Konsensuksen mukaan korot kääntyvät syksyn mittaan pikkuhiljaa laskuun. Toinen vaihtoehto on korkojen jämähtäminen joksikin aikaa nykytasolle. Mutta entä, jos korkojen nousu jatkuu ensi vuoden puolelle?
Kysyimme Evlin korkosijoitusjohtaja Juhamatti Pukalta, miten korkosijoittaja voi ottaa näkemystä kolmen erilaisen korkoskenaarion mukaisesti. Koronnousujen jatkuminen ensi vuoden puolelle asti ei ole hänen mukaansa todennäköisin, mutta kuitenkin varteenotettava vaihtoehto.
– Konsensusajattelun mukaan inflaatio on taittunut, ja saadaan pehmeä lasku ilman rysähdystä, mikä mahdollistaa korkojen lähtemisen jossain vaiheessa lasku-uralle. Riskinä on, että inflaatio palautuukin. Euroopassa voidaan väitellä, onko inflaatio tuonti-ilmiö vai kotikutoinen, mutta esimerkiksi Saksassa on mennyt sellaisia palkankorotuksia läpi, että tuonti-inflaatiostakin tulee äkkiä euroalueen sisäinen. Jos keskuspankit joutuvat yllättämään markkinat alkamalla nostaa korkoja, se on negatiivista markkinakorkoinstrumenteille, Pukka järkeilee.
Pitkän duraation eli takaisinmaksuajan korkosijoitukset kärsisivät koronnostojen jatkumisesta.
– Tällä hetkellä voimakkaasti invertoitunut (käänteisvaiheinen) korkokäyrä lähtee siitä, että talous heikkenee tai ohjauskorkoa aletaan laskea, kumpi tuleekaan ensin. Siitä lähtee oletus, että pitkissä koroissa tuotto-odotus on matalampi. Koronnousujen jatkuessa pitäisin sijoitukset lyhyessä päässä, eli lyhyen maturiteetin yrityslainoissa ja osin keskipitkän maturiteetin yrityslainoissa, jolloin tuotto on kuitenkin viiden prosentin kintaalla ja korkoriski sen verran pientä, etteivät pienet yllätykset vaikuta kovin paljon, Pukka sanoo
Hän toimii varainhoitotalo Evlin korkosijoitusjohtajana ja Evli Lyhyt Yrityslaina -rahaston salkunhoitajana. Konsensukseen – jonka mukaan korkohuippu on jo nähty – uskovaa sijoittajaa Pukka neuvoo pidentämään korkosijoitusten duraatiota ja ottamaan salkkuun myös korkeariskisiä high yield -yrityslainoja.
– Niitä on hyvä olla mukana jo senkin takia, että 7,5 prosentin tuotto on sen verran korkea, että se myös kestää aika paljon negatiivisia yllätyksiä, joita voi tulla sentimentin (markkinatunnelman) muutoksista tai volatiliteetista (keskihajonnasta) korkoympäristössä. Siellä korkotuotto tulee läpi aika hyvin.
Samaan aikaan korkean luottoluokituksen yritysten (investment grade) lainat ovat Pukan mielestä nyt houkuttelevasti hinnoiteltuja.
– Niissä korkotuotto voi olla yli neljä prosenttia. Ympäristössä, jossa keskuspankit alkavat ehkä vähitellen helpottaa rahapolitiikkaa, koroissa on laskupainetta. Silloin pitkä duraatio kannattaa.
Kolmas skenaario, jossa korot jämähtäisivät nykytasolle ainakin vuodeksi, sopisi Pukalle mainiosti.
– Korkosalkunhoitajalle olisi aika kiva, että jämähdettäisiin näille tasoille, koska korkotuotto itsessään on tällä hetkellä tosi houkutteleva. Totta kai kokonaistuotto olisi parempi, jos korot lähtisivät tästä laskuun. Korkosijoittajaa kiinnostaa tämän vuoden tuoton ohella kuitenkin, mitä tulee seuraavina vuosina. Mitä pidempään koroissa ollaan korkealla tasolla, sitä pidempään saadaan nauttia näistä korkeista tuotoista, hän sanoo.
Korkotason jämähtämiseen uskovan sijoittajan kannattaa Pukan mukaan pitää salkussaan myös pitkän juoksuajan korkosijoituksia. Hän lähtisi kuitenkin varovasti liikkeelle, mikä tarkoittaa tyypillisesti 3–5 vuoden lainoihin sijoittamista.
– Silloin saadaan tosi hyvää korkotuottoa. Tällä hetkellä korkokäyrä on tosi käänteinen, eli mitä lyhyemmissä lainoissa ollaan, sitä korkeampi korko on, ja pidempiin maturiteetteihin mentäessä korko laskee. Silloin kannattaa ottaa sitä hyvää lyhyen maturiteetin korkotuottoa, ja miettiä salkun strategiaa uudelleen siinä vaiheessa, kun alkaa olla selvempää, mihin suuntaan markkina lähtee.