Verkkolaitevalmistaja laski näkymäohjaustaan uuden teknologian haasteiden ja kustannuspaineiden takia. Nokia ilmoitti myös luopuvansa osingonmaksusta kolmannella ja neljännellä neljänneksellä, ja investoivansa lisää 5G-tuotteiden kehitykseen. Huonot uutiset painoivat Nokian osakkeen pörssissä syöksylaskuun.
Nokian liikevaihto kasvoi heinä-syyskuussa 5686 miljoonaan euroon eli neljä prosenttia vertailukauden 5458 miljoonasta. Analyytikot olivat liikevaihdon kasvua konsensuksen ollessa 5622 miljoonaa.
– Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi 1,0 prosenttia. Vakaaseen liikevaihtoon vaikuttivat parantunut toimialan kysyntä ja kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoimamme kilpailukyky, ja kasvua oli neljällä kuudesta maantieteellisestä alueesta ja kaikissa asiakasryhmissä, Nokia kertoo katsauksessaan.
Nokian kertaeristä oikaistu tulos (ei-IFRS liikevoitto) laski 478 miljoonaan euroon, kun viime vuonna tulos oli 487 miljoonaa. Analyytikkojen konsensus odotti tuloksen laskeneen nousseen 443 miljoonaan.
Raportoitu eli kertaerät sisältävä tulos oli kolmannella neljänneksellä 264 miljoonaa euroa, kun vuosi sitten samalla jaksolla tappiota oli 54 miljoonaa euroa.
Laimennettu ei-IFRS tulos per osake oli 0,05 euroa, kun vuosi sitten se oli 0,06 euroa. Se meni odotuksiin, sillä konsensusennuste oli viritetty 0,05 euron osakekohtaisen tulokseen.
Nokian mukaan lasku johtui ensisijaisesti Networks-segmentin alhaisemmasta bruttokatteesta ja nettovaikutukseltaan negatiivisesta rahoitustuottojen ja -kulujen vaihtelusta. Tätä osittain tasoitti Nokia Software -segmentin korkeampi bruttokate ja kustannussäästöohjelman etenemisen jatkuminen, minkä seurauksena toimintakulut laskivat Networks-, Nokia Software- ja Nokia Technologies -segmenteissä.
Suri edelleen luottavainen, 5G:hen lisäpanostuksia
Toimitusjohtaja Rajeev Suri kiitteli Nokian kolmannen neljänneksen vakaata suoritusta ja viimeinenkin neljännes näyttää hänen mukaansa edelleen hyvältä.
– Vapaa kassavirta oli positiivinen; myynti kasvoi laajasti; liikevoittoprosentti oli vakaa; tulos oli vahva Nokia Enterprise -liiketoiminnassa, Nokia Software -segmentissä ja IP Routing -liiketoiminnassa, ja edistyimme hyvin kuluvan vuoden kustannusvähennystavoitteidemme saavuttamisessa, Suri summasi osavuosikatsauksessa.
– Useat liiketoimintamme suoriutuvat hyvin, ja odotamme vahvaa viimeistä neljännestä, jossa liikevoittoprosentti on vahva ja nettokassa kasvaa noin 1,2 miljardilla eurolla.
Toimitusjohtaja joutui kuitenkin myöntämään, että alkuvuonna esille nostetut riskit ovat nyt toteutumassa ainakin osittain.
– Osa aiemmin kertomistamme 5G:n alkuvaiheeseen liittyvistä riskeistä on nyt toteutumassa. Kolmannen neljänneksen bruttokateprosenttiimme vaikuttivat erityisesti myynnin tuotejakauma, ensimmäisen sukupolven 5G-tuotteisiimme liittyvä korkea kustannustaso, kannattavuushaasteet Kiinassa, hintapaineet ensimmäisissä 5G-sopimuksissa ja julkistettuun operaattoreiden fuusioon liittyvä epävarmuus Pohjois-Amerikassa.
Suri uskoo Nokian kykyyn ratkaista näitä ongelmia ”enenevässä määrin seuraavan vuoden aikana”, mutta se vaatii yhtiöltä lisää investointeja.
– Tämä edellyttää lisäinvestointeja 5G:hen tuotteiden kehityssuunnitelmien nopeuttamiseksi, tuotekustannusten alentamiseksi ja sisäisten prosessien digitalisointiin yleisen tuottavuuden parantamiseksi. Jatkamme myös investointeja yritys- ja ohjelmistoliiketoimintoihin, jotka kehittyvät nopeasti ja suoriutuvat hyvin.
– Näiden investointien ja toteutumassa olevien riskien vuoksi muutamme tavoitteitamme koko kuluvalle vuodelle ja ensi vuodelle, ja odotamme elpymisen johtavan parempaan taloudelliseen suoritukseen vuonna 2021 verrattuna vuoteen 2020.
Näkymäohjaus laski
Nokia siis laski koko kuluvan vuoden sekä koko ensi vuoden näkymiä ensisijaisesti katteisiin kohdistuvan paineen, 5G-lisäinvestointien ja digitalisaatiolisäinvestointien vuoksi.
