Yhdysvaltain bkt on kasvanut kymmenen vuotta putkeen, mikä on maan historian pisin yhtäjaksoinen kasvujakso. Vauhti hidastui selvästi huhti-kesäkuussa, mutta pahimmat pelot eivät toteutuneet.
Alustavien tietojen mukaan talouskasvu jarrutti toisella neljänneksellä 2,1 prosenttiin tammi-maaliskuun 3,1 prosentista. Ekonomistit olivat pelänneet kuitenkin pahempaa, sillä uutistoimisto Bloombergin konsensusennusteessa bkt-kasvun odotettiin hidastuneen 1,8 prosenttiin.
Kaksi kolmasosaa Yhdysvaltain taloudesta muodostava yksityinen kulutus kannatteli kasvua. Yksityinen kulutus oli kasvanut 4,3 prosenttia eli voimakkaimmin puoleentoista vuoteen. Amerikkalaiset ostivat huhti-kesäkuussa etenkin uusia autoja, ruokaa, juomia sekä vaatteita.
Innokas shoppailu oli tiedossa, sillä ekonomistit olivat odottaneet kulutuksen kasvaneen 4,0 prosenttia, kun ensimmäisellä neljänneksellä sulateltiin vielä jouluostoksia ja kasvu jäi 1,1 prosenttiin.
Korkea työllisyys, hienoinen palkkojen nousu, matala inflaatio ja veronkevennysten jälkilöylyt ovat kaikki osaltaan tukeneet kulutusta kevään edetessä.
Keskuspankki Federal Reserven tarkasti seuraama, energian ja ruuan nopeasti heiluvista hinnoista putsattu pohjahintainflaatio oli toisella neljänneksellä 1,8 prosenttia verrattuna edellisneljänneksen tarkistettuun1,1 prosenttiin.Ekonomistit olivat odottaneet pohjahintojen nousseen huhti-kesäkuussa 2,0 prosentin vauhtia.
Kuluttajien ohella talouskasvua tuki julkinen sektori, jonka menot ja investoinnit olivat kasvaneet 5,0 prosenttia. Julkisen talouden menot olivat huhti-kesäkuussa suurimmillaan sitten vuoden 2009 toisen neljänneksen eli hetken, jolloin Yhdysvaltain taloutta punnerrettiin tosissaan irti historiansa suurimmasta lamasta.
Teollisuudessa synkempää
Yhdysvaltain talouden kuva näyttää huomattavasti heikommalta, jos sitä katsotaan yritysten näkökulmasta. Bkt-tilastosta nimittäin selviää, että investoinnit olivat vähentyneet rajusti ja olivat kevätkesällä alimmillaan kolmeen ja puoleen vuoteen.
Esimerkiksi investoinnit toimistojen, tuotantolaitosten ja öljynporauskaluston kaltaisiin kiinteisiin rakenteisiin olivat pudonneet 11 prosenttia. Laiteinvestoinnit olivat kasvaneet alle prosentin.
Taloutta ja näkymiä varjostava epävarmuus, varsinkin kauppasotien uhat, ovat saaneet elinkeinoelämän miettimään kaikkia suurempia investointeja nyt erittäin tarkasti.
Yritysten varastokertymät jäivät nekin alkuvuoden tasosta. Varastojen arvo oli kutistunut 44,3 miljardia dollaria alkuvuodesta, mikä oli suurin pudotus vuoteen ja se leikkasi toisen neljänneksen bkt-luvusta pois 0,86 prosenttiyksikköä. Tammi-maaliskuussa varastojen kasvu oli nostanut bkt:ta 0,53 prosenttiyksiköllä.
Varastojen purku ei välttämättä ole huono asia ja tammi-maaliskuussa varastoja oli täytetty ahkerasti, kun yritykset pyrkivät vähentämään kohonneiden tullimaksujen vaikutuksia sekä varautumaan Brexitiin. Toisaalta amerikkalaisyhtiöt voivat loppuvuonna joutua vaikeuksiin, mikäli esimerkiksi tuotannossa tarvittavia osia tai komponentteja ei saada täydennettyä, jos kauppasodat leimahtavat uudelleen.
