Caverionin hallituksen pitäisi ajaa kaikkien osakkeenomistajien etuja, mutta Osakesäästäjien hallituksen jäsenen Jussi Koskisen mukaan toiminta ei ole vaikuttanut siltä.
Talotekniikkayhtiö Caverionin tarjouskilpailu on herättänyt kysymyksiä yhtiön hallituksen intresseistä.
Suomen Osakesäästäjien hallituksen jäsen, Espoon-Kauniaisten Osakesäästäjien puheenjohtaja Jussi Koskinen lähetti Caverionin hallitukselle maanantaina kirjeen, jossa kyseenalaistaa sen toiminnan.
Kirjeessä Koskinen huomauttaa, että hallituksen tulee toimia kaikkien osakkeenomistajien edun mukaisesti, mutta nyt toiminta ei ole vaikuttanut siltä. Aiemmin hallitus suositteli osakkeiden myymistä seitsemän euron kappalehintaan marraskuussa tulleen tarjouksen mukaisesti. Ostotarjouksen teki sijoittajaryhmä North Holdings 3 pääomasijoitusyhtiö Bain Capitalin johdolla.
− Hallitus ei edes pyrkinyt saamaan kilpailevaa tarjousta toiselta pääomasijoittajalta, kuten sen olisi osakkeenomistajien edun mukaisesti kuulunut, Koskinen sanoo. Kilpaileva tarjous tuli tästä huolimatta. Kauppalehti uutisoi tammikuussa, että tuhannet suomalaisomistajat ehtivät kuitenkin myymään osakkeensa ennen pääomasijoittaja Tritonin ostotarjousta.
Tällä hetkellä korkein ostotarjous on Tritonin 8,95 euroa osakkeelta. Bain Capital on nostanut tarjoustaan 8,00–8,50 euroon osakkeelta riippuen siitä, miten nopeasti osakkeensa myyvät sijoittajat haluavat rahansa.
Caverionin arvo voi kehittyä tästä vielä huomattavasti. Koskinen ottaa kirjeessään esimerkiksi ruotsalaisen verrokkiyhtiö Bravidan, jonka liikevaihto on Caverionin kanssa samalla tasolla.
− Oleellista on, että Caverionin arvo voisi olla ihan jotain muuta kuin nyt on ollut, kun katsoo ruotsalaista verrokkia, hän sanoo.
Koskisen mukaan Caverionilla on edellytykset parantaa kannattavuuttaan kolmen vuoden kuluessa reilusti. Tuolloin Bravidan nykyistä hinnoittelua vastaava hinta olisi 15,7 euroa Caverionin osakkeelle. Jos viive kannattavuuden nostamisessa aiheuttaisi esimerkiksi 20 prosentin alennuksen, hinta olisi 12,5 euroa. Koskisen mukaan myös toimialan konsolidaatio ja megatrendit tukevat liikevaihdon ja kannattavuuden myönteistä kehitystä tämän jälkeenkin, jolloin tuloskehitys voi olla pörssin keskiarvoa parempaa.
Näkemyksiä maaliskuun alussa
Bain Capitalin johdolla tehdyssä tarjouksessa sisäpiiri istuu samanaikaisesti sekä ostajan että myyjän penkillä. Osakesäästäjät on aiemmin kritisoinut tapausta samanlaisista epäterveistä piirteistä, joita nähtiin Ahlstrom-Munksjön lunastuksessa.
Ahlstom-Munksjön ja Caverionin ostotarjouksissa yhtäläisyyksiä ovat esimerkiksi sisäpiirisukujen toimiminen sekä myyjänä että ostajana, hallitusten miehitys sisäpiirisukujen valitsemilla henkilöillä sekä Bain Capitalin johtava rooli molemmissa järjestelyissä. Lisäksi molemmissa tapauksissa Bain
Capitalin ja omistajasukujen tarjous on vähemmistöomistajien ja ammattisijoittajien mielestä alihintainen, ja ostotarjous tehtiin juuri ennen yhtiön tulosjytkyä.
Ahlstom-Munksjön tapauksessa lunastushintaa koskeva oikeusprosessi on edelleen kesken.
Caverionin hallitus tiedotti maanantaina jatkavansa molempien ostotarjousten arviointia ja lupaa kertoa uusista näkemyksistään 9. maaliskuuta mennessä.
”Caverionin hallitus jatkaa huolellista työskentelyä yhtiön ja sen kaikkien osakkeenomistajien etujen mukaisesti. Odotamme keskustelujen jatkamista molempien osapuolten kanssa ja tavoitteemme on saada kaikille osakkeenomistajillemme paras mahdollinen tarjous,” Caverionin hallituksen puheenjohtaja Mats Paulsson kertoi tiedotteessa.