Suomen Osakesäästäjät osallistui tänäkin vuonna Lounais-Suomen suurimpaan oman talouden ja sijoittamisen tapahtumaan, Turun Talouspäiville. Tapahtumassa Osakesäästäjien toimitusjohtaja <b>Victor Snellman</b> esitteli yhdistyksen näkemyksen tulevaisuuden osakesäästötilistä – osakesäästötili 2.0-mallista.
Osakesäästäjät on jo pitkään tuonut esiin tavoitteensa poistaa nykyisestä OST-mallista sekä talletusrajan että tilien lukumäärärajoituksen, kun osakesäästötilin 2.0-mallia kehitetään. Myös muutkin arvopaperit kuin osakkeet tulisi sallia. Muutokset vauhdittaisivat paitsi kansankapitalismin leviämistä Suomessa, myös sijoittajien vanhuudenturvan kerryttämistä erityisesti osake- ja rahastosäästämisen kautta.
Samalla yksityissijoittajalle avautuisi mahdollisuus hyödyntää useita välittäjiä eri markkinoilla tai kaupankäyntitavoilla. Esimerkiksi monella sijoittajalla on nyt useassa pankissa arvo-osuustili, jolloin pystyy hyötymään kaupankäyntikulujen hinnoittelueroista eri pörsseissä.
– Suomalaisilla varallisuus on pääosin reaaliomaisuudessa. Osakkeiden ja rahastojen osuus kokonaisuudesta kasvussa, mutta silti vaatimaton verrattuna esimerkiksi käteiseen. Siten on kummallista, että OST on kuin mopo, jota on rajoitettu. Onko poliitikoilla ja virkamiehillä lähtenyt mopo käsistä valmisteluvaiheessa, kun ovat pelänneet verotulojen menettämistä? Victor Snellman pohtii haastattelussa.
Nuoret joukolla mukaan markkinoille
Yksi muutosten tuoma etu voisi olla nuorten kiinnostuksen lisääminen säästämistä ja sijoittamista kohtaan. Snellman kutsuukin uutta mallia erityisesti nuorille suunnatuksi kädenojennukseksi, koska heillä nettovarallisuutta vähän ja tulevaisuuden näkymät palkka- ja eläkekehitykseen epävarmat.
Turun Talouspäivillä pitämässään esityksessä Snellman näytti Kansantalouden aikakauskirjojen aineistosta, kuinka vuoden 2013 jälkeen on nähtävissä selkeästi, kuinka 40–60-vuotiaiden ikäluokkien keskimääräiset maksetut henkilöverot ovat jatkaneet kasvuaan samalla, kun nuorempien ikäluokkien maksettujen henkilöverojen kasvu on pysähtynyt.
Samalla hän muistuttaa, että eläkemaksun osuus palkkatuloista jatkaa kasvuaan, tulevan eläkkeen suhde palkkatuloon laskee ja eläkeikä nousee. Tällä hetkellä eläkemaksu on noin 25 prosenttia palkkatuloista ja eläkkeiden suhde palkkatuloon noin 50 prosenttia.
– Tilanne on nuorten osalta kestämätön tulo- ja varallisuuskehityksen sekä tulevien eläkkeiden osalta. Nyt osittain rahastoivan järjestelmän osalta jokaisesta tienatusta satasesta menee 25 euroa eläkehimmeliin ja tästä vain 2,5 euroa omaan eläkepottiin. Täysin kestämätön yhdistelmä samanaikaisesti, kun Kimmo Kiljunen on iltalypsyllä.
Iltalypsyllä Snellman viittaa Kiljusen (sd.) kiistanalaiseen eläkealoitteeseen, joka on saanut kovaa kritiikkiä asiantuntijoilta sekä täystyrmäyksen puolueen omalta nuorisojärjestöltä Demarinuorilta. Lakialoitteessa nykyisten eläkeläisten työeläkkeitä nostettaisiin, mutta maksajiksi joutuvat nuoriempien sukupolvien edustajat korkeampina eläkemaksuina.
