Verkkolaitevalmistajan huhti-kesäkuu ylitti kaikilta osin markkinaodotukset kirkkaasti.
Nokian kertaeristä oikaistu tulos (ei-IFRS liikevoitto) koheni 451 miljoonaan euroon, kun viime vuonna tulos oli 344 miljoonaa. 35 prosentin parannus oli selvä yllätys, sillä analyytikkojen konsensus odotti tuloksen laskeneen nousseen 282,7 miljoonaan. Liikevoitto ylitti myös optimistisimmatkin arviot, jotka oli viritetty 409 miljoonan euron tulokseen.
Raportoitu eli kertaerät sisältävä tulos oli 57 miljoonaa tappiollinen, kun vuosi sitten samalla jaksolla tappiota oli 221 miljoonaa euroa.
Nokian liikevaihto kasvoi huhti-kesäkuussa 5694 miljoonaan euroon eli seitsemän prosenttia vertailukauden 5313 miljoonasta. Analyytikot olivat odottaneet jotakuinkin viimevuotisen tasoista liikevaihtoa konsensuksen ollessa 5394 miljoonaa ja optimistisimman laidan 5570 miljoonassa.
– Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta liikevaihto kasvoi viisi prosenttia. Vahvaan liikevaihtoomme vaikuttivat parantunut toimialan kysyntä ja kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoimamme kilpailukyky. Kasvua oli neljällä kuudesta maantieteellisestä alueesta ja kaikissa asiakasryhmissä, Nokian raportissa kerrotaan.
Laimennettu ei-IFRS tulos per osake oli 0,05 euroa, kun vuosi sitten se oli 0,03 euroa. Nokian mukaan parannus johtui ensisijaisesti vakaasta operatiivisesta suorituksesta, joka paransi bruttokatetta Networks-, Nokia Software- ja Nokia Technologies -segmenteissä.
Markkinoilla ennakoitiin 0,02 euron osakekohtaista tulosta ja analyytikoista optimistisimmat 0,04 euroa.
Nokian toisen neljänneksen tulos oli kaikilta osin odotuksia parempi, mutta on huomattava, että ennakko-odotukset oli nyt viritetty erityisen matalalle hyvin heikon ensimmäisen neljänneksen jäljiltä.
Kokonaisvaltaista 5G-kysyntää ja operatiivista petrausta
Toimitusjohtaja Rajeev Suri vaikuttaa saaneen joukkonsa kunnolla vauhtiin kevätkesällä.
– Yleisesti ottaen olen tyytyväinen Nokian tulokseen toisella neljänneksellä sekä strategiamme toteuttamisen edistymiseen.
– Toinen neljännes oli vahva 5G-kysynnän, kilpailukykyisen kokonaisvaltaisen tuote- ja palveluvalikoiman sekä vahvistuneen operatiivisen suorituksen ansiosta. Näiden tulosten perusteella vahvistamme koko vuoden ohjeistuksemme, Surikommentoi tulostiedotteessa.
Etukäteen analyytikot olivat odottaneet Nokian joutuvan laskemaan koko vuoden tulosodotustaan.
Surin mukaan kasvu oli huhti-kesäkuussa hyvää.
– Kannattavuudessa tapahtui merkittäviä parannuksia, strategisen laajentumisen alueilla ohjelmistoliiketoiminnassa ja yritysasiakkuuksissa oli vahvaa kehitystä, ja IP-reititystoiminnoissamme tulos oli erinomainen. Jatkoimme edelleen asemamme vahvistamista 5G:ssä, ja meillä on nyt 45 kaupallista 5G-sopimusta ja yhdeksän käytössä olevaa 5G-verkkoa.
Oman toiminnan parantumisesta sekä markkinoiden piristymisestä huolimatta kuluvaa vuotta varjostavat edelleen samat ulkoiset epävarmuustekijät, joten löysäilyyn ei ole varaa.
