Ravintoloiden aukeaminen sai suomalaiset viilaamaan korttia erityisesti terasseilla ja ravintolapöydissä.
Pankit selvittivät anonyymejä käyttötilastoja tutkimalla kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksia koronakeväänä.
S-Pankin korttitilastoista selviää, että kesäkuun ensimmäisellä viikolla kortinkäyttö ylitti tammikuun tason korttitapahtumien määrässä kuudella prosentilla ja euromääräisissä ostoksissa peräti 22 prosentilla.
– Ravintolaostot kasvoivat kesäkuun ensimmäisellä viikolla 30 prosenttia edellisviikosta. Hotellien osalta korttimaksujen määrä nousi maaliskuun puolivälistä lähtien jatkuneen hiljaiselon jälkeen peräti 38 prosenttia viikossa, korttien tuoteryhmäpäällikkö Marketta Lundell S-Pankista sanoo.
SOK:n Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä on tyytyväinen, että hotellienkin tilanne on piristymässä.
– Kesäkuun toisella viikolla S-ryhmän hotellien varausmäärät tuplaantuivat edelliseen viikkoon verrattuna ja osalla hotelleistamme käyttöasteet ovat ainakin hetkittäin palaamassa aiemmalle tasolle, SOK:n Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä sanoo.
Toipuminen alkoi jo huhtikuussa
Nordean tuore korttidata viikolta 22 kertoo, että kulutuksen toipuminen alkoi jo huhtikuun puolivälissä.
– Toimialakohtaiset erot ovat edelleen hyvin suuria, mutta osa sektoreista on piristynyt selvästi, sanoo analyytikkoKristian Nummelin.

Kesäkuun alusta avautuneissa ravintoloissa kuluttaminen kasvoi merkittävästi rajoituksien lieventymisen myötä.
– Ravintoloiden piristyminen on huomattavaa, sillä vielä toukokuun lopussa korttimaksaminen oli liki 60 prosenttia alle alkuvuoden tason. Kesäkuun ensimmäisellä viikolla eroa alkuvuoteen oli enää noin 20 prosenttia. Kehitys on hyvin positiivista ja kuluttajat ovat lähteneet liikkeelle. Normaalitasoon on toki vielä matkaa, Nummelin arvioi.

Nordean tilastojen mukaankampaamo- ja kauneudenhoitoalalla kulutus on jo liki samalla tasolla kuin vuosi sitten. Positiivista kehitys on myös vähittäismyynnissä, joka toipui kriisistä nopeasti ja kuluttaminen on jo selvästi viime vuotta korkeammalla tasolla.
Nummelin huomauttaa, että kokonaisuudessa kuluttaminen on kuitenkin vuodentakaiseen verrattuna edelleen noin viisi prosenttia vähäisempää.
