Pankki laski arviotaan Suomen kuluvan vuoden talouskasvusta, mutta lähivuosina kasvu hiipuu jo lähelle nollaa.
Tänä vuonna Suomen talouskasvu on ollut hyvässä vedossa, mutta Nordea leikkasi muiden pankkien tavoin kuluvan vuoden bkt-ennustettaan. Arvio laski 1,2 prosenttiin keväisestä 1,5 prosentista. Ensi vuodelle pankki odottaa yhä 1,0 prosentin kasvua, josta jarrutetaan edelleen 0,5 prosenttiin vuonna 2021.
– Maailmantalouden heikentyneet näkymät iskevät Suomen vientisektoriin ja investointeja hidastaa asuntorakentamisen lasku. Tulevina vuosina Suomen talouskasvua ylläpitää yksityinen kulutus, jonka kasvua kuitenkin jarruttaa kuluttajaluottamuksen synkentyminen, ekonomisti Olli Kärkkäinen toteaa Nordean tuoreessa talouskatsauksessa.
Pankki ennustaa, että työllisyystilanne kääntyy tämän vuoden jälkeen taas heikompaan.
– Ennustamme työllisyysasteen nousevan vain 73 prosenttiin vuonna 2021, mikä on 65000 työllisen päässä hallituksen 75 prosentin työllisyysastetavoitteesta. Nyt pitäisi löytää turbonappi sekä työllisyyden että investointien vauhdittamiseen, Kärkkäinen kommentoi.
Hänen mukaansa Suomen ei pidä toistaa vuosikymmenen takaista virhettään.- Maailmantalouden riskien kasvaessa on Suomessa syytä pitää maltti mielessä talouspolitiikassa ja palkkaneuvotteluissa. Pysyvät menolisäykset tai kilpailukykyä heikentävät palkankorotukset heiluttaisivat Suomen venettä maailman myrskyissä.
Globaalitalous sakkaa
Kauppasodat, Brexit ja Saksan talouden hyytyminen heijastuvat kaikki myös Suomeen. Globaalin talouskasvun Nordea ennakoi jäävän tänä vuonna 3,0 prosenttiin, kun keväällä ennustettiin 3,3 prosentin kasvua. Ensi vuoden osalta ennuste laski vielä enemmän: 2,9 prosenttiin aiemmasta 3,3:sta.
Pääekonomisti Tuuli Koivun mukaan tämän hetken suurin uhka maailmantalouden ja samalla Suomen kasvunäkymille on kauppasodan kärjistyminen entisestään.
– Kiina ja Yhdysvallat eivät näytä saavuttavan yhteisymmärrystä tulevista taloussuhteista, ja osapuolet ovat ajautumassa yhä laajempiin ristiriitoihin, Koivu sanoo.Kauppasodan mukanaan tuoma epävarmuus heikentääkin nyt maailmantaloutta pahasti. Yritykset jarruttavat investointipäätöksiään, sillä toiveissa on yhä tilanteen palaaminen ennalleen.- Saksan ja Suomen kaltaiset taloudet, joissa teollisuudella ja ulkomaankaupalla on yhä erittäin merkittävä rooli, kärsivät tilanteesta eniten. Apuun huudetaan jälleen keskuspankkeja, joiden vaikutusmahdollisuus on kuitenkin rajattu varsinkin euroalueella, Koivu toteaa.
Euromaista suurimman, Saksan talous supistui jo toisella neljänneksellä, ja Nordean mukaan alamäki on todennäköisesti jatkunut kuluvalla neljänneksellä. Se tarkoittaisi, että Saksan talous on taantumassa. Myös ensi vuonna Saksan kasvu jäänee Nordean mielestä lähelle nollaa.
– Teollisuussektorilta liikkeelle lähtenyt talouden heikkous on nyt leviämässä entistä selvemmin koko talouteen. Saksan hallituksen elvytyshalu on vähäinen, eikä EKP:n rahapolitiikka enää voi kasvattaa tukeaan taloudelle merkittävästi, mikä tekee Saksan ja koko euroalueen talousnäkymistä varsin synkät, pääanalyytikko Jan von Gerich arvioi.
Kauppasodan ja Saksan teollisuuden ongelmien ohella euroalueen näkymiä painavat epävarma Brexit sekä Italian poliittinen sekasotku.
Lue Nordean koko talousennuste
Nordean ekonomistit Tuuli Koivu, Jan von Gerich ja Olli Kärkkäinen kommentoivat talouskatsausta (video 1 min 8 sek)