitenkin jatkaa kimppaomistusta uran jälkeenkin.
– Edellisen Raviliigan kimppahevonen Golden Luxi on esimerkki tästä. Sillä oli ensin liigan kautta noin 700 omistajaa, ja uran jälkeen omistajia jäi jäljelle noin 70. Nyt kun hevonen on siirtynyt siitostammaksi, sillä on vielä 17 omistajaa, Lähdeniemi sanoo.Perttusen mukaan ravihevosiin sijoittamista voi jossain määrin verrata harrastukseen – mutta sillä erolla, että tämä harrastus voi myös tuottaa rahaa. Hevosta ostaessaan ei hänen mukaansa kannata katsoa pelkkiä kustannuksia.
– Jos hevosesta maksaa miljoonan ja se voittaa kaksi miljoonaa, se on halpa. Mutta jos se maksaa tonnin eikä voita mitään, se on kallis, Perttunen summaa.
Juttu on julkaistu aiemmin painetun Viisas Raha-lehden numerossa 4/2020.