Elokuussa kotiutettiin kurssinousuja. Arvo-osuustileillä osakepainoa kevennettiin Nordnet Suomen kautta kuukauden aikana28 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille osakkeitaostettiin edelleen lisää 12 miljoonalla eurolla.
Koko Helsingin pörssin vaihto laski elokuussa vuodentakaisesta12,9 prosenttia. Viime vuoden lukujen vertailtavuuteen vaikuttavat Nordean kautta tehdyt DNA:n lunastukseen liittyvät kaupat. Kaupankäynti väheni myös tavanomaista selvästi vilkkaamman heinäkuun euromääräiseen aktiviteettiin verrattuna 19,6 prosenttia.
Yksityissijoittajien tavallisimmin käyttämien online-välittäjien Nordnet, Danske Bank, Nordea ja Pohjolakautta kauppoja toteutuikappalemääräisesti 61,9 prosenttia viime vuoden elokuuta enemmän. Yksityissijoittajien kappalemääräinen kaupankäyntitahti kuitenkin laski tavallista vilkkaammasta heinäkuusta 8,8 prosenttia.
Vahva elokuu sai keventämään
Helsingin pörssin yleisindeksi kohosi vahvan elokuun aikana kuusi prosenttia. Kuukausituotto vastaa yli puolta Helsingin pörssin pitkän aikavälin toteutuneesta vuosituotosta.
Nordnet Suomen kautta arvo-osuustileillä osakepainoa kevennettiin kuukauden aikana 28 miljoonalla eurolla. Osakesäästötileille osakkeita kuitenkin ostettiin edelleen lisää 12 miljoonalla eurolla.
–Kesän edetessä voimistunut kurssinousu saikin osan sijoittajakansasta keventämään osakeomistuksiaan maltilla, kun lasketaan Nordnet Suomessa yhteen sekä arvo-osuustilit että osakesäästötilit. Pörssivuotta kokonaisuutena tarkastellen on ilahduttavaa, että osakesäästötileille on tehty osakkeiden ostoja poikkeuksetta joka kuukautena selvästi myyntejä enemmän. Viimeaikainen kurssinousu on siis tuottanut hyvin laajalle sijoittajajoukolle, Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo.
Elokuussa erityisesti finanssisektorin osakkeita, kuten Sampoa ja Nordeaa, kevennettiin selvästi.
– Sammon ja Nordean osakkeet ovat nousseet koronakevään kurssipohjalukemista kumpikin jo lähes 50 prosenttia. Myös kesän korkeimmalle kurssitasolleen kuukauden aikana noussut Nokia päätyi suomalaisten yksityissijoittajien myyntilistalle.
Fortum palasi ostosuosikiksi
Vakaana osingonmaksajana tunnetun Fortumin osake oli Nordnetin kautta osakekauppaa käyvien suomalaisten yksityissijoittajien ylivoimainen ostosuosikki helmi-, maalis- ja huhtikuussa.
– Kevään ja alkukesän kurssinousu hyydytti ostoinnostusta Fortumin osakkeeseen, mutta elokuussa osake teki näyttävän paluun sekä arvo-osuustilien että osakesäästötilien netto-ostetuimmaksi. Yksi selittävä tekijä ostotunnelmien paluuseen Fortumissa on se, että osake on viime ajat kehittynyt yleisindeksiä heikommin.
– Toisaalta on mahdollista, että ensi kevään osinkosalkkujen rakentaminen on jo alkamassa. Moni yksityissijoittaja ajattelee, että valtio-omisteisen Fortumin osinko on pörssin mittapuulla varmimmasta päästä myös ensi keväänä, Tuppurainen analysoi.
Tesla, Apple ja lentoyhtiö Norwegian dominoivat ulkomaisten osakkeiden kaupankäyntiä vaihtomäärillä mitattuna.
– Elokuun aikana Nordnetin kautta osakekauppaa käyvät suomalaiset yksityissijoittajat kasvattivat omistuksiaan kolmikon jokaisessa yhtiössä. Koronakriisin kiihdyttämän digitaalisen kehityksen vuoksi uskon kaupankäyntiaktiviteetin jatkuvan yleisesti korkealla tasolla etenkin ulkomaisten pörssien teknologiakohteissa.
Lisää aiheesta:
Nordnetin heinäkuun TOP 10 – sijoittajat kotiuttivat kurssinousuja
Nordnetin kesäkuu: Sampo jälleen ostetuin ja Nokia myydyin
Yksityissijoittajien kaupankäynnin ennätystahti ei laantunut kesäkuussa
Sampo nousi toukokuun suosikiksi
Huhtikuun ostoralli: Nordnetin ostetuimpien kärjessä tiukasti Fortum ja Sampo