Hallituksen aikeet tasapainottaa julkista taloutta osinkojen lähdeverotuksella ei saa kannatusta asiantuntijoilta. Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman hämmästelee hallituksen halua kurittaa tavallisia säästäjiä.
Suomen Osakesäästäjät julkaisi tiistaina kannanoton, joka käsittelee hallituksen aikeita tasapainottaa julkista taloutta osinkojen lähdeverotuksen kautta.
Hallituksen suunnitelmien mukaan lähdevero ulotettaisiin koskemaan institutionaalisia sijoittajia ja rahastoja, mutta samanaikaisesti säätiöt ja työmarkkinajärjestöt jätettäisiin lähdeveron ulkopuolelle. Myös ulkomaiset sijoittajat jäisivät sen ulkopuolelle, vaikka hallitus väittää lähdeveron kohdistuvan myös niihin.
Useiden asiantuntijoiden lailla Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman kyseenalaistaa hallituksen aikeet.
– Lähdeveron maksaisivat käytännössä vain suomalaiset eläkettä nyt ja tulevaisuudessa saavat sekä tulevaisuutta varten osakkeisiin ja rahastoihin säästävät. Tätä kansalaisten kurittamistako hallitus tosiaan haluaa? kysyy Snellman Osakesäästäjien kannanotossa.
– Verotuksesta tulisi entistä monimutkaisempi ja vinoutuneempi sekä epätasa-arvoisempi. Ottaen huomioon asiantuntijoiden lausunnot sekä verokertymiin liittyvät faktat, vaikuttaa siltä, että hallituksesta joko puuttuu ymmärrystä verotuksesta ja säästämisestä tai ideologia ajaa ymmärryksen edelle.
”Vain minä ja miljoona muuta maksajaa”
Myös Varsinais-Suomen Osakesäästäjien hallituksen puheenjohtaja Karri Salmi otti aiheeseen kantaa tänään julkaistussa blogikirjoituksessaan.
– Ongelmana luonnollisesti on se, että ”vain minä” ja ne noin miljoona muuta tavallista säästäjää maksavat tämän veron. Kukaan muu ei maksa. Käännettynä toisinpäin, jos kaikki maksaisivat, riittäisi minultakin kolme prosenttia, Salmi kirjoittaa.
Osinkoja jaettiin suomalaisista pörssiyhtiöistä vuonna 2020 noin 12 miljardia euroa. Lähdeverokertymä näistä oli noin 400 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa laskennallisesti noin kolmen prosentin verokantaa. Suomalaisen sijoittajan osinkovero on kuitenkin 25,5 tai 28,9 prosenttia progressiosta riippuen.
Suomen Osakesäästäjien tavoitteena on tasapuolistaa säästämisen verotusta siten, että voitoille tulisi noin 30 prosentin verorasitus. Tällä hetkellä piensijoittajien verorasitus on yhteisöveron ja osinkoveron yhteisvaikutuksesta yli 40 prosenttia.
– Suomessa on tällä hetkellä lähes miljoona osakesäästäjää sekä yli viisi miljoonaa nykyistä ja tulevaa eläkkeensaajaa, joita tämä koskee. Toivottavasti ministeripuolueet miettivät vielä kerran kenen pussiin pelaavat ja miksi, Snellman huomauttaa.
Lue Suomen Osakesäästäjien kannanotto täältä.