Tämän vuoden osakekohtaisen tuloksen, laimennettu (ei-IFRS), ennakoidaan nyt jäävän 0,21 euroon, mutta kun yhtiö lisäsi siihen vielä +/- 3 sentin vaihteluvälin, tulos voisi siis olla 0,18-0,24 euron haarukassa. Aiemmin Nokia odotti 0,25–0,29 euroa osakekohtaista tulosta.
– Tämän ennustetun vaihteluvälin mukainen viimeisen neljänneksen laimennetun ei-IFRS osakekohtaisen tuloksen laskennallinen keskipiste olisi noin 0,135 euroa, yhtiö vielä lisää.
Liikevoittoprosenttinsa (ei-IFRS) Nokia arvioi olevan tänä vuonna 8,5 prosenttia, +/- 1,0 prosenttiyksikköä. Aiemmin yhtiö ohjeisti liikevoittoprosenttia 9-12 prosentin väliin.
– Tämän ennustetun vaihteluvälin mukainen viimeisen neljänneksen ei-IFRS liikevoittoprosentin laskennallinen keskipiste olisi noin 16,5 prosenttia.
Lisäksi jatkuvan vapaan kassavirran arvioidaan olevan koko vuodelta hieman negatiivinen, kun aiemmassa ohjauksessa odotus oli hieman positiivisesta kassavirrasta.
– Tämä merkitsisi nettokassan laskennallista kasvua noin 1,5 miljardiin euroon vuoden loppuun mennessä.
Myös ensi vuoden odotukset laskivat. Nokia ennakoi vuoden 2020 osakekohtainen tuloksensa, laimennettu (ei-IFRS) olevan 0,25 euroa +/- 5 senttiä eli toisin sanoen 0,20-0,30 euron haarukassa. Aiemmin odotus oli selvästi korkeampi 0,37-0,42 euroa.
Ensi vuonna liikevoittoprosentin ennakoidaan nousevan hieman kuluvasta vuodesta ja olevan 9,5 prosenttia +/- 1,5 prosenttiyksikköä. Pudotus on melkoinen, sillä edellisessä arviossa Nokia odotti liikevoittoprosenttinsa olevan 12-16 prosenttia.
Jatkuvan vapaan kassavirran ennakoidaan olevan positiivinen, eikä aiemman ohjauksen mukaan ”selvästi positiivinen”.
Lähiajan odotusten laskun lisäksi Nokia arvioi myös, että pitkällä, 3-5 aikavälillä yhtiön ei-IFRS liikevoittoprosentti olisi 12-14 prosenttia. Pitkällä tähtäimellä verkkolaitevalmistaja aikoo myös jakaa tulosperusteisesti kasvavaa osinkoa noin 40-70 prosenttia osakekohtaisesta tuloksestaan (laimennettu ei-IFRS) ”ottaen huomioon Nokian kassa-aseman sekä odotetun kassavirtakehityksen”.
Osingonjako tapahtuisi edelleen neljänneksittäin jaettavana osinkona.
Osinko pois
Nokian hallitus kuitenkin päätti torstaina pitämässään kokouksessa, ettei tilikauden 2018 osinkojen kolmatta ja neljättä neljännesvuosittaista erää makseta. Siten osinko jää 0,10 euroon, jotka maksettiin kahdessa erässä touko- ja heinäkuussa.
Osingonjaosta luopumisen takana on pyrkimys investoida 5G:hen.
– Näin voidaan a) taata Nokian kyky lisätä 5G-investointeja, b) jatkaa investointeja kasvaville yritysliiketoiminnan ja ohjelmistojen strategisille painopistealueille ja c) vahvistaa Nokian kassa-asemaa. Tämä on linjassa osinkokäytännön kanssa, jonka mukaan osinkopäätökset tehdään kassa-asema ja odotettavissa oleva kassavirta huomioiden, yhtiö perustelee päätöstä.
Nokian hallitus odottaa osingonjaon jatkuvan, kun nettokassa-asema paranee noin 2,0 miljardiin euroon.
Raju reaktio pörssissä
Vaikka markkinoilla oli jo pitkin vuotta uumoiltu Nokian joutuvan laskemaan tulosodotuksiaan, niiden toteutuminen oli sijoittajille katkera pala.
Nokian osake vajosikin jyrkkään laskuun heti Helsingin pörssin avauksessa. Kello 10.39 kurssi oli hieman oiennut pahimmasta pudotuksesta ja kauppaa käytiin 3,66 euron hintaan eli hurjat 22,2 prosenttia keskiviikon päätöstasoa alemmalla kurssilla. Alimmillaan hinta oli käynyt aamukaupassa jo 3,56 eurossa.
Samalla pörssin pääindeksi OMXH oli vaipunut selvään, 1,9 prosentin laskuun.
Nokian koko kolmannen neljänneksen katsaus
Kuuntele Nokian kolmannen neljänneksen tuloksen webcast tästä (englanniksi)
Inderesin analyytikko Mikael Rautanen kutsuu Nokian kolmannen neljänneksen tulosta ”rajuksi pettymykseksi” pikakommentissaan.