Moni on pitänyt asuntosijoitusrahastoja turvallisina sijoituskohteina. Rahastojen sulku ei tullut kuitenkaan kaikille yllätyksenä.
Kiinteistörahastojen tilanne kärjistyi, kun OP kertoi uudenvuoden aattona keskeyttävänsä kahden kiinteistörahaston merkinnät ja lunastukset. Kiinni meni esimerkiksi OP Vuokratuotto, joka on Suomen suurin pääasiassa asuntoihin sijoittava rahasto.
Syksystä 2023 alkaen moni muukin avoin kiinteistörahasto on joutunut keskeyttämään lunastukset tai rajoittamaan niitä.
Tilanne on ollut monelle yllätys. Vuokraturvan toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola näkee sen kuitenkin olleen vain ajan kysymys ja vääjäämätön lopputulos.
Hän varoitti rahastoista jo kahdeksan vuotta sitten.
− Yksityissijoittajille suunnatut asuntorahastot ymmärretään likvideinä sijoituksina, joista sijoittaja saa sijoittamansa pääoman halutessaan kohtalaisen nopeasti takaisin itselleen. Näin onkin, mutta vain silloin kun rahastolla menee hyvin ja aurinko paistaa, hän kirjoitti ja huomautti, että suurin osa sijoittajista haluaa kotiuttaa sijoituksensa vasta, kun näköpiiriin on ilmestynyt jotain merkittävästi kielteistä.
− Koska erikoissijoitusrahaston ei tarvitse tällaista tilannetta paljastaa ennen kuin kriisi on päässyt todella pahaksi, tosi paikan tullen halukkaita lunastajia on paljon yhtä aikaa. Yllätyksenä voi tulla, että he eivät enää saakaan rahojaan.
Metsola huomautti blogissaan, etteivät sijoittajat pysty arvioimaan etukäteen, milloin rahaston tilanne kääntyy niin vaikeaksi, että rahat pitäisi lunastaa takaisin.
− He eivät itse asiassa edes saa faktoja siitä, miten rahastolla menee. Erikoissijoitusrahastojen ei tarvitse raportoida sijoittajille esimerkiksi kaksioiden vakavista vuokrausvaikeuksista Espoossa. Eikä mistään muustakaan. Sijoittaja ei voi tietää, onko rahaston toiminta terveellä pohjalla vai alkaako se muistuttaa pyramidirakennelmaa, jossa uusien sijoittajien sijoituskassavirralla maksetaan vanhojen sijoittajien tuotot.
Sijoittaja voi joutua ottamaan takkiin
Vaasan yliopiston rahoituksen professori ja Suomen Osakesäästäjien entinen puheenjohtaja Timo Rothovius kommentoi Kauppalehdelle perjantaina, että rahastoihin sijoittaneet saattavat joutua ottamaan takkiin.
− Tuotto, jonka he luulivat saavansa, jää paljon odotettua huonommaksi.
Hän näkee yhtenä tienä ulos kriisistä sen, että Suomen kiinteistömarkkinoille tulisi toimija, joka ostaisi rahastojen kiinteistömassan. Silloinkin sijoittajat joutuisivat nielemään tappionsa, koska kiinteistöt myytäisiin isolla alennuksella.