Yhdysvaltain keskuspankki laski odotetusti ohjauskorkoaan prosenttiyksikön neljänneksellä. Lasku oli historiallinen, sillä se oli Fedin ensimmäinen sitten vuoden 2008 finanssikriisin päivien.
Federal Reserven koroista päättävä avomarkkinakomitea leikkasi ohjauskorkoa markkinoiden odotusten mukaan 0,25 prosenttiyksikköä 2,0-2,25 prosentin haarukkaan.
Käytännössä Fed peruutti vain viimeisimmän, vasta viime joulukuussa tekemänsä koronnoston.
Keskuspankki perusteli koronlaskua ”kansainvälisen kehityksen vaikutuksilla talousnäkymiin sekä vaimenneilla inflaatiopaineilla”. Talouskasvua Fed luonnehti ”kohtuulliseksi” ja työmarkkinoita ”vahvoiksi”, mutta korkoa päätettiin laskea näistä huolimatta – oikeastaan siis ei nykytilan vuoksi, vaan siltä varalta, että jatkossa asiat menevät pahemmin pieleen.
Kaikkiaan Fed katsoi talouden olevan vankalla pohjalla, mutta etenkin investointien kuihtuminen kauppasodan ja pehmenevän talouskasvun ympäristössä on huolettanut keskuspankkiireita. Keskuspankki totesi korkopäätöksessään, että se jatkaa ”tulevan talousdatan ja niiden talousvaikutusten seurantaa” ja lisäsi, että keskuspankki ”toimii asianmukaisesti ylläpitääkseen” Yhdysvaltain talouden ennätyksellisen pitkää kasvuputkea.
Keskiviikon korkopäätös ei ollut yksimielinen, vaan komitea joutui äänestämään koronlaskusta. Enemmistö voitti 8-2, kun Bostonin Fedin pääjohtaja Eric Rosengren sekä Kansas Cityn Fedin pääjohtaja Esther George äänestivät koron pitämiseksi ennallaan. Heidän mielestään laskuun ei ollut tarvetta, kun työllisyys on korkeimmillaan 50 vuoteen ja kotitalouksien kulutus erinomaisella tasolla.
Lausunnossa komitea toteaa, että koronlaskulla halutaan vauhdittaa inflaatiota lähemmäs kahden prosentin tavoitetta.
Lisäksi Fed ilmoitti lopettavansa taseensa keventämisen eli sinne finanssikriisin aikana ostettujen joukkolainojen myynnit tai muut vähennykset 1. elokuuta – päätös siis astuu voimaan välittömästi huomenna. Aiemmin Fed oli kaavaillut lopettavansa taseen keventämisen lokakuussa.
Wall Street kääntyi reippaaseen laskuun
Fedin koronlasku oli, mitä markkinat olivat halunneetkin ja suuruusluokkakin odotettu. Tästä huolimatta kello 22 Suomen aikaa Wall Streetin pääindeksit olivat kaikki jyrkässä laskussa.
Teollisuusosakkeita mittaava Dow Jones oli painunut 270 pistettä eli prosentin, kun taas aiemmin juuri Fed-odotusten siivittäminä uusia ennätyksiä tehtailleet Standard & Poor’s 500 ja Nasdaq olivat molemmat 0,8 prosenttia miinuksella.
Dollari vahvistui euroon nähden 0,7 prosenttia ja euro noteerattiin 1,1085 dollariin.
Syy tähän oli Fedin pääjohtajan Jerome Powellinkorkokokousta seurannut tiedotustilaisuus, jossa hän luonnehti päivän koronlaskua ”keskisyklin oikaisuksi” ja lisäsi vielä, ettei nyt tehdyssä laskussa ole kyse pidemmän koronlaskusarjan aloittamisesta.
Hän myös vihjasi, että Fed saattaa pitää koron nykyisellään loppuvuoden ajan. Tiivistettynä siis: lisäkoronlaskujen mahdollisuus on olemassa, jos tilanne sitä vaatii, mutta niitä ei ole kirjoittettu kiveen.
-Ei pidä tuijottaa vain 25 pisteen koronlaskua, vaan katsoa, miten avomarkkinakomitea on toiminut pitkin vuotta. Aloitimme tämän vuoden ennakoimalla joitain koronnostoja. Sen jälkeen seurasimme tilanteen kehitystä muutaman kuukauden ajan kärsivällisesti ja nyt olemme katsoneet koronlaskun tarpeelliseksi, Powell sanoi.