Nordean ekonomisti: Voi tuoda liikettä markkinoille.
Tulevana viikonloppuna Japanin Osakassa järjestettävästä G-20 -maiden kokouksesta odotetaan vedenjakajaa Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Markkinoilla liikkeet voivat olla suuriakin riippuen siitä, löytävätkö presidentit Trump ja Xi kadottamansa yhteisen sävelen vai ajaudutaanko yhä syvemmälle kauppasodan suohon, kirjoittaa Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu blogissaan.
Koivu muistuttaa markkinoiden lentävästä lauseesta: ”Ei kesää ilman kriisiä”. Kolme vuotta sitten kriisiä pukkasi yllätyksen tarjoilleesta Brexit-äänestyksestä, seuraavana vuonna ihmeteltiin dollarin heikentymistä ja vuosi sitten tapetilla oli Turkin tilanne. Tämän kesän tulipallo on puolestaan kauppasota.
– Kiina-USA -asetelma on elänyt pelottavaa hiljaiseloa viime viikot. Neuvottelujen osapuolet näyttivät vetäytyvän poteroihinsa sen jälkeen, kun Trump korotti kiinalaistuotteiden tulleja ja Kiinan sävy kotimaisissa viestimissä oli avoimen kielteinen: presidentti Xi puhui tiukkaan sävyyn tulevista haasteista ja edessä olevasta pitkästä marssista. Hänen vierailuaan harvinaisten maametallien kaivokselle pidettiin merkkinä Kiinan mahdollisista seuraavista askelista. Keväällä rakennetut odotukset edes kosmeettisen kauppasovun löytymisestä valuivat hiekkaan, Koivu kirjoittaa.
Trumpin ja Xin on määrä tavata lauantaina Osakassa ja kahdenkeskisessä tapaamisessa on määrä keskustella kauppaan liittyvistä aiheista.
– Tapaamisen sisällöstä ei tiedetä kuitenkaan juuri mitään, ja viime viikkoina odotukset ovat painuneet matalalle. Tuntuu, ettei eväitä sovun syntyyn ole nyt kasassa juurikaan toukokuuta enempää.
Härkäpäiden tapaaminen
Koivu ei usko, että USA:n ja Trumpin päätä käännettäisiin yhtään aiempaa helpommin.
– Pääosa Yhdysvaltojen talousindikaattoreista osoittaa kasvun jatkuvan, vaikka kasvunäkymiin liittyykin yhä enemmän epävarmuutta. Vaikka tulleja kritisoidaan Yhdysvalloissa syystä huonoksi ja tehottomaksi politiikkavälineeksi ja niiden tiedetään heikentävän myös amerikkalaisyritysten ja -kuluttajien asemaa, Washington vaikuttaa olevan Kiina-politiikan tiukennuksen suhteen yhtenäinen. Kiina nähdään yhä enemmän uhkana ja tämän uhkan pienentämisestä ollaan valmiita maksamaan. Tässä linjassa ei ole viime viikkoina näkynyt rakoilun merkkejä, ja tiettävästi republikaanit ja demokraatit yhdessä yrittävät kääntää amerikkalaisyrityksiä tähän samaan rintamaan.
Kuitenkin Kiinan nykyinen linja on Koivun mukaan paljon suurempi kysymysmerkki. Aasian mahtitalous on tiukka vastus ja sanamuotojen koveneminen sekä lähtö neuvottelupöydästä toukokuun lopussa oli monille yllätys.
– On mahdotonta arvioida, mikä ajoi Kiinan johdon tähän sävyn muutokseen ja kuinka pysyvä se on. Mahdollisia syitä ovat taloustilanteen heikentyminen Kiinassa sekä toisaalta presidentti Xin saama kritiikki. Jos kauppasota on joutunut Kiinan sisäisen valtataistelun välineeksi, myös Hongkongin viime viikkojen tapahtumat voivat vaikuttaa Kiinan neuvotteluintoon.
– Loppuviikon G20-kokouksessa on korkeat panokset ja jännitettävää riittää. Pelissä on maailmantalouden kasvunäkymät, joita kauppasota nyt pahan kerran heiluttaa. Jos huonosti käy, eikä edes Trumpin ja Xin kahdenvälinen yhteys enää toimi, kesä 2019 saatetaan markkinoilla muistaa kauppasodasta.
Seuraavaksi tulilinjalla Eurooppa?
Koivu huomauttaa, että Kiinan ja USA:n neuvottelujen jatko olisi Euroopan etujen mukaista.
– Euroopan huolia lisää pelko autotulleista, joihin Trump otti toukokuussa puoli vuotta lisäaikaa ja jotka ovat sidoksissa Kiinan kanssa käytäviin neuvotteluihin. Trumpin Kiina-tullien suurin maksumies on nimittäin yhdysvaltalainen maanviljelijä, jonka tuottajahinnat ovat laskeneet Kiinan markkinoiden sulkeuduttua.
Maanviljelijät ovat Trumpin keskeisiä tukiryhmiä, joten tullimaksuista heille maksettavien, Kiinan-vientiä kompensoivien hyvitysmiljardien ohella tuotteille olisi löydettävä uusia markkinoita. Siinä katseet kääntyvät kohti Eurooppaa.
– Yhdysvallat ilmoitti jo vuoden alussa, että tulevissa EU-USA -kauppaneuvotteluissa heille avainasemassa on nimenomaan maataloustuotteiden kauppa. EU:lle kysymys on kuitenkin erittäin vaikea, ja huhtikuussa jäsenmaiden antama neuvottelumandaatti komissiolle sulkee maataloustuotteet neuvottelujen ulkopuolelle, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu kirjoittaa.