Lukuisien ennusteiden mukaan Yhdysvaltain talouden pitäisi olla nyt vajoamassa taantumaan. Sen sijaan monet mittarit näyttävät merkkejä kasvusta, ja analyytikot ovat kääntäneet ennusteitaan.
Ekonomistien arvioiden mukaan Yhdysvaltain keskuspankki Fed on nostanut ohjauskorkoaan viime kuukausina niin tuntuvasti, että sen pitäisi yhdessä korkean inflaation kanssa johtaa maltilliseen taantumaan. Monien mittareiden mukaan tilanne on kuitenkin aivan toinen: Yhdysvaltain työllisyysaste koheni tammikuussa huomattavasti ja kiinteistömarkkinat ovat tasaantumassa tai jopa kasvamassa.
Taloudessa on kuitenkin myös hidastumisen merkkejä, sillä teollisuuden luvut laahaavat ja kuluttajien kysyntä on vähentynyt. Silti Fedin omatkin asiantuntijat arvioivat nyt, että Yhdysvaltojen talous saattaa välttää taantuman.
Itse asiassa talouden sietokyky vaikuttaa niin kestävältä, että se saattaa jopa muodostua ongelmaksi. Monia huolestuttaa nyt, että liian hyvin pyörivä talous ei hidastakaan inflaatiota riittävästi, jolloin Fed joutuu vastaamaan ennen pitkää vielä aggressiivisemmin.
− Yhdysvaltain työmarkkina on niin vahva, että siitä pitäisi olla huolissaan, Barclaysin tutkimusjohtaja Ajay Rajadhyaksha sanoo The New York Timesille.
− Tähän asti Yhdysvaltain talous on osoittautunut odottamattoman resilientiksi.
Fed onkin jo ilmoittanut, että korot eivät ole lähiaikoina ainakaan laskemassa. Fedin New Yorkin johtajan John Williamsin mukaan rahapolitiikka saattaa muuttua tiukemmaksi kuin keskuspankki on odottanutkaan, CNBC kertoo.
Aika näyttää
Noin vuoden sisällä Fed on nostanut ohjauskorkoaan lähes nollasta yli 4,5 prosenttiin. Joulu- ja helmikuun koronnostot olivat inflaation kasvuvauhdin hidastumisen myötä aiempaa maltillisempia. Nyt inflaatio on kuitenkin vaarassa kiihtyä jälleen, sillä ostovoima kasvaa.
Yhdysvaltain työmarkkinat kasvoivat tammikuussa 517 000 uudella työpaikalla, mikä on valtava harppaus ja ylittää 185 000 lisäyksen ennustuksen roimasti. Työttömyysaste on pysynyt vakaana 3,4 prosentissa.
Työllisyyden kehittymisen myötä kuluttajilla on enemmän rahaa tuhlattavaksi. Omalta osaltaan ostovoimaa vahvistavat myös inflaatiota viiveellä seuranneet palkankorotukset.
Fedin pääjohtaja Jerome Powell on jo varoittanut inflaatioprosessin olevan vasta ”aikaisessa vaiheessa”.
− Nopean kiristämisemme täydet vaikutukset eivät vielä tunnu. Siitäkin huolimatta meillä on vielä työtä tehtävänä, hän sanoi Guardianin mukaan.
Korkojen kiristämisen vaikutukset saattavat näkyä Yhdysvaltojen työmarkkinoilla myös viiveellä, sillä esimerkiksi Amazon, Meta, Google ja Disney ovat ilmoittaneet hiljattain isoista irtisanomisista. Myös sijoittajat ovatkin olleet varovaisia, ja pörssikurssit ovat olleet Yhdysvalloissa laskusuunnassa.