Pörssiyhtiöiden omien osakkeiden ostot ovat muodostuneet yhä tärkeämmäksi voimaksi osakemarkkinoilla.
Jotkut pitävätkin osakkeiden takaisinostoa yhtenä merkitsevänä syynä osakkeiden tämänvuotiselle nousulle, kuten myös tärkeänä vuosikymmenen pituisessa pörssinousussa. Ned Davis Researchin strategisti Ed Clissold arvioi tämän viikon kirjoituksessaan omien osakkeiden ostojen merkitystä yhdeksän viime vuoden ajalta olevaan kurssinousuun, kun S&P 500- ja Dow Jones Industrial Average -indeksien yhtiöissä omien osakkeiden ostot ovat ohittaneet suosiossa pörssiyhtiöiden muut varojen käyttökohteet. Havainnot osoittavat, että tämän vaikutus on ollut merkitsevä.
Clissold analysoi neljää eri vaihtoehtoa, miten S&P 500 -tuottoindeksi olisi menestynyt jos:-omien osakkeiden ostojen vaikutus poistettaisiin-varat olisi pidetty käteisenä-varat olisi jaettu osinkoina-varat olisi käytetty investointeihin
Eliminoidaan vaikutus
Ensimmäisessä vaihtoehdossa hän havaitsi, että vuodesta 2011 lähtien S&P 500 -indeksi olisi 19 prosenttia nykytasoa alempana, jos yhtiöt eivät olisi lainkaan ostaneet omia osakkeitaan. Tämän vaihtoehdon ongelmana on oletus, että omien osakkeiden ostoihin käytetyt varat ovat haihtuneet savuna ilmaan. Todellisuudessa yhtiöillä on käytössään muitakin kohteita mihin ne varansa käyttävät.
Kassaan tai osinkoihin
Clissold tarkasteli toista tapausta, jos yhtiöt olisivat pitäneet varansa käteisenä, S&P 500 -tuottoindeksi olisi viisi prosenttia nykyistä alempana. Jos taas varat olisi maksettu ulos osinkoina, S&P 500 olisi kymmenen prosenttia nykyistä tasoaan alempana.
Yhdysvalloissa omien osakkeiden ostoista on tullut vaihtoehto osingonjaolle kahdesta syystä: niitä ei veroteta kahteen kertaan, kuten osinkoja, ja toiseksi, kun sijoittajat pitävät osingon pienentämistä signaalina yhtiön liiketoiminnan vaikeuksista, omien osakkeiden ostojen vähentäminen ei kohtaa vastaavia epäilyjä.
Osingonmaksussa sijoittaja maksaa veron osingon saadessaan (Suomessa yhtiö perii veron ja tilittää verottajalle), kun taas yhtiön ostaessa omia osakkeitaan verotusta siirretään, kunnes osakkeenomistaja myy osakkeensa ja maksaa veron luovutusvoitosta.
Verotuksen lisäksi osingot näyttävät tämän selvityksen mukaan antavan alempaa tuottoa omistajille kuin omien osakkeiden ostot. Omien osakkeiden ostot auttavat ylläpitämään momentum-vetoista kurssinousua, ja osakkeet ovat antaneet sijoitettua dollaria kohti suuremman tuoton kuin, jos sama rahamäärä olisi jaettu osinkoina omistajille.
Kasvuosakkeet, joilla on ollut vahva momentum, ovat erityisesti ylläpitäneet markkinoiden nousua vuodesta 2010 antaen omistajille tuottoa kohonneiden pörssikurssien muodossa. Kuitenkin tämä tilanne voi muuttua, jos kasvuosakkeet ja momentum-sijoittaminen menettävät suosiotaan.
Potti investointeihin
Viimeinen vaihtoehto tarkastelee S&P 500 -tuottoindeksiä, jos yhtiöt olisivat investoineet varat liiketoimintaansa. Clissoldin mukaan S&P 500 olisi tuottanut kaksi prosenttia nykytilannetta vähemmän vuoden 2011 jälkeen.
Tämän analyysin heikkous on siinä, että se olettaa yhtiöiden päässeen samaan tuottoon omien osakkeiden ostoissa kuin muissa esitetyissä vaihtoehdoissa. Kun pääoman kustannus on tällä jaksolla ollut alhainen, on Clissoldin mukaan kohtuullista olettaa, ettei yhtiöiden johto ole odottanut mahdollisilta investointikohteilta kovin korkeaa tuottopotentiaalia.
Omien osakkeiden ostot kasvussa
Pörssiyhtiöt ovat ylläpitäneet omien osakkeidensa ostoja siitä yksinkertaisesta syystä, että tämä vaihtoehto on antanut omistajille tässä tilanteessa parhaan tuoton.
Huhtikuun 2019 loppuun mennessä amerikkalaisyhtiöt olivat ostaneet omia osakkeitaan 355 miljardilla dollarilla verrattuna edellisvuoden saman ajanjakson 321 miljardiin dollariin. On odotettavissa, että kuluvana vuotena amerikkalaisyhtiöt ylittävät viime vuoden omien osakkeidensa dollarimääräiset ostot.
Samalla omien osakkeiden ostot voivat lisätä osakkeen kaupankäyntiaktiviteettiä, kun yhtiöillä on mahdollisuus ostaa takaisin 25 prosenttia päivittäisestä keskimääräisestä volyymista. Kun markkinoilta ostetaan pois 25 prosenttia osakkeista, tämä karkottaa shorttaajia ja lisäksi ajaa osakkeen kurssia ylös.
Ei päde Suomessa?
Toisaalta Suomessa omien osakkeiden ostot eivät ole osuneet kohdalleen. Nokian omien osakkeiden ostoa pidetään katastrofaalisen heikkona. Siinä Nokia osti vuosina 2003-2008 omia osakkeitaan 18,6 miljardilla eurolla. Ostot lopetettiin, kun yhtiön taloudellinen asema heikkeni vuonna 2008. Osinkoihin yhtiö käytti samana aikana 9,7 miljardia euroa.Nokian omien osakkeiden ostoa on pidetty omalla tavallaan jopa Suomen pörssihistorian heikoimpana yrityskauppana. Omia osakkeita ostettiin silloin, kun yhtiöllä meni hyvin, kassassa oli rahaa ja osakkeen hinta korkea.
Piensijoittajatkaan eivät tee tällaista virhettä, että ostaisivat suuria määriä osakkeita silloin, kun niiden kurssi on korkea. Osakkeita ostetaan, kun kurssi on alhaalla. Siksi pörssiyhtiön pitää käyttää harkintaa suunnitellessaan omien osakkeiden ostoja.