Inflaatio on vielä kaukana EKP:n tavoitteista, joten korkoja joudutaan nostamaan jatkossakin. Monen kotitalouden täytyy nyt pitää kulutustaan yllä säästöjen turvin.
Inflaatio on ollut niin kova, että suomalaisella kuluttajalla on nyt käytettävissään reaalisesti suunnilleen saman verran rahaa kuin kaksitoista vuotta sitten, arvioi Nordean ekonomisti Juho Kostiainen.
Pankki ennustaa, että yksityinen kulutus pysyy tänä vuonna melko vakaana, mutta ei kasva. Jos kulutusta haluaa pitää samalla tasolla kuin viime vuosina, moni kotitalous joutuu käyttämään säästöjä. Tilanne jakautuu kotitalouksille myös hyvin epätasaisesti, sillä joillain puskuria on paljon, toisilla ei ollenkaan.
− Kuluttaja on nyt pinteessä, mutta pärjää paksun lompakon kanssa, joka nyt pikkuhiljaa sulaa pois, Kostiainen sanoi kiinteistöalan konsultointiyhtiö JLL Finlandin järjestämässä seminaarissa.
Korot veivät vielä vuosi sitten noin kaksi prosenttia kotitalouksien tuloista, mutta tämän vuoden lopulla korkomenojen odotetaan olevan jo kuusi prosenttia. Ja koska inflaatio on vielä korkea, korot ovat nousussa jatkossakin. Kostiaisen mukaan Euroopan keskuspankin odotetaan nostavan ohjauskorkonsa neljään prosenttiin loppukesään mennessä.
− On pitkä matka siihen, että inflaatio saadaan kahteen prosenttiin, joka on EKP:n tavoite, hän sanoo.
Nordean tämänhetkinen arvio on, että korkotaso on noin neljässä prosentissa ainakin tänä vuonna ja ensi vuoden alkupuolella.
− USA hinnoittelee jo kuuden prosentin korkoja tälle vuodelle. Jää nähtäväksi, kuinka korkealle mennään ja kuinka kauan siellä ollaan.
Työmarkkinoilta valoa
Kasvavien kulujen myötä Suomen talouskasvu pysähtyy. Nordea ennustaa Suomen tämän vuoden talouskasvun olevan nolla. Myös muut pankit ovat samoilla linjoilla ja arvioivat talouden kasvavan korkeintaan marginaalisesti.
Valoa tilanteeseen tuovat kuitenkin työmarkkinat, jotka eivät ole hidastuneet talouden muusta sakkaamisesta huolimatta. Vahva työllisyysaste tukee myös kulutusta.
− Ihmiset pystyvät selättämään tämän shokin, jos se menee riittävän nopeasti ohi, Kostiainen sanoo.