Yksi sijoittajan kiperimmistä kysymyksistä on ajoitus eli kuinka päätellä, onko osakekurssissa vielä laskuvaraa vai kannattaisiko jo ostaa? Hyvin osuvalla ajoituksella voi maksimoida salkun tuoton.
Amerikkalaisella CNBC-kanavalla Mad Money -ohjelmaa isännöivä, esiintymiseltään värikäs ja sanavalmis Jim Cramer esittää yhdessä tuoreimmista jaksoistaan, miten ”markkinoiden pohja voidaan löytää ja maksimoida salkun tuotto”. Pohjan löytäminen on vaikeaa, eikä Cramer esitä mitään viisasten kiveä, jolla varmasti tunnistaisi markkinoiden pohjan.
Osakemarkkinat ovat olleet toukokuun neljän laskuviikon jälkeen toipumassa pudotuksestaan. Pörssin tempoileville liikkeille on ollut ominaista arvaamattomuus ja yhtäkkiset muutokset, joissa politiikka tuntuu ottaneen määräävän roolin osakemarkkinoiden suunnassa.
CNBC:n Cramer kokosi taannoisessa ohjelmassaan yhteen muutamia ilmiöitä, joita esiintyy tyypillisesti markkinoiden hakiessa pohjaansa, olkoonpa tämä vähäinen notkahdus tai synkkä romahdus. Hän listaa kolme tunnusmerkkiä, joiden perusteella sijoittaja voi päätellä kurssin käyneen jo pohjalla:
– analyytikkojen yhtiöstä antamat ennusteet
– osakkeen liikkeet
– muiden osakkeenomistajien järkeily (järki vai tunteet)
– Osakkeen todellista pohjaa ei ole saavutettu, ennen kuin ennusteiden lasku on päättynyt, osake on lyöty aivan lattian rakoon ja kärsimätön raha on hylännyt osakkeen, Mad money -ohjelman isäntä sanoo.
– Silloin osakkeen pohja on käsillä. Jos ostaa aiemmin, olet todennäköisesti liian aikaisessa ja saat näpeillesi.
Cramer ottaa esimerkkeinä muutaman osakkeen selittääkseen eroa arvon ja arvoansan välillä. Mainitut yhtiöt ovat vain esimerkkeinä osakekurssin liikkeistä, eivätkä ole sijoitussuosituksia.
FedEx
Credit Suisse pudotti äskettäin tavoitehintaansa FedExille 184 dollariin aiemmasta 241 dollarista. FedExin osake on pudonnut huhtikuun 199 dollarin tasolta kesäkuun alun 150 dollariin, ja on toipunut siitä 161 dollariin. Cramerin mukaan sijoittajat voivat ”laittaa tavoitehinnan laskun roskiin” tarkoittaen, että pahin saattaa olla tämän osakkeen kohdalla jo ohi.
– Jos analyytikko alentaa ennustettaan, eikä tämä enää pudota yhtiön kurssia, se on tulkittavissa niin, ettei sijoittaja enää tällä tasolla saisi näpeilleen, hän totesi.
– Kysymys kuuluu, uskooko presidentti Trumpin pääsevän sopimukseen Kiinan kanssa vai jatkuuko kauppasota. Kun tällaiset huonot uutiset eivät enää pudota osakkeen kurssia, silloin pohja alkaa olla käsillä.
Salesforce
Salesforcen osake putosi 161 dollarista 152 dollariin yhtiön ilmoitettua ostavansa Tableau Softwaren yli 15 miljardilla dollarilla. Osake koki samankaltaisen pudotuksen vuonna 2018, kun Salesforce osti Mulesoftin. Salesforcen osake palautui nousuun viikkoja myöhemmin ja Cramerin mukaan tuorein pudotus on samankaltainen varsinkin, kun yhtiö julkisti muutama päivä aiemmin erinomaisen toisen kvartaalin tuloksen.
– Uskon, että tarkasteltaessa tuoreimman yrityskaupan aiheuttamaa kurssinotkahdusta, mieleeni tulee, että pahin taitaa olla jo takana ja osakkeen lasku on ohi. Voi olla, että olen liian varhain liikkeellä, mutta tällaisessa tapauksessa voi olla sopivinta laittaa puolet suunnittelemastaan summasta osakkeeseen ja puolet myöhemmin, Cramer toteaa.
Cramer kehottaa olemaan varovainen ”sentimenttivetoisissa” osakekurssin pohjissa. Facebookin kohdalla hän ajatteli kaikkien huonojen uutisten jo olevan mukana osakkeen kurssilaskussa, mutta tuorein uutinen, jonka mukaan yhtiön perustaja olisi henkilökohtaisesti mukana yhtiön yksityisyyden suojaan liittyvissä ongelmissa, pudotti osakkeen kurssia.
Cramerin mukaan tämä uutinen oli kuin vanhan kertausta, mutta silti osakkeen kurssi laski. Facebookin kurssi putosi kolme dollaria uutisen julkistuspäivänä.
– Jonain päivänä Facebookin kurssi ei enää putoakaan tällaisten uutisten myötä. Tämänkaltaista osaketta voi alkaa ostaa vähitellen, kasvattaa positiotaan, ja ostaa lisää, jos kurssi notkahtaa vastaavien uutisten myötä, Cramer toteaa.
Katso kyseinen Mad Money -ohjelman jakso tästä: