Yhdysvaltain presidentinvaalit huipentuvat pian. Euroopan talouden näkökulmasta Trumpin voitto olisi shokki, mutta olisiko se juuri sitä, mitä Eurooppa tarvitsee?
Euroopan taloudellisesta näkökulmasta Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa ei ole tarjolla varsinaisesti hyviä vaihtoehtoja, kirjoittaa Reuters.
”Vähiten huonolta” vaihtoehdolta vaikuttaa uutistoimiston mukaan Kamala Harris, jonka politiikka nähdään Euroopan talouden kannalta kahden oleellisimman tekijän – kauppapolitiikan ja NATO-kustannusten jakaminen – Joe Bidenin politiikan jatkumona.
Donald Trumpin uudelleenvalinta sen sijaan näyttää uhkaavammalta. Jos Trump vetäisi Ukrainalta tukea pois, Euroopan maat joutuisivat kasvattamaan puolustusmenoja nopeasti. Trump haluaa myös asettaa korkeita tuontitulleja, mikä heikentäisi Euroopan vientinäkymiä.
Zach Meyers ajatushautomo Centre for European Reformista (CER) tosin varoittaa, että Eurooppa joutuu joka tapauksessa pohtimaan, voiko se pitää yllä kauppasuhteita sekä Yhdysvaltojen että Kiinan kanssa.
− Kuka vaalit voittaakaan, on epäselvää, voiko Eurooppa hyötyä Yhdysvaltojen talouskasvusta vähentämättä kaupankäyntiä Kiinan kanssa, Meyers sanoo Reutersille.
− Molemmilla ehdokkailla on sama suunta. Trump on vähemmän ennustettava ja ehkä halukkaampi ottamaan yhteen EU:n kanssa.
Sittenkin herättävä shokki?
Toisinajattelijat ovat nostaneet esiin, että Trumpin voiton aiheuttama taloudellinen shokki olisikin lopulta hyvä asia Euroopan taloudelle. Se pakottaisi maat ryhtymään järeisiin muutoksiin, joita esimerkiksi Euroopan keskuspankin entinen pääjohtaja Mario Draghi on ehdottanut.
− Transatlanttisten suhteiden kiristymisen mahdollisuuden pitäisi kannustaa EU:ta puuttumaan syihin, joiden vuoksi alueen talous on kutistunut suhteessa USA:n talouteen, CER-ajatushautomosta sanotaan.
Draghin mukaan EU tarvitsee paljon nykyistä koordinoidumpaa teollisuuspolitiikkaa, nopeampia päätöksiä ja massiivisia investointeja, jos toiveena on yrittää pysyä Yhdysvaltojen ja Kiinan tahdissa.
− Nykyinen tilanne on todella huolestuttava, Draghi sanoi Brysselissä syyskuun alussa pidetyssä konferenssissa.
− Talouskasvu on hidastunut Euroopassa jo kauan, mutta olemme jättäneet sen huomiotta. Nyt emme voi enää antaa asian olla. Tilanne on nyt muuttunut.
Draghi puhui samoista asioista myös vierailleessaan Suomessa Nordic Business Forumissa syyskuun lopulla. Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee vuositasolla kasvua varten 750–800 miljardin euron investointeja.