Epävarmuus näkyi myös tilaston vientiosuudessa: amerikkalaisyritysten vienti oli vajonnut 5,2 prosenttia toisella neljänneksellä, kun vielä alkuvuonna bkt sai tukea hyvin vetäneestä viennistä. Alustavan arvion mukaan viennin lasku rouhaisi toisen neljänneksen bkt-luvusta pois 0,65 prosenttiyksikköä, kun alkuvuonna se sai viennistä 0,73 prosenttiyksikön nosteen.
Tuonti Yhdysvaltoihin oli kasvanut vain hienokseltaan.
Myös asuinrakentamisen panokset olivat vähentyneet 1,5 prosenttia venyttäen alamäen nyt puoleentoista vuoteen. Asuntorakentaminen on hidastunut selvästi hintojen nousun sekä tonttimaan kallistumisen myötä.
Tarkistus viime vuoteen
Bkt-lukuja Yhdysvalloissa keräävä Bureau of Economic Analysis (BEA) tarkisti tänään tilastojaan aina vuoteen 2014. Tarkistusten vuoksi maan alustaviin bkt-lukuihin kannattaakin aina suhtautua hienoisella varauksella, koska esimerkiksi neljännestason lukua tarkistetaan vielä kahteen kertaan ja hyvin usein tarkistus on alaspäin.
Tämä johtuu siitä, että ensimmäiseen lukuun käytettävissä tiedoissa on vielä runsaasti arvioita esimerkiksi yritysten varastotilanteesta, jotka täsmentyvät aikaa myöten.
BEA vahvisti tänään Yhdysvaltain viime vuoden bkt-kasvuksi 2,9 prosenttia eli maaliskuussa kerrottuun lukemaan ei tehty muutosta. Kauppaministeriön alainen tutkimuslaitos kuitenkin tarkisti vuosimuutosta ja talous oli kasvanut vuoteen 2017 verrattuna 2,5 prosenttia aiemmin kerrotun 3,0 prosentin sijaan.
Loppuvuonna jarrutetaan edelleen?
Vaikka tänään saatu bkt-luku oli odotuksia parempi, se ei riitä muuttamaan Fedin ensi viikolla jokseenkin varmaa koronlaskua. Keskuspankin ennakoidaan laskevan korkoaan ensi keskiviikon kokouksessaan 0,25 prosenttiyksiköllä nykyisestä 2,25-2,5 prosentin haarukasta. Koron lasku on Fedille ensimmäinen laatuaan kymmeneen vuoteen – vielä viime joulukussa keskuspankki nosti korkoaan prosenttiyksikön neljänneksellä.
Jos talouskasvu on kuitenkin kohtuullista, työttömyys alimmillaan 50 vuoteen ja inflaatio hidasta, miksi Fed siis laskisi korkoa?
Yksi syy lienee Valkoisen talon pääjohtaja Jerome Powelliin kohdistama paine, mutta Fed on itsekin viime kuukausina korostanut tarvetta tukea horjahtelevaa talouskasvua. Koronlaskun mahdollisuutta onkin perusteltu juuri investointien hiipumisella sekä asuntomarkkinoiden notkahduksella.
Jos sivuuttaa poliittisen ryöpytyksen, niin tätä voisi tulkita niinkin, että keskuspankissa on edelleen hyvässä muistissa, kuinka paljon työtä viimeisten kymmenen vuoden aikana ontehty Yhdysvaltain talouden kampeamiseksi ulos lamasta ja uuteen kasvuun – eikä tätä työtä haluta nyt heittää hukkaan.
Toisaalta keskuspankissa tiedetään, että mikä tahansa korkomuutos vaikuttaa reaalitalouteen viiveellä – noin puolen vuoden päästä. Markkinat odottavatkin Fedin laskevan ohjauskorkoa kuluvan vuoden aikana vielä kaksi kertaa.
Mutta miten koronlasku auttaa tilanteessa, jossa rahoituksen kysyntä itsessään on matalaa eli investointeja ei tehdä, asuntoja rakenneta tai osteta – pitkälti juuri poliittisen epävarmuuden takia?
Ehkäpä Fed tuumii, ettei laskusta ole taloudelle ainakaan haittaa ja että pitämällä korkonsa hidastuvan talouskasvun suhteen neutraalimmalla tasolla, keskuspankki voi pysyä erossa vaalivuotta kohti kierroksia keräävästä poliittisesta taistelusta.