USA:n hyvät työllisyysluvut ovat todellisuudessa vain sitä, että työmarkkinat ovat pikkuhiljaa toipuneet ennalleen koronapandemian aiheuttamasta shokista, BlackRockin strategit arvioivat.
Yhdysvaltain talous on porskuttanut koko vuoden yllättävän vahvana, vaikka varmaa taantumaa on povattu jo syksystä 2022 asti. Varoituskuoroon yhtyy nyt varainhoitojätti BlackRock, joka ennustaa sijoittajille tuulisia aikoja. Sen mukaan USA:n talous on ”syvässä kuilussa”, Business Insider kirjoittaa.
− Näennäisesti vahva Yhdysvaltain kasvu kuvastaa itse asiassa taloutta, joka on yhä nousemassa syvältä pandemiashokin luomasta kuopasta ja seuraa heikkoa kasvupolkua, yhtiö varoitti vuoden 2024 maailmatalouden katsauksessaan.
BlackRockin mukaan Yhdysvallat käsittelee edelleen pandemian seurauksia, vaikka bruttokansantuote näyttääkin olevan kestävä. Sen mukaan tämän vuoden vahva työllisyyskasvu on itse asiassa ollut palautumista ennalleen pandemian aiheuttamasta lomautus- ja työttömyysaallosta.
Varainhoitoyhtiön strategit uskovat, että Yhdysvaltain keskuspankki Fedin on todennäköisesti pidettävä korkoja korkeammalla tasolla estääkseen inflaation uuden nousuaallon. Samalla taloutta on kohtaamassa työvoimapula, kun vanhemmat kansalaiset siirtyvät eläkkeelle.
− Yhteenvetomme: tämä on hitaamman kasvun, korkeamman inflaation, korkeampien korkojen – ja suuremman volatiliteetin aikakausi.
Korot eivät laske hyvinä aikoina
Toisaalta korkeampien korkojen aika voi olla toivottukin. CNBC muistuttaa, etteivät keskuspankit lähde laskemaan korkoja, kun ajat ovat hyvät. Jos Fed siis alkaa ensi vuonna laskea ohjauskorkoaan aggressiivisesti, se on todennäköisesti vastatoimi nopeasti vajoavalle taloudelle ja nousevalle työttömyydelle.
− Fed ei halua ottaa jalkaa jarrulta liian aikaisin. En näkisi sen leikkaavan korkoa vain, jotta päästäisiin jollekin teoreettisesti neutraalille tasolle, sijoitusjohtaja Chris Marangi Gabelli Fundsilta sanoo.
− Odotamme ensi vuodelle jonkinlaista talouspolitiikan pehmenemistä. Merkittävä korkojen leikkaus edellyttää kuitenkin merkittävää taloudellista heikkoutta, eikä sellaista ole tällä hetkellä hinnoiteltu osakemarkkinoille.