Neljänä edellisenä tuloskautena yritykset ovat suorastaan murskanneet osakeanalyytikoiden tulosodotukset. Hillittömiä tulosylityksiä on nähty vuoden 2020 Q2:lta alkaen. Tuloskasvu jatkuu nytkin hyvänä, mutta todennäköistä on, että yhtä mahtaviin positiivisiin yllätyksiin ei Q3:lla päästä.
Globaalisti tarkasteltuna reilun vuoden kestänyt jakso, jolloin nähtiin poikkeuksellisen valtavia positiivisia tuloskasvuyllätyksiä, alkaa normalisoitua. Markkinoille Q3:n tuloskasvun hidastuminen edeltävään tuloskauteen nähden ei tule yllätyksenä. Markkinoilla näkyy selvää huolta ja tuloskautta odotellaan jonkin verran pessimistisemmin, kuin aikaisemmilla kvartaaleilla.
Q3 aikana Kiinan kasvu on hidastunut odotettua enemmän ja maan kiinteistömarkkinoiden kuplinta herättää huolta. Tämä näkyy globaalisti markkinoilla. Lisäksi energian hinta on ollut kovassa nousussa syksyn aikana, mikä myös mahdollisesti vaikuttaa tuloksiin, vaikka yritykset ovatkin pystyneet toimimaan hyvin. Kaiken tämän päälle monet yhtiöt kärsivät logistiikkahaasteista ja komponenttipulasta.
Mitkä sektorit nyt ovat vahvoilla?
Q3 tuloskaudella syklisten sektorien tuloskasvu vuodentakaiseen verrattuna vaikuttaa olevan kovaa ja vastaavasti defensiivisillä sektoreilla vauhti ei ihan samaan yllä.
Danske Bankin senioristrategi Tuukka Kemppainen näkee Suomessa tuloskauden kiinnostavana sektorina konepajat.
– Konepajasektorilla on tullut paljon uusia tilauksia, mutta samalla komponenttien, raaka-aineiden ja rahtien hinnat ovat nousseet. Tähän asti kustannusten nousu ei ole näkynyt negatiivisesti kannattavuudessa, sillä yritykset ovat onnistuneet laittamaan nousun hintoihin tai tehostamaan omaa toimintaansa, kertoo Kemppainen.
Kemppainen odottaa liikettä tapahtuvan lisäksi metsäteollisuudessa. Myös perusteollisuudessa ja IT-teknologiassa tuloskasvu on globaalilla tasolla kovaa. Yksittäisistä yrityksistä kiinnostavia ovat aina silmätikkuna olevat Nokia ja Nordea.
– Myös Fortum on tällä kertaa kiinnostava johtuen energian hinnan varsin kovasta noususta Euroopassa. Monelle yhtiölle energian hinta on kustannus, mutta energiasektorin odotetaan tilanteesta hyötyvän, Kemppainen sanoo.
Perinteisesti tuloskaudella nähdään isojakin positiivisia tai negatiivisia liikkeitä. Pitkäaikaiselle sijoittajalle tulosjulkistukset ovatkin vain yksi asia muiden joukossa ja nopeat kurssiheilahdukset lyhytaikaista värinää.
– Sijoittajien pitää muistaa, että nyt raportoitava Q3 on jo päättynyt syyskuun lopussa. Osakemarkkinoiden kannalta tulosjulkaisuissa onkin tärkeämpää se, mitä yhtiöt kertovat tulevista näkymistään Q4:lla ja ensi vuonna, Kemppainen painottaa.