Helsingin Sanomat uutisoi maanantaina 21-vuotiaasta opiskelijasta, joka on saamassa yli 10 000 euron veronkorotuksen kahden osakesäästötilin avaamisesta. Verohallinnon mukaan se on määrännyt veronkorotuksen useamman osakesäästötilin avaamisesta noin 200 suomalaiselle.
Kansanedustaja ja kokoomuksen verojaostovastaava Matias Marttinen pitää veronkorotuksia epäoikeudenmukaisina. Marttinen on jättänyt jo helmikuussa lakialoitteen, jossa osakesäästötiliin kohdistuvat rajoitukset ja sanktiot poistettaisiin.
– Ei ole mitään järjellistä syytä, miksi sijoittamisesta rangaistaan tällä tavoin. Lakialoitteeni on ollut hallituksen käytössä vuoden alusta lähtien. En voi ymmärtää, miksi hallitus ei ole innostunut edistämään asiaa, Marttinen sanoo lehdistötiedotteessa.
Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellman on kirjoittanut samaisesta aiheesta jo aiemmin. Nordnetille kirjoittamassaan blogikirjoituksessa hän käy läpi, minkälaisia ominaisuuksia kohta kaksivuotiaassa osakesäästötilissä on ja miten sitä tulisi kehittää.
– Esimerkiksi talletusraja on aikansa elänyt ominaisuus, Snellman heittää.
– Osakesäästötilin reunaehtoja tarkastellessa tulee väkisinkin mieleen, että tilejä sorvattaessa ja lanseerattaessa monella poliitikolla on ollut huolia esimerkiksi verotulojen laskemisesta. Toisaalta tilejä laadittaessa ei mukana vaikuta olleen kovinkaan kokeneita sijoittajia, sillä mukaan on mahtunut muutamia lapsuksia tilien rajoituksiin, Snellman lisää.
Talletuskatto taustalla
Osakesäästötilien lukumäärän enimmäissääntely on seurausta talletuskatosta. Osakesäästötilille saa tallettaa enintään 50 000 euroa. Rajan ylittäminen on niin ikään sanktioitu seuraamusmaksuin. Tällä hetkellä osakesäästötileillä on talletuksia keskimäärin 5 000 euron arvosta.
– Osakesäästötili on ainoa sijoitustuote, jolle on säädetty keinotekoinen talletuskatto ja verosanktiot. Rajoitukset asettavat piensijoittajan selvästi epäedullisempaan asemaan kuin muita sijoitustuotteita käyttävät sijoittajat, Matias Marttinen huomauttaa.
Marttinen vaatii hallitusta tarttumaan toimeen talletuskaton ja tilien lukumäärän sääntelyn poistamiseksi.
– Yhteiskunnan tulee kannustaa säästämiseen ja sijoittamiseen, ei päinvastoin. Löytyykö maan vasemmistohallitukselta tahtoa vahvistaa piensijoittajien asemaa ja tehdä muutokset lainsäädäntöön, jotta täysin tarpeettomista rajoituksista ja verosanktioista päästään eroon? Marttinen kysyy.
OST 2.0 – bye bye talletusraja, tervetuloa ETF:t
Toisin kuin monessa muussa maassa, Suomessa osakesäästötilille voi nimensä mukaisesti ostaa vain osakkeita, kirjoittaa Victor Snellman. Osakkeet ovat erinomainen tapa säästää, mutta erityisesti aloittelijoille rahastot ja ETF:t ovat tärkeä riskienhallinnan keino.
– Rajoittamalla OST osakkeisiin rajoitetaan säästäjän mahdollisuus helpoimpaan riskienhallinnan muotoon, eli hajauttamiseen. Osakepoiminta ja eritoten ajoitus ovat erittäin vaikeita lajeja erityisesti aloitteleville sijoittajille. Tilille ei esimerkiksi voi ostaa rahastoja ja ETF:iä, joilla voisi kuukausisäästösopimuksella huolehtia sijoitusten yhtiökohtaisesta riskistä sekä ajoitusriskistä.
Snellman muistuttaa, että kokeneemmille sijoittajille ei myöskään ole tarjolla johdannaisia, joilla ottaa näkemystä tai yksinkertaisesti suojata salkkua tai yksittäisiä osakkeita. Myöskään merkintäoikeuksia ei pysty ostamaan tilille tai osallistumaan toissijaiseen merkintäoikeusantiin, jolloin markkinoiden hinnoitteluvirheistä ei pääse tilillä hyötymään.
– Kuten edeltä huomataan, on osakesäästötilissä vielä kehitettävää. Suomen Osakesäästäjät lähti yli kymmenen vuotta sitten ajamaan osakesäästötilimallia, ja onneksi siitä saatiin ensimmäinen versio lanseerattua viime vuonna.