Monet sijoittajat haluavat pitää kiinni optimismistaan ja uskoa osakemarkkinoiden pitkän nousun jatkuvan vastakin. Riskit ovat kuitenkin kasvaneet ja yhä useammat asiantuntijat kehottavat sijoittajia nyt varovaisuuteen.
Arvostetun amerikkalaisen varainhoitotalo John Hancock Investment Managementin pääsijoitusstrategi Matthew Miskin sanoo Marketwatchin haastattelussa tunnistaneensa osakemarkkinoilta nyt suuren sokean pisteen.
– Suurin riski Wall Streetillä tällä hetkellä on se, että S&P 500 -indeksin yhtiöiden kursseihin on leivottu sisään erittäin korkeat odotukset tulosparannuksista ensi vuodelle, Miskin huomauttaa.
Analyytikot odottavat hänen mukaansa S&P 500 -yhtiöille 10,5 prosentin tuloskohennuksia ensi vuonna.
– Jotta tällaiselle tasolle päästäisiin, makrotalouden kuvan pitäisi muuttua merkittävästi, Miskin jatkaa.
Odotus on huikea, kun huomioi, että alkuvuoden lähestulkoon viime vuoden tasoisten tulosten perusteella kasvu näyttäisi jäävän tänä vuonna 1,0 prosenttiin. Sitä parempaan päästäisi vain, jos tulokset kiihdyttäisivät selvään kasvuun kolmannella neljänneksellä ja päräyttäisivät yli kaikista ennusteista viimeisellä kvartaalilla. Tällaiseen Miskin ei näe edellytyksiä.
Makrotalouden kuva onkin synkentynyt viime viikkoina ja yhä useampi talousennuste viittaa taantumaan. Goldman Sachs arvioi äskettäin, että Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasopimusta ei saada aikaiseksi ennen ensi vuoden vaaleja. DoubleLine Capital -sijoitusyhtiön Jeffrey Gundlach antaa taantumalle 75 prosentin todennäköisyyden ennen ensi vuoden marraskuussa pidettäviä vaaleja, kun taas Morgan Stanley pitää taantumaa todennäköisenä, mikäli Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasota pahenee.
Citigroup puolestaan leikkasi S&P 500 -yhtiöiden tulosennustettaan kauppasotien ja valuuttojen devalvaatioiden vuoksi.
Pohjakalastajat jo liikkeellä
Osakemarkkinoilla nähdyt laskupäivät ja niitä seuranneet toipumiset ovat saaneet osan sijoittajista pohtimaan, josko kurssilaskut olisivat nyt olleet jo tässä. Ostojen ajoittaminen markkinapudotusten pohjiin on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa.
Amerikkalaispankki JPMorganin strategit evästävät vielä odottamaan.
– Tällä tasolla ennakoimme laskun jatkuvan vielä elokuussa. Emme usko pudotuksen olevan toukokuussa koettua pidempi, ja ennakoimme yhä käännettä syyskuun alussa, Mislav Matejkan johtama tiimi arvioi perustellen kantaansa tulossa olevilla keskuspankkien elvytystoimilla, kausiluonteisesti kohenevalla talousdatalla sekä tullimaksukorotusten lykkäyksellä.
Matejka huomauttaa, että korkokäyrän kääntymisestä huolimatta osakkeet voivat edelleen kiivetä uusiin huippuihin. JPMorganilla ennakoidaan, että seuraavan kerran ennätyksiä kirjataan uusiksi ensi vuoden alkupuolikkaan aikana.
Kilpailijapankki Bank of America Merrill Lynch ei myöskään usko, että osakekurssit olisivat käyneet vielä pohjilla. Heidän arvionsa mukaan S&P 500 -indeksillä olisi edessä vielä viiden prosentin alamäki ja sijoittajien paniikki pahenee vielä ennen pohjakosketuksen saamista.
– Korjausliike jatkuu vielä, BofA:n teknisen osakeanalyysin päästrategi Stephen Suttmeier kommentoi CNBC:lle.
Myös CNBC:llä Mad Money -ohjelmaa vetävä Jim Cramer pitää varovaisuutta nyt parhaana, eikä suosittele lähtemään ostoksille pudotuspäivän jälkeen.
– Tällä hetkellä kaikki osakkeet vaikuttavat ansoilta, Cramer totesi.
Suosikkeja kuluttajasektorilta
Vaikka John Hancock Investment Managementin Miskin kehottaa sijoittajia yhtälailla varovaisuuteen, hän uskoo edelleen amerikkalaisiin osakkeisiin. Suosikkeja ovat nyt teknologia, terveydenhuolto sekä välttämättömät kulutustuotteet ja peruselintarvikkeet.
Lisäksi, Yhdysvaltain ensi vuoden vaalien lähestyessä, hän muistuttaa yhdestä sektorista, joka voi hyötyä julkisen talouden elvytystoimista: yhdyskuntapalvelut. Putkistot ja energiaverkot ovat globaaleja infrastruktuuripanostuksia, jotka eivät juurikaan näy sijoittajien salkuissa.
– Tässä strategiana on miettiä, mitä ihmiset tarvitsevat, eikä sitä, mitä he haluavat. Talouskasvun hiipumisesta huolimatta tarvitaan vettä, valoja ja todennäköisesti ihmiset haluavat pitää matkapuhelimensakin toiminnassa.
Kuluttajien välttämättömyystarpeet ovatkin hyvä defensiivinen strategia salkkuun talouden heikkoina aikoina.
– Mikäli julkinen sektori kasvattaa investointejaan infrastruktuuriin, tämä voi olla kiinnostava sijoituskohde, Miskin toteaa.