Perittävien pörssiosakkeiden määrät ovat voimakkaassa kasvussa. OP:lla osakkeita vuoden aikana perivien osakesäilytysten määrä on kymmenkertaistunut 20 vuodessa.
Suurten ikäluokkien vanhetessa perinnönjako kiihtyy Suomessa seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Tilastokeskuksen Väestöennusteen mukaan perinnönjakojen lukumäärän huippu osuisi vuoteen 2043.
Kymmenen OP:n henkilöasiakkaiden eniten perimää osaketta vuosina 2003–2023 ovat: 1. Nordea, 2. Elisa, 3. Nokia, 4. Fortum, 5. Sampo A, 6. Telia, 7. UPM-Kymmene, 8. Neste, 9. Metsä Board ja 10. Kesko B.
Eniten perittävien osakkeiden lista ei ole merkittävästi muuttunut vuosien saatossa. Vuonna 2012 kolme eniten perittyä osaketta olivat 1. Elisa, 2. Nordea ja 3. Nokia, kun vuonna 2022 järjestys oli 1. Nordea, 2. Elisa ja 3. Nokia.
Tulevina vuosina Sampo ja UPM-Kymmene saattavat kohentaa sijoitustaan useimmin perittävien osakkeiden listalla. OP:n osakesäästötileillä 55–80-vuotiaat omistavat Nordean jälkeen eniten Sampoa ja UPM-Kymmentä. Kaikkien muiden ikäryhmien osakesäästätileillä kolmossija menee Fortumille.
OP:n lokakuussa 2022 tekemän kyselyn mukaan 23 prosenttia suomalaisista on tehnyt testamentin.
– Huolestuttavaa on se, että jopa 35 prosenttia avio- tai avoliitossa olevista kertoo, että ei ole saanut aikaiseksi tehdä testamenttia. Vastaavasti 21 prosenttia puolestaan ei ole tullut edes ajatelleeksi asiaa, OP:n vähittäispankin varallisuudenhoitoasiakkaiden johtaja Kai Kalajainen sanoo.
– Testamentti, avioehto tai muu juridinen asiakirja kannattaa laatia aina huolellisesti pohtien ja asiantuntijan kanssa, Kalajainen muistuttaa.