Viime vuonna puun kysyntä ja hinta pysyivät inflaation ja korkojen noususta huolimatta hyvinä. Nordea arvioi metsäsijoitusten tuottavan jatkossa noin viisi prosenttia vuodessa.
Metsä toimi vuonna 2022 hyvänä inflaatiosuojana, kertoo Nordea. Alustavien tietojen perusteella metsätalouden viime vuoden liiketuloksen ennakoidaan olevan vähintään vuoden 2021 tasolla. Tuolloin liiketulos oli yli 150 euroa hehtaarilta.
Viime vuonna metsäkiinteistöjen hinnat nousivat keskimäärin yli kymmenen prosenttia, ja tuonnin loputtua Venäjältä esimerkiksi koivukuidun hinta nousi 31 prosenttia.
Samaan aikaan maailman osakkeet laskivat 13 prosenttiyksikköä, valtionlainat 19 prosenttiyksikköä ja yrityslainat 14 prosenttiyksikköä.
− Vuonna 2022 metsästä saatava hajautushyöty oli poikkeuksellisen hyvä. Aina näin ei välttämättä käy, mutta kulunut vuosi alleviivaa sijoittamisen arvaamattomuutta ja tarvetta hajauttaa sijoitussalkkua sijoituksiin, joiden tuotto ja riski eivät seuraa osake- ja korkomarkkinoita, sanoo Nordean johtava sijoitusstrategi Mats Hansson.
Viiden prosentin tuotto-odotus
Nordean ennusteen mukaan metsäsijoitusten pitkän aikavälin tuotto-odotus tasaantuu noin viiteen prosenttiin vuosittain.
− Ennustetta tukevat puun tasainen kysyntä ja hinta, vaikka metsäkiinteistöjen hinnoissa voi lähivuosina olla jonkin verran laskuvaraa viime vuosien poikkeuksellisen nousun jälkeen, Hansson sanoo.
− Metsällä on sijoituksena se poikkeuksellinen ominaisuus, että suhdanteista huolimatta metsä kasvaa koko ajan. Tänäkin vuonna Suomen metsien lasketaan kasvavan yli sata miljoonaa kuutiometriä, mikä on noin neljä ja puoli kuutiota hehtaaria kohden.
- Metsäkiinteistöjen hinnat nousivat vuonna 2022 keskimäärin yli 10 prosenttia.
- Nordea arvioi metsäsijoitusten tuottavan pitkällä aikavälillä noin viisi prosenttia vuodessa.
- Luken ennakkotietojen mukaan yksityismetsien puuntuotannon reaalinen sijoitustuotto oli kuusi prosenttia.