Kasvuyhtiöihin sijoittaminen on monelle sijoittajalle luonteva keino hajauttaa sijoituksia. Niihin liittyy kuitenkin merkittäviä riskejä, jotka on tärkeää huomioida ennakkoon.
– Kasvuyhtiösijoittaminen on mielestäni vähän kuin elämä itsessään. Se on hauskaa, se on jännää. Siinä on ylä- ja alamäkiä. Siinä on kaikennäköistä, mitä elämäänkin kuuluu, Springvestin johtaja ja perustaja Markku Jussila sanoo.
Kasvuyhtiöihin sijoittaminen on hyvä keino hajauttaa, mutta Springvest painottaa, että listaamattomiin tulisi sijoittaa korkeintaan 20 prosenttia sijoitusvarallisuudesta.
Kasvuyhtiöiden osakkeilla ei voi käydä päiväkauppaa, mikä kannattaa pitää mielessä, kun pohtii itselleen sopivaa sijoitussummaa.
– Kasvuyhtiöön ei kannata sijoittaa sellaista rahaa, jota tarvitsee kolmen kuukauden sisään veneen ostoa varten, Jussila muistuttaa.Springvest on perustettu vuonna 2012. Tähän päivään mennessä rahoituskierroksia on järjestetty 67ja viisi yhtiötä on tehnyt positiivisen exitin.
– On tullut myös negatiivisia exitejä. Ne eivät ole aina yhtä hauskoja, mutta niitäkin tulee, Jussila sanoo.
Positiivisen exitin tehneisiin kuuluu muun muassa yhdysvaltalaisomistukseen siirtynyt Mobidiag, joka vaihtoi omistajaa 668 miljoonalla.
Kasvuyhtiösijoittajat ovatkin usein hyvien tuotto-odotusten perässä, mutta riskejä ei voi vähätellä.
– Tämä on korkean riskin sijoittamista. Voi olla, että koko sijoitus häviää. Tällaiseen ei kannata laittaa sellaista rahaa, jota ei ole valmis häviämään, Jussila huomauttaa.
Webinaarissa Springvestin johtajan ja perustajan Markku Jussilan kanssa keskustelemassa Innovestor Venturesin partneri Petri Laine sekä Bioretecin hallituksen puheenjohtaja Tomi Numminen.
Webinaarin sisältö:
1.48 – Mikä on kasvuyhtiö?
3.26 – Mikä Springvest on?
6.56 – Esimerkki kasvuyhtiöstä ja exitistä
7.34 – Miksi sijoittaa kasvuyhtiöihin?
11.22 – Mitä riskejä kasvuyhtiösijoittamisessa on?
14.22 – Mitä ottaa huomioon, kun harkitsee kasvuyhtiösijoittamista?
27.38 – Yhteenveto