Kulta on suosittu sijoituskohde, koska se on historiallisesti suojellut sijoittajia inflaatiota vastaan. Pitkällä aikavälillä kulta arvonsa säilyttääkin, mutta lyhyen aikavälin inflaatiosuojaa kulta ei tuo.
Kultasijoittaminen on yksi tapa kerätä ja suojata varallisuutta. Kultaa pidetään ihanteellisena keinona sijoitussalkun hajauttamisessa, koska se korreloi negatiivisesti osakkeiden ja joukkovelkakirjojen kanssa: kun osakkeet syöksyvät, kulta nousee.
– Kullan kysyntä seuraa taloussuhdanteita. Kuluttajasektorikysyntä on pitkälti riippuvainen bkt:n kasvusta. Sijoituskysynnän osalta tilanne on hiukan erilainen. Sijoituskysyntä on volatiili ja vaihtelee vuositasolla suhdanteiden ja muiden omaisuusluokkien kehityksen mukaan, Inderesin sijoitusanalyytikko Aapeli Pursimo kertoo.
Vaikka lyhyellä aikavälillä kullan hinta saattaakin olla epävakaa, kulta säilyttää arvonsa pitkällä aikavälillä ja tarjoaa suojan muun muassa fiat-valuutan arvon eroosiolta. Tästä syystä kultaa voikin sanoa hyväksi ”kriisihyödykkeeksi”.
– Historiallisesti katsottuna esimerkiksi 2010-luvulla kullan hinta on ollut suhteellisen vakaa ja kulta on kohtuullisen hyvin pitänyt arvonsa, Pursimo sanoo.
Viimeisen 30 vuoden aikana kullan hinta on kallistunut noin 280 %
Esimerkiksi tämän syksyn aikana USA:n dollarin vahvistuminen Euroopassa on tukenut eurooppalaisia kultaan sijoittajia.
Pursimo toteaa kullan ostamisen sijoituksena olevan kuitenkin puhdasta spekulaatiota. Kulta ei tuota tuloja, ei osinkoja, ei kassavirtaa, eikä tuottoa sinänsä. Jos esimerkiksi ostetaan tänään unssi kultaa, 10 vuoden kuluttua se on edelleen vain unssi kultaa.
– Tietyllä tapaa viime vuosina olleet matalat korot ovat osaltaan tukeneet kullan kysyntää sijoitusmielessä, mikä vahvistaa näkemystä siitä, että kullan arvo on spekulatiivinen elementti, hän toteaa.
Puheet kullan inflaatiosuojasta saattavat Pursimon mukaan johtua kullan arvon historiallisesta kehityksestä.
– Ihmiset ovat muodostaneet sellaisen mielikuvan kullan historiallisesta arvon kehityksestä, että kulta antaa sijoitetulle varallisuudelle inflaatiosuojaa.
Kulta on erittäin niukka luonnonvara ja sen saatavuus on rajallista. Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu kestävyysajattelun myötä, millä saattaa olla vaikutusta kullan suosioon sijoituskohteena tulevaisuudessa. Pursimo huomauttaa, että parhaat kultaesiintymät louhitaan ensimmäisenä ja sen jälkeen mennään kohti huonompia esiintymiä.
– Tämä nostaa kullan hintaa, mutta jos kiinnostus menetettäisiin, kullan arvo laskisi, hän toteaa.