Lain mukaan vuokranantajan ja vuokralaisen tulee sopia vuokran tarkistamisesta. Vuokrankorotusehto kannattaakin kirjata vuokrasopimukseen.
Monen vuokranantajan korko- ja hoitokulut ovat nousseet vuoden sisällä merkittävästi. Samasta syystä monella asuntosijoittajalla on vuokrassa korotuspaineita. Kustannusten nousu ei kuitenkaan automaattisesti mahdollista vuokrankorotuksia, muistuttaa Suomen Vuokranantajat.
Vuokrankorotus perustuu yleensä ennalta sovittuun vuokrankorotusehtoon. Lain mukaan vuokran tarkistamisesta voidaan sopia vuokranantajan ja vuokralaisen välillä.
− Yleisimpiä käytössä olevia korotusehtoja ovat vuokrankorotusten sitominen elinkustannusindeksiin tai johonkin tiettyyn prosenttiperusteiseen vaihteluväliin. Jos vuokrankorotuksesta ei ole sovittu vuokrasopimuksessa, on kyse aina neuvottelutilanteesta vuokralaisen kanssa. Hyvän vuokratavan mukaan neuvottelut tulisi tällöin aloittaa puoli vuotta ennen korotuksen voimaantuloa, Suomen Vuokranantajat ry:n lakiasianjohtaja Tarik Ahsanullah sanoo.
Hän kannustaa kirjaamaan vuokrankorotusehdon vuokrasopimukseen. Sekä vuokranantajat että vuokralaiset kiinnittävät nykyisin vuokran korottamisen ehtoihin aiempaa enemmän huomiota.
− Vuokrankorotuksesta ei voi sopia rajoituksetta. Laissa on yksiselitteisesti kielletty sellainen vuokrankorotusehto, jossa vuokranantaja saisi päättää vuokrankorotuksista täysin oman mielensä mukaan. Jokin peruste on siten oltava, mutta se voidaan muotoilla joustavaksi.
Vuokrataso markkinatilanteen mukaan
Korko- ja hoitokulut ovat viimeisen vuoden sisällä nousseet niin paljon, että vuokratulot eivät välttämättä enää kata sijoitusasunnon menoja.
Monissa vuokrasopimuksissa viitataan korotusehdon kohdalla elinkustannusindeksiin, joka on noussut vuoden takaisesta 6,2 prosenttia. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat ovat kuitenkin nousseet vuodessa 1,3 prosenttia.
− Toimivilla vapailla vuokramarkkinoilla kulloinenkin vuokrataso määräytyy yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan perusteella. Ennen vuokrankorotusten tekemistä kannattaa tutusta paikallisen markkinan tilanteeseen, Ahsanullah sanoo.
− Toisin kuin valtion ja kuntien tukemassa ARA-tuotannossa, yksityisillä markkinoilla kustannusten nousu ei muodosta suoraan lakiin perustuvaa oikeutta vuokrankorotukselle.
Tee vuokrankorotus oikein
1. Tarkista vuokrankorotusehto vuokrasopimuksesta. Jos korotusehtoa ei ole, vuokran korottamisesta täytyy neuvotella vuokralaisen kanssa.
2. Laske korotusehdon mukainen vuokrankorotuksen määrä.
3. Tutustu alueen vuokramarkkinoihin ja harkitse korotuksen tarpeellisuutta.
4. Ilmoita uuden vuokran määrästä vuokralaiselle vähintään kuukautta ennen. Myös siitä kannattaa ilmoittaa, jos et korota vuokraa.