Maailmantaloudessa on nyt monia epävarmuustekijöitä. Kuinka sijoittajan pitäisi suhtautua niihin?
Talouden yleinen epävarmuus kasvoi viime viikolla roimasti, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi uusia tuontitulleja 185 maalle ja hallintoalueelle.
Hän asetti muun muassa EU:lle 20 prosentin, Kiinalle 34 prosentin ja Japanille 24 prosentin tullit. Jopa pingviinit saivat osansa, sillä Trump asetti 10 prosentin tulleja asumattomille saarille – esimerkiksi Heardin- ja McDonaldinsaarille, joilla asuu vain pingviinejä.
Vaikka tullit eivät tulleet yllätyksenä, ne olivat odotettua suuremmat, arvioi LähiTapiola Varainhoidon rahoitusmarkkinaekonomisti Jyri Kinnunen.
Tullit saivat osakemarkkinat laskuun. Epävarmuutta aiheuttavat nyt USA:lle asetettavat vastatullit, maailmantalouden saamat kolaukset ja Kinnusen mukaan ennen kaikkea Trumpin tempoilevan politiikan aiheuttama epävarmuus.
– Epävarmuuden nousu heijastuu herkästi rahoitusmarkkinoille, joilla se näkyy muun muassa kasvaneena hintojen vaihteluna, korkojen laskuna, riskipreemioiden kasvuna ja sijoittajakäyttäytymisen muutoksina, kuten turvasatamakysyntänä. Pitkään jatkuessaan korkea epävarmuus itsessään voi heikentää talouskasvua ja nakertaa kuluttajien luottamusta, hän sanoo.
Miten sijoittajan pitäisi suhtautua?
Kun maailman talouspoliittinen tilanne näyttää epävarmalta ja kurssit laskevat, moni sijoittaja saattaa alkaa epäröidä: pitäisikö omaan salkkuun tehdä muutoksia?
Kinnunen muistuttaa, että epävarmuudet hinnoitellaan kursseihin nopeasti, mutta sijoittajien huomio kiinnittyy herkästi vain negatiivisiin riskeihin. Tuotto ja riski kulkevat kuitenkin käsi kädessä. Riskin käsite sisältää ajatuksen siitä, että sekä negatiiviset että positiiviset tapahtumat ovat mahdollisia. Historiaa tarkasteltaessa riskinotto onkin monesti palkittu silloin, kun epävarmuus ja riskit ovat olleet korkeimmillaan.
– Markkinat seuraavat tarkasti talouden lisäksi niin talouspolitiikan linjauksia, kauppakiistojen kehitystä kuin geopoliittisia tapahtumia. Vallitsevan epävarmuuden tasosta ei siten voi vetää suoraan johtopäätöksiä tulevien kurssiliikkeiden suunnasta, Kinnunen sanoo.
Hän muistuttaa, että epävarmuus kuuluu sijoittamiseen. Sitä voi hallita laatimalla sijoitussuunnitelman ja pysymällä siinä.
– Oikean riskiprofiilin määrittely on keskeistä: riskinsietokykyinen sijoittaja on valmis hyväksymään markkinoiden heilahtelut, kun taas toiselle sijoittajalle saattaa sopia vähäriskisemmät sijoituskohteet. Sijoitussuunnitelman seuraaminen auttaa hallitsemaan epävarmuuden psykologisia vaikutuksia, mikä vähentää impulsiivista ja tunteiden ohjaamaa päätöksentekoa, Kinnunen sanoo.
– Epävarmuuden hallinnassa korostuvat myös aikahorisontti ja sijoitusten hajautus. Pitkällä aikavälillä markkinoiden heilahduksilla on tapana tasaantua.