Inflaatioriskit ovat todellisia, mutta suurista inflaatiopeloista puhuminen on ennenaikaista, ainakin rahoitusmarkkinoiden näkökulmasta, rauhoittelee Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich Finanssimaailma-blogissaan.
Rahoitusmarkkinoiden hinnoittelu ei von Gerichin mukaan heijastele vielä kovin suuria inflaatiohuolia: Markkinoiden hinnoittelemat pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat toki nousseet selvästi koronaa edeltävien tasojen yläpuolelle niin Yhdysvalloissa kuin euroalueellakin, mutta ne ovat edelleen historiallisesti melko maltillisilla tasoilla. Yhdysvalloissa 5 vuoden päästä alkavan 5 vuoden inflaatiojakson hinnoittelu on reilut 2,5 %, euroalueella noin 1,6 %. Yhdysvalloissa vastaava mittari oli yli 3 % vuonna 2013 ja euroalueellakin selvästi päälle 2 %.
– Lyhyesti sanottuna inflaatioriskit ovat todelliset, etenkin Yhdysvalloissa, ja varsinkin epävarmuus tulevasta inflaatiokehityksestä on kasvanut. Taloutta kohdannut koronashokki oli luonteeltaan hyvin erilainen verrattuna useimpiin talousshokkeihin, kun taas talouspoliittiset elvytystoimet ovat olleet kokoluokaltaan huimia. Inflaation ennustaminen oli hankalaa jo ennen koronaa – nyt sen tarkka ennustaminen on käytännössä mahdotonta,von Gerich kirjoittaa.
Hän muistuttaa, että inflaatiohuolet nostavat tyypillisesti pidempiä korkoja selvästi.
– Korot ovatkin nousseet selvästi koronapohjistaan, mutta Yhdysvalloissa 10-vuotinen valtionkorko on noin 1,6 %, euroalueella Saksan 10-vuotinen korko on edelleen pakkasella ja 10-vuotinen swap-korko vain hitusen plussalla. Keskuspankkien suuret velkakirjaostot ovat toki painaneet myös pitkien korkojen tasoa, mutta siitä huolimatta on vaikea argumentoida, että markkinoilla olisi nyt ylimitoitettuja huolia inflaation kiihtymisestä.
Jan von Gerich rauhoittelee niitä, jotka ovat huolestuneet kuluttajahintojen noususta erityisesti Yhdysvalloissa.
–Yhdysvaltojen huhtikuun korkeat inflaatioluvut heijastavat suurelta osin tilapäistekijöitä. Monien tuotteiden ja palveluiden hinnat ovat nousseet rajusti, kun talouden rajoitustoimia on purettu. Keskuspankki Fedin näkemys onkin ollut, että hintojen nousu on tilapäistä, joten siitä ei kannata liikaa huolestua.
–Nykyinen markkinahinnoittelu ei vielä heijasta kovin suuria pelkoja inflaation merkittävästä kiihtymisestä. Niin pitkillä koroilla kuin inflaatio-odotuksilla onkin vielä runsaasti nousutilaa, jos markkinoilla aletaan oikeasti pelätä inflaatiota. Tällaisen skenaarion todennäköisyys on kasvanut,von Gerich kirjoittaa.
Jan von Gerichin blogikirjoitus graafeineen on luettavissa tästä.