– Tämä kokonaisuus ei ole monen mielestä oikeudenmukainen ja sitä pidetään jopa pyramidihuijauksena. Jos pankkiirit myisivät tätä sijoitustuotteena, joutuisivat he Elina Valtosen mukaan vankilaan, Snellman pohtii.
Lisää tasa-arvoa OST-mallin muutoksella
Vaikka parannettavaa mallissa on, OST on ensimmäinen merkittävä tasa-arvoteko vuosikymmeniin, Victor Snellman myöntää. Ensimmäisessä versiossa kuitenkin on ongelmansa.
– Se on verokuori, joka on kaikkien saatavilla. Riittää, että on pankkitunnukset. Muut verokuoret vaativat käytännössä satatuhatta euroa rahoitusomaisuutta. Osakesäästötili on vuosikymmenen tasa-arvoteko.
– Ongelmana on, että nyt aloittelevat sijoittajat saattavat jättää osakesäästötilin avauksen väliin, kun pelkäävät saavansa tonnien mätkyt. Siksikin olisi ensiarvoisen tärkeää poistaa talletuskatto ja tilien lukumäärärajoite. Nykyinen talletuskatto tulee täyteen keskituloisilla viidessä vuodessa, noin 800 euron kuukausisäästösummalla, Snellman kuvaa tilannetta.
– Lisäksi nuoret aloittavat sijoittamisen oikeaoppisesti matalakuluisilla indeksi- ja ETF-rahastoilla, joihin pääsee käsiksi esimerkiksi 15 eurolla kuukaudessa. Kokemuksen karttuessa, maailman muuttuessa ja toisaalta ikääntyessä, tulee salkkuun pakostikin tehdä allokaatiomuutoksia. Tällöin tuotoista joutuu verolle ja omaan tulevaisuuteen säästämisen korkoa korolle efekti leikataan pois. Siksi osakesäästötileille pitäisi sallia kaikki samat arvopaperit kuin arvopaperiosuustileille, Snellman korostaa.
Verotusasiat pohdituttavat
Veroseuraamukset pohdituttavat myös monia sijoittajia – kannattaako omistuksiaan myydä edes ja sijoittaa esimerkiksi kasvuyhtiöihin, jos verotusasiat eivät kannusta siihen?
– Käsittääkseni Norjassa on sallittu osakkeiden siirtäminen arvo-osuustililtä osakesäästötilille ilman välittömiä veroseuraamuksia. Minullakin on tällä hetkellä järkyttävä ylipaino voimakkaasti nousseessa Revenio Groupissa, mutta en todellakaan ala myymään sitä. Riskien hallintaa estää verotus, pohtii Snellman.
– Jos kaltaiseni sijoittajat voisivat siirtää osakkeet osakesäästötilille, poistuisi hankintameno-olettama ja pystyisin sijoittamaan muihin kasvuyhtiöihin. Niiden menestyessä valtion verotulot kasvaisivat steroideilla, kun sitten joskus tuloutan voittoja tililtä tai vaihdan hiippakuntaa, Snellman kuvailee.
Snellman näkee, että osakesäästötilin pitäisi myös olla samalla viivalla kuin arvo-osuustilin osakkeiden lahjoittamisen osalta.
– Tämä johtaisi ylisukupolviseen varallisuuden kertymiseen Suomessa ja kansakuntana vaurastuisimme.
Oletko jo lukenut? Veroneutraali-ratkaisu-tukisi-sijoittajien-elakevuosien-taloutta
Turun Talouspäivät on talouteen ja sijoittamiseen keskittyvä tapahtuma, joka tarjoaa mielenkiintoista sisältöä kaikille aihepiiristä kiinnostuneille. Tänä vuonna Turun Talouspäivät järjestettiin 22.–23.10.2021 Turun Messukeskuksessa.