– Vuoteen liittyy edelleen riskejä, mukaan luettuina toimeenpanoon kohdistuvat vaatimukset toisella vuosipuoliskolla, kansainväliseen kauppaan liittyvä epävarmuus ja Kiinan markkinoiden haasteet. Nämä riskit huomioiden keskitymme yhä tiukkaan operatiiviseen kuriin, toteuttamaan 700 miljoonan euron kustannussäästöohjelmaamme, parantamaan käyttöpääomamme hallintaa ja edistämään strategiamme täytäntöönpanoa, Suri toteaa.
Näkymät ennallaan
Nokia siis toisti arvionsa koko vuoden tulosnäkymistään. Yhtiö kuitenkin viilasi hienokseltaan arvioitaan markkinakehityksestä sekä tuotevalikoimastaan.
Nokia odottaa edelleen osakekohtaisen laimennetun (ei-IFRS) tuloksensa osuvan 0,25-0,29 euron haarukkaan tänä vuonna.
Verkkoyhtiö korosti nyt aiempaa terävämmin tuloksenteon kausiluonteisuutta todeten, että ensimmäinen ja kolmas neljännes ovat tyypillisesti heikommat, kun taas toinen ja neljäs ovat vahvempia. Lisäksi Nokia totesi ensimmäisen neljänneksen olleen erityisen heikko ja odottavansa vastaavasti erityisen vahvaa viimeistä neljännestä.
– Tiettyjen, erityisesti 5G-teknologiaan liittyvien projektien valmistumisten ja hyväksymisten ajoitus vaikuttavat liikevaihdon kehitykseen. 5G-ekosysteemin kehittyvän valmiusasteen ja johtavien maiden 5G-käyttöönottojen epätasaisen ajoittumisen perusteella odotamme kausiluonteisuutta tänä vuonna, jolle on tyypillistä poikkeuksellisen heikko ensimmäinen neljännes, vahva toinen neljännes, odotettavissa olevat heikohko kolmas neljännes ja erityisen vahva viimeinen neljännes.
Markkinoiden Nokia ennakoi kehittyvän tänä vuonna paremmin kuin, miltä vielä alkuvuonna näytti.
– Ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta odotamme ensisijaisen kohdemarkkinamme kasvavan hieman tänä vuonna ja kasvun jatkuvan 2020. Tämä on päivitysaiempaan kommenttiimme, jonka mukaan ensisijainen kohdemarkkinamme pysyisi melko tasaisena tänä vuonna ja kasvaisi vuonna 2020, Nokia linjaa.
Toisaalta verkkolaitevalmistaja näkee kilpailun kiristyvän, mutta myös mahdollisuuksia hyötyä tilanteesta.
– Kilpailu voi kiristyä tietyissä asiakkuuksissa joidenkin kilpailijoiden pyrkiessä kasvattamaan osuuttaan 5G:n käyttöönoton varhaisessa vaiheessa.
– Jotkut asiakkaat uudelleenarvioivat verkkotoimittajiensa toimintaa tietoturvariskien näkökulmasta, mikä luo lyhyellä aikavälillä painetta investoida pitkän aikavälin hyödyn saavuttamiseksi.
Yhtiö tunnustaa, että sillä on nyt näytön paikka.
– Vuoden hidas alku ja heikko ensimmäinen vuosipuolisko aiheuttavat toimeenpanoon merkittävää painetta toisella vuosipuoliskolla, katsauksessa todetaan.
Miellytti markkinoita
Nokian toisen neljänneksen luvut saivat pörssissä selvästi alkuvuoden raporttia paremman vastaanoton. Yhtiön osake pomppasi avauksesta nousuun ja tunnin kaupankäynnin jälkeen kurssi oli 6,7 prosenttia plussalla 4,9425 eurossa. Hinta oli jo kuitenkin käväissyt päälle viidessä eurossa, mutta kuluvan vuoden huippu eli 5,74 euroa on vielä kaukana.
Samaan aikaan Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH oli 0,4 prosentin nousussa.
”Tuntuva tulosylitys ja torjuntavoitto” – katso Inderesin Mikael Rautasen ensikommentit Nokian toisen neljänneksen tuloksesta (6 min 45 s).