Verkkolaitevalmistajalla meni alkuvuonna moni asia poskelleen, mutta Nokiaa ei vielä kannata unohtaa salkusta.
Nokian pääsiäisen jälkeen julkistama tammi-maaliskuun tulos yllätti sekä sijoittajat että analyytikot pahemman kerran. Ei-IFRS tulos oli painunut 59 miljoonaa euroa tappiolle, kun markkinoilla odotettiin lähes viime vuoden tasoista voittoa.
Odotusten ja toteuman ristiriita oli melkoinen, mutta molemmissa osapuolissa oli vikaa.
- Markkinoilta tuli tuloksen jälkeen viestiä, että Nokia ei ollut onnistunut viestimään kunnolla ennakoimastaan tulostasosta. Näkymissä oli kyllä mainittu ensimmäisen neljänneksen olevan yhtiölle ”erityisen heikko”, mutta tätä sanamuotoilua ja mitä se käytännössä tarkoittaisi, ei oltu osattu markkinoilla tulkita, pitkään Nokiaa seurannut Inderesin analyytikko Mikael Rautanen sanoo.
Hän kuitenkin pitää Nokian selvitystä siitä, mikä alkuvuonna meni pieleen, uskottavana.
- Ensimmäiseen neljännekseen sattui paljon huonoa. Aina välillä tulee niitä neljänneksiä, joihin kasaantuu kaikki, mikä vain voi mennä huonosti.
Suurin syy Nokian alkuvuoden ongelmiin oli, ettei sen seuraavan sukupolven eli 5g-tuoteportfolio ole vielä kypsä.
- Tuoteportfolio ei ehkä vielä ole yhtä vahvassa 5g-valmiudessa, kuin kilpailijoilla. Se johti siihen, ettei Nokia pystynyt toimittamaan kaikkia tuotteita, tuli viivästyksiä, liikevaihtoa jäi tulouttamatta, softapäivityksiä tulouttamatta, mikä puolestaan romutti bruttomarginaalit. Verkkoasennuspalveluprojektit menivät pitkäksi, mikä vei palvelubisneksen kannattavuutta. Eli tavallaan nähtiin domino-efekti.
Rautanen uskoo, että vuoden alkuneljännestä kiusanneet ongelmat ohittuvat viimeistään kesän mittaan.
- Nokian mukaan nämä asiat ovat jo korjaantumassa, joten kyse on viikkojen, korkeintaan kuukausien lykkäyksistä. Tällainen on normaalia, kun ollaan siirtymässä uuteen teknologiasukupolveen.
Takamatkaa – mutta ei ratkaisevan paljon
Pääkilpailijat eli kiinalainen Huawei ja ruotsalainen Ericsson ovat olleet päässeet ottamaan hieman kaulaa Nokiaan verrattuna valmiimmilla tuotevalikoimillaan. Toisaalta Nokia on kerännyt tilauksia muiden tahtiin, joten peliä ei ole mitenkään vielä menetetty.
- Nokian kohdalla kysymysmerkki on, saadaanko tilauksia toimitettua, miten nopeasti ja millaisilla katteilla. Mutta 5g-markkina on vielä alkumetreillä ja kakusta riittää jaettavaa kaikille kolmelle, Rautanen sanoo.
Lyhyellä tähtäimellä 5g ei näy suurina mullistuksina tavallisille käyttäjille, vaan se antaa operaattoreille mahdollisuuden kustannustehokkaampaan, nopeampaan ja luotettavampaan mobiilikapasiteettiin.
- Mutta seuraavan vuosikymmenen aikana uudet verkkolaitteet muodostavat sen perusinfrastruktuurin, joka avaa mahdollisuuden kehittää digitalisoituvan yhteiskunnan perusrakenteita. Ne puolestaan mahdollistavat esineiden internetin (IoT) sekä muut 5g-ekosysteemin ympärille syntyvät palvelut. Samoin kävi siirryttäessä nykyiseen 4g:hen, joka mahdollisti esimerkiksi Uberin kaltaisten palvelujen synnyn.
Rautasen mukaan Ericssonin tuoteportfolio on Nokiaa keskittyneempi nimenomaan mobiiliin, joten ruotsalaiskilpailija on päässyt nopeammin 5g:ssä liikkeelle ja hyötyy alkuvaiheen tilanteesta enemmän.
- Nokian laaja-alaisempi tuoteportfolio pääsee oikeuksiinsa, kun teknologiasyklissä mennään pidemmälle.
Hän ei usko, että vakoiluepäilyt vaikuttaisivat Huawein markkina-asemaan merkittävästi lyhyellä tähtäimellä, onhan kiinalaisyhtiön verkkopuolen bisnes kooltaan lähes sama kuin Nokia ja Ericsson yhteensä.
Positiivisuus vielä perusteltua
Toimitusjohtaja Rajeev Surin viesti raportissa oli tammi-maaliskuun raportissa kuitenkin korostetun optimistinen.
- Toistaiseksi yhtiön selitykset asiaintilasta voi vielä ostaa, mutta kyllähän Nokian tarjoilemat tulospettymykset viimeisen vuoden aikana ovat laimentaneet vakuuttelujen tehoa.
Rautanen muistuttaa, että Nokia on käynyt lävitse huomattavan rakennemuutoksen matkapuhelinliiketoiminnoista luopumisen jälkeen.
- Myytiin puhelimet ja Heret, ostettiin NSN:n puolikas ja Alcatel-Lucent, ja vietiin liiketoimintojen integraatiota läpi vuosia huonossa markkinatilanteessa. Nyt rakennuspalikat on saatu suunnilleen kasaan ja prosessi on loppusuoralla. Ja markkinakin on kolmen huonon vuoden jälkeen lähdössä elpymään.
Rautanen kehottaakin sijoittajaa kärsivällisyyteen Nokiaa kohtaan.
- Kun katsoo arvostustasoa, niin kannattaa vielä hetki jaksaa sinnitellä.
Jotkut analyytikot ovat jo ennättäneet suositella heittämään hyvästit Nokian osakkeelle ja ostamaan Ericssonia.
Kilpailijoista Huawei ei ole listattu, mutta Ericssonin kurssi on ollut ripeässä nousussa tänä vuonna. Pelkästään viimeisen kuukauden aikana kurssi on kiivennyt kymmenisen prosenttia, kun Nokian kurssi on taipunut reilut kahdeksan prosenttia.
Tiistaina iltapäivällä Ericssonin B:llä käytiin Helsingin pörssissä kauppaa 8,91 euron hintaan, kun Nokian noteeraus oli 4,64 euroa.
- Jos ensi vuoden kesällä, 2020, ollaan edelleen siinä tilanteessa, että Nokiasta vain selitellään ja selitellään, eivätkä hommat ole menneet parempaan suuntaan, niin silloin pitää harkita asiaa vakavasti uudelleen.
- Silti jo tämän vuoden lopun pitää olla jo selkeästi parempaa, Inderesin Rautanen huomauttaa.