Pörssiyhtiöiden hallituksissa on yhä enemmän naisia, mutta yhtiöiden väliset erot ovat selkeitä. Kauppakamarin selvityksen perusteella vaikuttaa siltä, että hallitukseen päätyy lähinnä miehiä, jos kaikki valitsijatkin ovat miehiä.
Pörssiyhtiöiden hallituksista lähes puolella on tasapuolinen sukupuolijakauma, käy ilmi Keskuskauppakamarin selvityksestä.
Naispuolisten hallituksen jäsenten osuuden kasvu johtuu osittain hallinnointikoodin suosituksesta, jonka mukaan pörssiyhtiön hallitukseen täytyy valita molempia sukupuolia. Suosituksesta poikkeaminen on perusteltava julkisesti.
Myös hallituskokoonpanoa valmistelevan toimielimen sukupuolijakauma vaikuttaa hallituksen sukupuolijakaumaan.
− Selvityksessä nousi esille selkeitä eroja. Yhtiöissä, joissa hallituksen kokoonpanoa koskeva ehdotus valmisteltiin osakkeenomistajien nimitystoimikunnassa ja toimikunnassa oli vähintään yksi nainen, naisten osuus hallituksessa oli peräti 40 prosenttia. Silloin, kun nimitystoimikunta koostui pelkästään miehistä, naisten osuus hallituksissa jäi 31 prosenttiin, sanoo Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Ville Kajala.
Johtoryhmissä selkeämpi ero
Keskuskauppakamari kertoo myös, että 28 prosentissa pörssiyhtiöiden johtoryhmistä naiset ja miehet ovat tasapuolisesti edustettuina.
− Suomi tarvitsee parhaiten johdetut yritykset, ja yritykset tarvitsevat parhaat mahdolliset henkilöt johtajiksi. Tämä ei toteudu, jos naiset eivät ole mukana ylimmän johdon rekrytointipoolissa. Tilastot osoittavat, että näin ei vielä täysin ole. Nykytilanteen muuttaminen edellyttää uusia asenteita ja toimintamalleja työnantajilta ja naisilta sekä koko yhteiskunnalta, Kajala sanoo.
· Naiset ja miehet ovat tasapuolisesti edustettuina lähes puolella pörssiyhtiöiden hallituksista.
· Pörssiyhtiöiden johtoryhmistä vain 28 prosentilla on tasapuolinen sukupuolijakauma.
· Vuoden 2024 lopussa tulee voimaan EU:n määräys, jonka mukaan vähintään 40 prosenttia pörssiyhtiön hallituksesta tulee olla naisia. Siirtymäaikaa on kesään 2026 asti.