Kenellekään ei pitäisi olla yllätys, että painopapereiden kysyntä vähenee. Monet eivät enää lue paperille painettuja lehtiä, ja nekin, jotka lukevat, ovat huomanneet sivumäärien vähentyneen. Silti UPM:n yli 20 prosentin pudotus vuoden takaiseen graafisten papereiden myyntiin verrattuna heinä-syyskuussa yllätti markkinat.
Silti tämä metsäjätti on edelleen vahvassa iskussa. Vuosineljänneksen vertailukelpoinen liikevoitto laski vuodentakaiseen verrattuna, mutta pysyi silti yli kymmenen prosentin tasolla 215 miljoonassa eurossa. Kumulatiivinen tammi-syyskuun liikevoitto oli 697 miljoonaa euroa, eli 10,9 prosenttia liikevaihdosta, kolmanneksen vähemmän kuin viime vuonna, mutta silti kelvollinen tulos. Graafisten papereiden kysynnän laskun lisäksi liikevaihtoa ja tulosta rasitti sellun hintakehitys.
UPM-Kymmene Oyj näyttää toteuttavan yhteiskuntavastuutaan pitämällä itsensä hyvässä kunnossa koviakaan ratkaisuja kaihtamatta. Vuosineljänneksen aikana yhtiö sulki Chapellen paperitehtaan ja Jyväskylän vaneritehtaan sekä tiedotti Suomen viimeisen sanomalehtipaperitehtaan sulkemisesta Jämsän Kaipolassa. Myös Shottonin tehdas Englannissa on myytävänä. Näiden toimien ja tiukan kulukuurin ansiosta yhtiön pääomarakenne on pysynyt vahvana, nettovelka hyvinkin kohtuulliset 89 miljoonaa ja kassassa rahaa ja luottolimiittejä 2,3 miljardia euroa.
Hyvin kannattavia UPM:n tuoteryhmiä ovat tänä vuonna olleet tarramateriaalit, erikoispaperit ja energia.
– UPM Raflatac, UPM Specialty Papers ja UPM Energy tekivät edelleen hyvää tulosta. Vahvan rahoitusaseman ansiosta pystymme etenemään määrätietoisesti yhtiön merkittävissä kasvuhankkeissa, toimitusjohtaja Jussi Pesonen sanoo yhtiön tiedotteessa.
Raflatac ja Specialty Papers hyötyivät hänen mukaansa keväällä etenkin kulutustavara- ja verkkokaupan hyvästä kysynnästä.
Kolmannella neljänneksellä markkinat normalisoituivat jossain määrin, mutta liiketoiminta-alueet tekivät edelleen hyvää tulosta. Myös UPM Biorefiningin neljännes oli Pesosen mukaan vahva ja Biofuels ylsi ennätystuotantoon, mutta liiketoiminta-alueen kannattavuutta haittasi sellun alhainen hintataso.
Uruguayn sellutehdashanke ja biokemikaalihanke Saksan Leunassa etenevät UPM:n mukaan hyvin aikataulussa.
Lähitulevaisuudesta yhtiö ei lupaile liikoja. Tämän vuoden vertailukelpoisen liiketuloksen UPM ennakoi jäävän selvästi alhaisemmaksi kuin 2019.
UPM osavuosikatsaus Q3/2020 (pdf)
Lisää aiheesta:
UPM sulkee Kaipolan paperitehtaan viimeistään vuoden lopussa
Koronakevät söi UPM:n liikevaihtoa edelleen
UPM:ltä höyhenjarrutus – tarrat ja erikoispaperit ennätystulokseen