Asiantuntijaraadin mukaan kryptovaluutat voivat tarjota jopa turvasataman inflaatiolta, mutta volatiliteetti lisää riskiä.
Kysyimme Kryptot-blogisarjan kirjoittajilta, miten inflaatio vaikuttaa kryptovaluuttamarkkinaan.
Martin Wichmann:
– Kryptomarkkinoilla on selkeä korrelaatio osakemarkkinoiden kanssa, tosin korkeammalla volatiliteetillä. Tällä hetkellä inflaation kasvu ja sen luoma paine korkojen nostolle lisää riskiä markkinoilla, eli arvot diskontataan korkeammalla korolla tähän päivää, mikä näkyy myös kryptomarkkinoilla epävarmuutena.
Anton Räsänen:
– Tavalliselle suomalaiselle bitcoin itsessään saattaa olla liiankin riskinen inflaatiosuojajohtuen sen kultaa ja osakkeita korkeammasta volatiliteetistä sekä jokseenkin lyhyestä historiasta. Toisaalta esimerkiksi turkkilaiselle ja venezuelalaiselle kansalaiselle bitcoinin ja kryptovaluuttojen arvonheilahtelu saattaa olla paljon pienempi paha kuin oman maan valuutan heikkeneminen ja sitä myötä oman ostovoiman aleneminen.
Jos kryptovaluutan tarjontaa on ennalta rajoitettu,omaisuusluokka voi jopa hyötyä valuuttojen inflaatiosta.
Henri Väkeväinen:
– Itävaltalaisen taloustieteen mukaan valuutan määrän lisääminen markkinoilla tarkoittaa inflaatiota, joka puolestaan heikentää esimerkiksi kuluttajien ostovoimaa. Niin ollen sellaiset omaisuusluokat, joiden tarjontaa on rajattu, pystyvät tämän talousteorian mukaan suojaamaan kuluttajaa ostovoiman heikkenemiseltä. Kuitenkin kryptovaluutat, joiden tarjontaa on merkittävästi ennalta rajoitettu, voivat jopa suojata kuluttajaa tältä valuuttamarkkinoilla tapahtuvalta inflaatiolta. Jos kryptovaluutan tarjontaa on ennalta rajoitettu, silloin tällainen omaisuusluokka voi jopa hyötyä valuuttojen inflaatiosta.
Toni Heiskanen:
– Tällä hetkellä Yhdysvalloissa todistetaan korkeinta inflaatiota 40 vuoteen. Myös Euroopassa inflaatio on ylittänyt merkittävästi rahapolitiikkaa tekevien keskuspankkiirien tavoitteet. Kukaan ei tiedä, kuinka korkealle inflaatio nousee lähivuosina. Sen sijaan Bitcoinin inflaatio on kirjoitettu koodiin. Bitcoin on avoin ja rakenteellisesti luotettava rahajärjestelmä, joka kasvattaa epävarmoina aikoina suosiotaan myös turvasatamana.
Lue lisää kryptoista:
Mikä ihmeen Web3 ja missä on Metaverse – onko kupla puhjennut?
Miten kryptovaluuttoja säännellään Suomen lainsäädännössä?
Kryptovaluuttamarkkinoilla nähtiin vuonna 2021 ennätysten vuosi
Bitcoinin tapahtumarikas vuosi – 5 kohokohtaa