Sadan vastuullisimman yhtiön Global 100 -listaus on jälleen julkaistu. Kärjen muutokset osoittavat, että vastuullisuuden vaatimukset kehittyvät koko ajan.
Corporate Knights on jälleen julkaissut Global 100 -listauksen, jossa mukana on sata maailman vastuullisinta yhtiötä. Yhteensä arvioitavana oli lähes 7 000 yhtiöitä, joiden vastuullisuustoimia tarkasteltiin laajasti.
Maailman sadan vastuullisimman yrityksen joukossa on neljä suomalaisyhtiötä. Vuonna 2021 yhtiöitä oli Global 100 -listalla viisi, mutta viime vuonna listan sijalla 22 ollut UPM on jäänyt listauksen ulkopuolelle tänä vuonna.
Viime vuonna kärkikymmenikköön mahtui peräti kaksi suomalaisyhtiötä: Neste sijalla 4 ja Metso Outotec sijalla 8. Nyt Neste on sijalla 24 ja Metso Outotec sijalla 40. Kesko ja Nordea paransivat kumpikin sijoitustaan: Nordea sijalta 86 sijalle 70 ja Kesko sijalta 87 sijalle 69.
Ykkösenä tanskalainen Vestas Wind Systems
Tuloslista ei ole erityisen stabiili. Kärkikymmenikkö on tänäkin vuonna hyvin eri näköinen kuin vuosi sitten. Ilmastopainotus näyttää olleen nyt vahva.
– Tänä vuonna pisteytyksessä on ymmärtääkseni painotettu entistä vahvemmin ilmastoasioita, kuten vähäpäästöisten palveluiden ja tuotteiden osuutta liikevaihdosta sekä vähäpäästöisiä investointeja, vastuullisuusammattilainen Kaisa Kurittu kommentoi listausta.
Listan kärjessä on tanskalainen Vestas Wind Systems A/S, joka valmistaa tuuliturbiineja. Tuulivoima itsessään on ilmastomyönteinen toimiala, mutta toisaalta turbiinien valmistaminen edellyttää runsaasti terästä.
– Yhtiön tavoitteena on lähes puolittaa arvoketjunsa päästöt 2030 mennessä. Heillä on siis aidosti kovia tavoitteita myös hankalimmille päästöille, sillä teräksen tuotanto on hyvin energiaintensiivinen ala.
Vestaksen tavoitteena on myös tulevaisuudessa valmistaa zero waste -turbiineja. Teräksen lisäksi turbiinien lapojen komposiittien kiertoon saaminen on heille tärkeä teema.
Vastuullisuusvaatimukset kasvavat
Global 100 -listauksessa arvioidaan myös yhtiön monimuotoisuutta ja johdon palkitsemista. Entistä useammin johdon bonukset on kytketty myös ilmastotavoitteisiin.
– Silloin vastuullisuustavoitteet ohjaavat isoja päätöksiä. Se on mielestäni hieno asia. Pitää olla kannustin toimia vastuullisesti.
Vastuullisuus ei ole kuitenkaan stabiili asia, kuten jo yhtiöiden vaihtuvuus listalla osoittaa.
”Vastuullisuusvaatimukset kasvavat ja muuttuvat koko ajan”, Kaisa Kurittu sanoo.
– Se mikä viisi vuotta sitten oli vastuullisuutta, ei välttämättä ole sitä nyt. Pitää pysyä hereillä kehityksessä, jos haluaa olla vastuullinen, Kurittu sanoo.
Esimerkkinä hän mainitsee ranskalaisen autojen varaosavalmistajan Valeon, joka oli viime vuonna listan sijalla 66. Tänä vuonna yhtiö jäi listan ulkopuolelle, sillä yhtiön ydintoimintaa ovat hybridiautojen varaosat, eivätkä ne uuden taksonomian mukaan ole enää riittävän vähäpäästöistä teknologiaa.
Vastuullisuuskysymykset eivät myöskään ole mustavalkoisia. Esimerkiksi Apple, joka ei viime vuonna ollut listalla lainkaan ja on tänä vuonna sijalla 48, on parantanut diversiteettiä ja energiatehokkuutta paljon, mutta käyttäjien yksityisyyteen liittyvissä asioissa sillä olisi vielä paljon parannettavaa.
Toisaalta osa yhtiöistä ei pääse listalle lainkaan, vaikka toiminta joillakin osa-alueilla voisi olla vastuullista. Esimerkiksi aseteollisuuden yhtiöt, kuten Airbus, tai avoimen kielteisesti ilmastopolitiikkaan suhtautuvat yhtiöt, kuten Ford Motor Company ja Air France, on suljettu jo valmiiksi ulos arvioinnista.
Keskolta vakaata kehitystä
Suomalaisittain harmillista oli kärkisijojen puuttuminen. Tänä vuonna kärkikymmenikköön mahtui peräti kolme tanskalaista yhtiötä, ja koko listalla niitä oli viisi.
Ainoa ruotsalaisyhtiö,Ericsson, on sijalla 95. Sijoilla 51 ja 55 ovat listan ainoat norjalaisyhtiöt.
Kesko sai tänä vuonna erityishuomiota, sillä yhtiö on pisimpään Global 100 -listalla pysynyt yritys. Kesko on ollut yhtäjaksoisesti sadan vastuullisimman yrityksen joukossa vuodesta 2005 asti.